Studium v Holandsku

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ahoj,

ted studuji druhy rocnik na univerzite a premyslim, co budu delat po bakalarskych statnicich. Jelikoz mam ted pritele v Holandsku, premyslela jsem predbezne o studiu tam, ale nevim co to obnasi. Neni tady nekdo, kdo s tim ma zkusenosti? Zajima me vsechno, financni stranka a uroven studia.

Dekuju :)
 
Tak základní rozdíl je placení školného. Studenti s NL občanstvím mají možnost tzv. studiefinanciering (možná teď už i odjinud z EU?)
Co zkusit vychytrale nejdřív vyjet na výměnný Erasmus pobyt a okouknout si to tam?
Úrovně bych se neobávala.
 
Studiefinanciering je možné i pro zahraniční studenty pokud pracují určitý počet hodin měsíčně, už nevim přesně ale kolik to bylo. Jinak co já vím tak školné příjde na 1650euro ročně.
 
Studiefinanciering

Akorat jsem v tydnu pro nekoho zjistovala co a jak se studiefinanciering.

Na studiefinanciering (prispevek na studium) mas narok, pokud tvuj registrovany partner/manzel tady pracuje (na narodnosti nezalezi) nebo pokud tady sama pracujes minimalne 32 hodin mesicne.
Tohle musis dokazat platnou smlouvou (je asi pet druhu smluv, ktere uznavaji).
Mimoto musis byt z EU, coz jses a zaregistrovana na IND.

Studiefinanciering je maximalne 505 euro na mesic. Zaklad je 266 euro, to dostanes tak jako tak (pokud ti ho uznaji!) a aanvullend beurs je max 239 euro. To se pocita na zaklade prijmu tvych rodicu. Vzhledem k tomu, ze tvoji rodice tady nezijou a neplati dane, tak dostanes plnou sazbu.
Pokud ti ho prideli, tak mas taky narok na OV- studentenkaart. To je legitka na MHD. Muzes si vybrat z vikendove nebo na pracovni dny.

At uz studiefinanciering dostanes nebo ne, tak si vzdycky muzes zazadat o tzv. collegekrediet. To je pujcka od statu bez renty. Na to mas pravo vzdycky, kdyz studujes v NL.

Upozornuju na to, ze at uz dostanes studiefinanciering nebo si (jenom) zazadas o collegekrediet, ma to podminky!!!
V obou pripadech totiz musis do 10 let ziskat diplom, jinak to musis vsechno zaplatit zpatky (vcetne legitky a renty). Oboji je vlastne pujcka, jen to studiefinanciering ti pri dokonceni vzdelani prevedou na dar (takze to nemusis vracet, collegekrediet bohuzel vratit musis vzdy).
Pokud byste meli v peci nezletile dite, tak dostanete jeste asi 200 euro extra.

V pripade, ze se do tehle srandy chces pustit, tak musis zacit registraci na IND.

1. zaregistrujes se na obecnim urade (gemeente) = dostanes vypis z registru obyvatel a rodne cislo (BSN nummer)
2. zajistis si zdravotni pojisteni (potrebujes na to BSN nummer)
3. zaregistrujes se na IND jako student (BSN nummer, zdravotni pojisteni, vypis z registru obyvatel a cestne prohlaseni, ze mas dostatek vlastnich prostredku, takze nebudes zadat o podporu v nezamestnanosti)
4. zaregistrujes se na studielink (online prihlasovani ke studiu a zadani o prispevek na studium) a zazadas si o studiefinanciering

Pokud se rozhodnes tady studovat, tak se do skoly vzdycky hlasis pres studielink. Maji ho v NL, AJ a NJ. Mrkni na https://app.studielink.nl/vchfos/selectLanguageAction.do?lang=en&pageName=welcome

Dalsi dulezity odkaz je IB-groep, kde se dozvis vsechno o skolach, studiefinanciering atd. Maji to v NL a AJ. Mrkni na
http://www.ib-groep.nl/International_visitors/default.asp

Pokud bys chtela vic informaci, s necim pomoct nebo kontaktovat tady skoly, tak mi posli PMku, rada ti pomuzu. Zarizovala jsem totiz skolu pred rokem, tak to mam jeste cerstve v pameti ;-)
 
Ahoj, akorat koukam, ze na studielink se muzes prihlasit uz jedine s DigiD (elektronicky podpis, zazadat si o nej muzes na Belastingdienst, trva to par tydnu), takze pokud tady jeste nezijes, nejses zaregistrovana a nechce se ti do toho zarizovani, tak ti doporucuju prihlasku zaridit jako student cizinec, tedy pisemne v AJ (stejnym zpusobem si zajistis i studiefinanciering). Prihlasku na pristi zari si muzes podat od zari 2010 do dubna 2011.
 
Bovenaan