Starobní důchod

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Pro starsi mezi nami, bydlyci v Holandsku.

Jak jiste vite, Holandsky duchod (AOW) se dostava za kazdy rok pobytu v NL od 15-ti do 65-ti letech. Ja jsem prisel do Holandska v mych 21-ti letech, coz znamena mene AOW. Presne: 21-15 x 2% = 12% mene AOW az mi bude 65 let.

I v Ceske Republice se zacina v 15-ti letech, ale jde se drive do duchodu. V mem pripade 62 roku a 2 mesice, to uz mi bylo. Prakticky to znamena, je ze moznost si zazadat v CR o castecny starobni duchod na ktery mam narok mezi mymi 15-ti a 21-ti lety pobytu v CR. Minuly tyden jsem zacal s procedurou tento castecny duchod dostat.

Prvni o co se musi pozadat je takzvany “Informativni list duchodoveho pojisteni” , a to u CSSZ v Praze. Tento list mi poslali skoro obraten, a tam uvadi dobu meho pojisteni. To souhlasi, je to 2173 dnu, tedy priblizne 6 let. To je zacatek.

Druha vec, a to bude jiste moc narocnejsi, je vlastni zadost o castecny duchod. Tu zadost jsem daval dnes na postu. Tak jsem zvedav s cim prijdou, co budou chtit za doklady atd. Mozna ze mi nic nedaji, ale zkusim to. Stoji to jen trochu namahy a par znamek na postovne.

Jsem moc zvedav jak to bude pokracovat. Budu Vas o postupu informovat.
 

pepo

† In Memoriam
Ja to mam vyrizene, netrvalo to ani rok. Odesel jsem v 23, cili (23-15)x2 = 16 %, coz je asi 150 euro mesicne mensi AOW. Vyplnovani zadosti udelali za mne urednici v miste bydliste, byli velice ochotni, ba vstricni ( byl jsem prijemne prekvapen) a o kazdem dalsim kroku mne informovali. Nejdele trvala "synchronizace" s Holandskym duchodovym pojistenim a potom jsem par mesicu cekal na "rozhodnuti o prideleni" a to uz mam, poslali mi ho doporucene na mou holandskou adresu. Jedna se o neco vic, nez 2000 korun mesicne se zpetnou platnosti od leta 2008, protoze v tu dobu jsem sel zde do duchodu. Pro ty, kteri se narodili v roce 46 a chodili do devate tridy, je dulezite, aby se o tom zminili pri sve zadosti; hraje to dost dulezitou roli.
 
Zdendo, ten prvni krok jde rychle i pisemne, normalni postou:

Česká správa sociálního zabezpečení
Ústředí odbor správy údajové základny
Křížová 25
225 08 Praha 5

Žádost o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění

V souladu s § 40a zákona č. 582/ 1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, účinném znění, Vás žádám o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění. V souladu s údaji uvedenými na webových stránkách České správy sociálního zabezpečení uvádím tyto svoje osobní údaje:

Jméno a příjmení:
Rodné příjmení:
Rodné číslo:
Datum narození:
Bývalá adresa:
Současná adresa:

Dne:
Podpis žadatele:
 
Cesky Duchodovy Urad v Praze se neoziva na mou zadost z 8.12.2011.

Tak jsem kontaktoval SVB, zde v NL. SVB rika ze budou spolupracovat a obraten mi poslali potrebne formulare. Ty musim vyplnit, poslat to zpet na SVB a oni to dale vyridi s Prahou. Rikaji.:ja:
Takze to vyplnim a poslu to zitra zpet na SVB.

Az budou novinky, tak se opet ozvu....
 
Vcera jsem dostal dopis od Jany, orazitkovany v Amsterdamu.

V dopise byla prilozena odpoved na mou zadost ze zacatku prosince k duchodovemu uradu v Praze. Omylem to poslali nekomu jinemu, tedy Jane. Jsem moc rad ze Jana V. me to dorucila a skoda ze ji nemuzu podekovat.

V dopisu duchodoveho uradu se vyklada jak se pocitaji naroky na starobni duchod. Jestli o to ma nekdo zajem, tak to dejte vedet.

Jinak pisou, ze zadost se musi podat prostrednictvim nizozemskeho nositele pojisteni formularem E202. To uz pro me minuly tyden SVB delala.
 
Dneska mi prisla posta z Prahy s rozhodnutim o mem duchodu. :ja:
Ani jsem necekal ze se to tak rychle vyridi. :toppie:

Tedy, muj cesky duchod je stanoven na 1557 mesicne a cisteho. Pri prvni vyplate budou platit i za uplynule mesice, t.j. op 11.11.2010.

Jedinne co ode me chteji je "Potvrzeni o ziti". Tiskopis byl prilozen, a muj podpis se musi legalizovat obecnim uradem (gemeente).

Vyplata duchodu muze byt provadena:
a) na adresu v cizine (€)
b) na ucet banky v cizine (€)
c) na ucet banky v CR (Kc)

Muze se vybrat z ruznych moznosti vyplaty a to mesicne, ctvrtletne, pololetne a nebo rocne. "Potvrzeni o ziti" se musi nejmene jednou rocne obnovit. To je protoze v EU se nevede evidence o umrti pro cleny EU.

Takze zitra dopoledne na Gemeente, a pak na postu. A pak cekat na mou prvni vyplatu.
 
Bovenaan