Ter Aar - Dobruska

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Nou Marcel, ik ben het bijna met alles eens.....alleen de weersvoorspelling niet. Heb net gekeken....regen en een klein temperatuurtje, 15 graden. Zullen wij dan maar het zonnetje zijn??
Ik ben er klaar voor, alles zit in (veel) tassen!!
Heb er weer veel zin in. Na het feestelijke, culturele weekend hebben we nog 4 dagen "vrije tijd" om Marcel aan heel veel mensen voor te stellen als onze nieuwe voorzitter. Dat word heel veel heen en weer rijden, Marcel!!!
We gaan ook proberen de Vriendschapsband weer een beetje nieuw leven in te blazen. Gesprekken met mensen uit Dobruska. Dus Marcel, aan het werk als nieuwbakken voorzitter.
We zijn weer terug vrijdag 5 oktober. En laat ik jullie uitgebreid weten, hoe het is gegaan.
 

Marcel

Moderator
het weer was inderdaad heerlijk. de hele dag een zonnetje. begin van de avond ging het regenen, maar de markt was toen allang voor ons over.
binnen 3 uur waren we 100 kg kaas kwijt en nog geen uur later het 100ste pakje stroopwafels verkocht.
tevens hebben we 130 kadootjes weggegeven aan de kinderen van Dobruska.
zonder de hulp van een aantal tsjechen had deze dag geen succes kunnen worden.
 

Marcel

Moderator
even over de culturele zaken van afgelopen weekend.
op vrijdag een vernissage van hongaarse keramiek kunstenaars. naast een NL band hebben ze bij Dobruska ook een Poolse en een Hongaarse Stedenband. deze deden netjes een speech, en ik voelde nattigheid aankomen, en jawel ik moest ook wat gaan zeggen. geinig als je hier totaal niet op voorbereid bent. ik maakte er iets korts van met een wel aardige one-liner 'dat kunst alle talen overstijgten neigenlijk een universele taal is' ... daarna proosten met de andere hoogwaardigheidsbekleders.
zondagavond hadden Ineke en ik een uitnodiging op zak voor een klassiek concert (Bach en Mozart). met vooraf een soort opening van de komende concert reeks. degene die ons had uitgenodigd was even vergeten te vermeldden dat er diverse burgemeesters uit de omtrek erbij waren, evenals de bisschop van Hradec Kralove, een hoge dame van het ministerie van cultuur, enz enz
zat ik er "mooi" tussen in mijn spijkerbroek ...
voor het concert waren er nog diverse toespraken en Ineke en ik werden met naam en toenaam in de volle zaal welkom geheten. dus even opstaan en een kleine buiging maken naar iedereen.
in het vervolg zorg ik er dus maar voor dat ik een 3-delig pak met stropdas in mijn tsjechische kleerkast heb hangen.
het concert stond overigens o.l.v. dirigent Jan Talich met het Talichova Komorní Filharmonie met als extraatje de violist Ivan Zenaty (volgens mij wel enigzins zeer beroemd in Tsjechie)
 

Ad Verschoor

Donateur
Stagiaires uit Oost-Europa: 'Zowat iedereen fietst hier'

13529956_635714265856584614.jpg

Karina Masarykovà (21) uit Slowakijke en Klára Sjrejmová uit Tsjechië (22) zijn deze week begonnen aan een stageperiode van een maand of drie in Nieuwveen.

Karina werkt in de bediening bij de Sfeerstal en Klára werkt op de paardenmelkerij Riga Ranch. De beide studentes aan de Universiteit Palackého in het Tsjechische Olomouc zijn hier op uitnodiging van Rotaryclub Ter Aar en omstreken. Ze krijgen de kans om hun universitaire studie Nederlands in Nieuwveen in de praktijk te brengen en zo betere kansen te krijgen op de arbeidsmarkt.

Ze logeren in diverse gastgezinnen in Nieuwkoop, Ter Aar en Alphen en via hun baantje kunnen ze hun Nederlanse taalvaardigheid verbeteren. Klára en Karina hebben er allebei al een paar jaar Nederlands als hoofdvak opzitten en spreken de taal al behoorlijk goed. Dat Nederlands een echte studie is in Tsjechië verbaast ons misschien best een beetje, maar de meiden niet: 'Er zijn best veel Nederlanders in Tsjechië, in de recreatie bijvoorbeeld, en ook zijn er Nederlandse bedrijven. Die zoeken dus mensen die deze taal spreken. Wij hebben ook Nederlandse docenten op de universiteit.'

'Nederlands is makkelijker dan Duits, met al die naamvallen', vindt Karina. Zij studeert beide talen. Allebei de meiden waren vorig jaar op hun eerste stage in België, waar ze bij Toyota werkten, met computers en logistiek. Het verklaart hun charmante Vlaamse accent. 'Maar straks spreken we vast met een Nieuwveens accent!' lachen ze. Ze hebben al flink wat Nederlandse boeken gelezen en Nederlandse films gezien.

Ze hebben al vastgesteld dat niet iedereen in Nederland op klompen loopt en dat het hele land niet vol tulpen staat. 'Maar dat zowat iedereen hier fietst, klopt wel.' Ze gaan zelf ook per fiets naar hun werk. Hun werkgevers, Carien van Wees en Ies Bos, beiden lid van Rotaryclub Ter Aar, hebben er alle vertrouwen in dat Klára en Karina hun stage prima zullen voldoen.

Bron:dichtbij.nl
 

kuurgast

Donateur
Activiteiten vriendschapsband Ter Aar- Dobruska.

2 keer per jaar gaan wij als Stedenband naar Dobruska :

Eind april/begin mei voor het bijwonen van het plaatsen van de Meiboom door de scouting van Dobruska. Hier organiseren wij meestal ook een activiteit. Vaak is dat iets voor de kinderen. in 2014 organiseren wij een kleurwedstrijd voor kinderen. Er zijn 2 basisscholen en 1 speciale school in Dobruska (de speciale school is voor : moeilijk lerende / moeilijk opvoedbare kinderen, geestelijk- en of lichamelijk gehandicapte kinderen)

Activiteit eind April / begin Mei 2016 : Samen met enkele sportverenigingen uit Dobruska organiseren we een sponsorloop. Het geld wat we daarmee inzamelen komt ten geode aan 1 of meerdere goede doelen. (daarover moet nog een ei gelegd worden). Onze voorzitter is al volop in training om ook mee te lopen.

En eind september gaan wij ook naar Dobruska, dan is het de nationale feestdag van de Heilige Wenceslas. Dan is er op de laatste zaterdag van september een braderie op het dorpsplein. Daar staan wij vele kilo's kaas (in 2015 175 kilo) en 150 pakjes stroopwafels te verkopen. Dit alles om de kas van de Stedenband te voorzien van extra geld. Tijdens deze verkoop verrassen we de passerende kinderen met kleine speeltjes of cadeautjes.

Ook vinden er diverse extra bezoeken plaats (over en weer) in de vorm van vakanties. In de loop der jaren zijn er diverse privé vriendschappen ontstaan.

- Op zaterdag 30 april wordt er in Dobruska een sponsorloop gehouden waaraan schoolkinderen uit Dobruska en misschien ook buurgemeente Nove Mesto meedoen. De organisatie is in handen van een plaatselijk comité waarvan o.a. enkele onderwijzers deel uit maken. Als stichting gemeenteband zorgen we voor een herinnering voor de deelnemers en doen we een donatie aan de vastgestelde goede doelen. Vanuit de gemeentenbandwerkgroep zullen we op 30 april met enkele personen aanwezig zijn.
- Het bezoek aan Dobruska in het kader van het Wencelas-feest valt dit jaar in de periode 23-25 september.

Bron teraar-dobruska.jouwweb.nl.

In de zomer van 2016 komen twee studenten (Ondrej en Veronika) van de universiteit uit Olomouc naar Ter Aar. Zij komen drie maanden hier naar toe om stage te lopen. Dit is te volgen op facebook Studenten uit Olomouc naar Ter Aar.
 

Marcel

Moderator
de sponsorloop in Dobruska was een succes. de opzet was door de tsjechen iets veranderd, maar dat had beslist geen negatieve invloed in de opkomst.
zelf heb ik ook voor het goede doel 5 rondjes "hard"-gelopen op de atletiekbaan van Dobruska en mijn sponsorbijdrage was 42 euro. in totaal is er voor Charitas zo'n 700 euro bijeen gelopen/gedoneerd. sommige tsjechen kwamen meer dan 1x lopen en betaalden elke keer weer een bijdrage. dus het sprak de mensen echt aan.
de nieuwe burgemeester van Dobruska kwam zelfs even kijken en kennismaken met de aanwezige Vriendschapsbandleden. op het politieke vlak dus een keer positief nieuws. volgende week gaat zelfs de burgemeester van Nieuwkoop, op tsjechische uitnodiging, mee voor ons jaarlijks Wenceslas weekend in Dobruska.
we nemen dit jaar ook weer 175 kilo kaas en 150 pakjes stroopwafels mee voor de verkoop. dit om onze kas een beetje te vullen. en als het weer een beetje mee werkt, zijn we wederom binnen 4 uur uitverkocht !!
 

Ad Verschoor

Donateur
Voorzichtig herstel stedenband

Nieuwkoop – De banden met Dobruska (Tsjechië) worden door de gemeente weer wat aangehaald. Op 24 augustus is er een officiële ontvangst.
Holl-Friends-ENG.jpg


Het college van B en W maken bekend dat eind augustus de burgemeester, de loco burgemeester, een ambtenaar en hun partners naar Nederland komen. Tevens zijn er zes meisjes met hun leerkracht Petra Zdanska dan op bezoek in Nederland. Er is op 24 augustus een officiële ontvangst in het gemeentehuis. Na een ochtendprogramma is er rond het middaguur een gezamenlijke lunch.
Hierbij zijn natuurlijk de buitenlandse gasten aanwezig, maar ook zijn uitgenodigd: het college, de raadsleden, de ambassadeur van Tsechië, leden van de werkgroep stedenband.
Deze laatste groep heeft als sinds 1990 contact met Dobruska en er zijn vele uitwisselingen geweest in de tijd dat Ter Aar nog een zelfstandige gemeente was. Na de herindeling heeft de uitwisseling/stedenband vanuit gemeentelijke perspectief jarenlang op een laag pitje gestaan. Op verenigings- en particulier niveau heeft men de contacten altijd “warm” gehouden.

Bron:nieuwkoop.rtvlokaal.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Inwoners welkom bij Tsjechisch bezoek

Nieuwkoop – Inwoners zijn welkom op een receptie tijdens het bezoek van Tsjechische vrienden.

handen-schudden-218x145.jpg


Ter Aar heeft sinds 1990 een stedenband met Dobruška in Tsjechië. Een stedenband is ook wel een vriendschapsband tussen twee steden. De band krijgt vorm door uitwisseling van kennis en ervaring.

Eind augustus komt de burgemeester van Dobruška samen met zijn vrouw, de locoburgemeester en zijn partner en een medewerker van de gemeente Dobruška naar Nieuwkoop. Om hen een warm welkom te geven en kennis te laten maken de gemeente organiseert de gemeente op 25 augustus een receptie. Vanaf 17:00 uur ben u van harte welkom in Parola, Langeraarseweg 37 in Langeraar. Er is een gratis hapje en drankje en inwoners zijn van harte welkom. In verband met de voorbereidingen wel graag vooraf aangeven als u komt.

Bron: rtvhollandsmidden.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Warm welkom Dobruska-gasten
Nieuwkoop – Een flinke delegatie Nieuwkopers onder aanvoering van burgemeester Buijserd heeft donderdag een delegatie uit Dobruska (Tsjechië) ontvangen.

uitwisseling.jpg-1024x768.jpg

Groepsfoto naast het gemeentehuis

In het gemeentehuis te Nieuwveen werden onthaald: De heer en mevrouw Lžičař (burgemeester); de heer Sadovskẏ en partner (locoburgemeester); Mevrouw Tereza Tupcova (ambtenaar); Mevrouw Petra Zdanska (leerkracht); de heer Ondrej Grosaft (tolk) en zes Tsjechische kinderen (4 meisjes en 2 jongens). Verder waren er van Nieuwkoopse zijde: begeleiders, raadsleden, leden van het college, leden van de Vereniging Vriendschapsband en Mrs. Lenka Dimunová, plaatsvervangend hoofd van de Tsjechische ambassade.

Tijdens een gezellige bijeenkomst werd verteld over de gemeente Nieuwkoop en hoe het programma er de komende dagen uitziet. Na het maken van een groepsfoto genoot het gezelschap van een lunch om daarna met het middagprogramma te starten. (o.a. bezoek Ruygeborg, Aeresteijnschool en kampeerhoeve Straathof in Leimuiden)

Vrijdag is er uitwisseling van informatie over woningbouw, recreatie en dorpsraden. Ook de kermis en beddenrace in Langeraar worden niet overgeslagen.

Zaterdag wordt met name in de kern Nieuwkoop getoerd: De Rank, Regthuys, Varen met Blauw Jantje en Watergeus.

Zondag vertrekt het volwassen gezelschap en blijven de kinderen nog een paar dagen. En de ambtenaar (Tereza Tupcova) blijft 3 weken voor een uitwisseling met een Nieuwkoopse collega.

Bron: rtvhollandsmidden.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Kunstproject groot succes !!!

De kunstuitwisseling met de Tsjechische kinderen van de Artschool uit Dobruska is een groot succes en absoluut voor herhaling vatbaar. Afgelopen zaterdag hebben de kinderen onder leiding van Willem van Weerdhuizen een geweldige dag gehad op een van de eilanden die Nieuwkoop zo rijk is. Geheel in de stijl van de Haagse School schilders gingen zij per roeiboot op weg naar het eiland De Geitenkamp. Dat was voor de kinderen en hun kunstjuf Petra al een ervaring op zich. Ter plekke hebben zij in de buitenlucht een aantal aquarellen gemaakt. Als klap op de vuurpijl werden de schilderijen die zijzelf het mooiste vonden ingelijst.
Tegelijkertijd gaf Ans Vianen voor de burgemeester en zijn gevolg een lezing in De Rank, getiteld “Tussen Nieuwkoop en Dobruška .... ligt een weg van kleur”. Ook inwoners van Nieuwkoop en omstreken waren van harte welkom. Ans ging tijdens de lezing op geanimeerde wijze in op de verschillen tussen de realistische schilderijen van de Haagse school schilders en die van de abstracte Tsjechische kunstenaar Frantisek Kupka, wiens vader secretaris was op het gemeentehuis van Dobruska. Dat er in die totaal verschillende werelden ook overeenkomsten te zien waren, was voor veel aanwezigen een openbaring en vooraf nauwelijks denkbaar.
Maandag mochten de kinderen onder de deskundige leiding van de Nieuwkoopse beeldhouwster Els van Foeken werken met speksteen, een materiaal waar ze nog nooit eerder mee gewerkt hadden. Het was heerlijk weer en er kon dus lekker buiten gewerkt worden. Toen de kinderen de smaak te pakken hadden en wisten hoe ze het gereedschap moesten hanteren, kwamen de mooiste beelden uit hun handen.
Dinsdag was het de beurt aan de ouderen in De Aarhoeve. Zij konden zich laten portretteren door de zes Tsjechische kinderen maar ook door zes kinderen van basisschool Aeresteijn. Van een generatiekloof was geen sprake. De kinderen schilderden naar hartelust terwijl de bewoners van De Aarhoeve het geweldig interessant vonden en honderduit bleven praten over hun belevenissen.
Woensdag was het alweer tijd om afscheid te nemen. Met tranen in de ogen omdat zij zo’n geweldige week hebben gehad en met een reis van achttien uur (!) in het vooruitzicht, werden de kinderen en hun juf Petra uitbundig uitgezwaaid door alle kinderen van basisschool Aeresteijn. Het was voor hen, dankzij de gemeente, dankzij basisschool Aeresteijn, dankzij de gastgezinnen, dankzij de Stichting Vriendschapsband Dobruska, dankzij de Rotary en dankzij de kunstenaars Willem van Weerdhuizen, Els van Foeken en Ans Vianen een week om nooit meer te vergeten. Er zijn dan ook plannen om de uitwisseling te continueren. Wilt u meehelpen om dat te realiseren? Neem dan contact op met Ans Vianen (06-40.39.33.66). Met elkaar kunnen we de wereld een stuk mooier maken dan die al is.

Bron: nieuwsregio.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Bezoek uit Tsjechië (11-09-2017)
In augustus bezocht een delegatie uit Dobruška Nieuwkoop. Dobruška is onze partnergemeente uit Tsjechië. Tijdens het bezoek maakten de Tsjechische burgemeester (meneer Lžičař) en locoburgemeester (meneer Sadovsky) kennis met onze gemeente.

Burgemeester Buijserd: “Het is altijd goed om door andere ogen naar je eigen gemeente te kijken. Zaken die wij heel normaal vinden, zijn vaak best bijzonder. Zo konden onze gasten bijvoorbeeld niet bevatten dat wij hier onder NAP liggen. En vonden zij het vreemd dat een ‘dun dijkje’ als onze Ringdijk al het water uit de plassen kan tegenhouden. In Nederland mogen wij best trots zijn op onze kennis op het gebied van watermanagement.” Naast een toer door de gemeente, werd kennis en ervaring uitgewisseld op het gebied van recreatie & toerisme en de promotie van streekproducten. Ook zijn beiden gemeenten bezig met toegankelijke AED’s. Burgemeester Lžičař had ook nog een kleine officiële taak: hij gaf dit jaar het startschot voor de Langeraarse beddenrace. Frans Buijserd: “Het bezoek heeft de band tussen beide gemeenten verstevigd.”

Bron: nieuwkoop.nl
 
Bovenaan