Sporeni u banky / sporitelny v CR ... jak na to?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ahojky vsichni!

Me jen tak napadlo ... ze nevim jestli chci zustat cely zivot v NL. Tak me napadlo zacit si v CR setrit u nejake banky / sporitelny. Ale neni to nejake zamotane s tou 'belastingdienst' tady v NL? Chtela bych si v CR zacit setrit, pro pripad ze se vratim, abych mela nejaky financni zaklad, nezavisly na tom jaka bude moje situace tady v NL.... Jestli mate info predem moc dik! Jinak mozna taky dulezite - mam ceskou narodnost.

Takze kratce muj dotaz je:
- jak na to?
- vyplati se to? (pokud bych tady musela platit vic dani nez si v CR usetrim tak je to asi blbost)
- a do jakeho boxu by to spadalo u danoveho priznani tady v NL?

Predem moc dekuju!!!!
 
Já jsem si zatím též nechala české spoření ale do daňového přiznání jsem ho nikdy nezapočítávala. Ale možná myslíš poplatky za vedení účtu? To nevím, musela bych se podívat.
 
Ja bych radil sporit v NL. Uroky jsou zde lepsi jak v CR. Rocni uroky mezi 2,7 a 2,9% jsou nyni normalni. Vetsina plati mesicne anebo ctvrtletne, takze je to pak 1/12 anebo 1/4 z rocniho uroku co se vyplaci.
Kdyz neni na uctu (uctech) vic jak € 21.139 , tak se neplati dane. Jde o stav k 1.1. kazdeho roku, a za osobu.
Sporici ucty se plne ovladaji v internetu. Ani se nemusi na pobocku. K otevreni uctu potrebujes "BSN (burger service nummer)", legitimaci a protiucet u banky.

Jestli chces vic informaci, nevahej se zeptat.:ja:
 
... protože Holandsko :D
Ale neplatí se to z naspořené částky, nýbrž z úroků z této částky nabytých a to ještě po odečtení nějaké paušální částky. Proč by si ostatně taky Holanďani převáděli své krásné úspory do švýcarských bank... :)
 
V ČR jsou úroky z úspor také zdaněné, ale daň si strhává rovnou banka. Pokud máš pocit, že třeba euro zkrachuje a koruna bude stále tvrdší a tvrdší ( :stout: ), tak si můžeš založit účet u kterékoli české banky v korunách. Některé nabízejí také poměrně vysoké úroky. Některé ovšem vyžadují, abys měla trvalý pobyt v ČR, tzn. musíš předložit občanský průkaz, jiné banky ale zřídí korunový účet i občanu EU, který trvalý pobyt v ČR nemá...
 
A hlavne ty poplatky za vedeni uctu, jsou v CR opravdu ohromny. Ted jsem zjistila, ze je uz zase zvedli a tak si ceska Reiffeinsenbank bere 230,-Kc mesicne!!!!!! Takze ten ucet priste zrusim a svuj ceskej mobil budu pekne platit z mamcinyho uctu a vzdy ji to pak dam. Platim tarif 120,- mesicne a to mi prijde tech 230 pro banku jako uplne ostudnej premrstenej vydelek. Jako za co???? Skoda, ze jedu do Ceska asi az na podzim.

To byla odbocka, ale ja bych taky sporila v NL. Uz jen proto, ze kdyz si chces ty penize pak poslat z NL do CR tak te to nic nestoji, ale naopak jo (aspon jeste loni to tak bylo).
 
Souhlasim, souhlasim. Ja jsem mela v CR pujcku na studia, kterou jsem platila z NL a na prevodu mi vzdycky sebrali dost penez, takze jsem pak zrusila ucet u ceske sporitelny a sporim tady. Jak rika vasek, je to lepsi tady a navic ta dan se vazne plati az kdyz mas nad tech 21.000 euro nasporeno ;-)
 
Bovenaan