Spidla eurocommisaris?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Gross (de nog te benoemen minister-president) heeft Spidla (zijn voorganger) aangeboden om Eurocommissaris te worden - nog onbekend voor welke portefeuille. Spidla heeft nog niet geantwoord. Zie bericht: http://zpravy.idnes.cz/domaci.asp?r=domaci&c=A040721_223734_domaci_polOp zich worden eurocommissarissen uit het legioen der ex-minister(presidenten) geworven, maar het is wel typisch dat het juist de Europarlement-verkiezingen waren die Spidla hebben weggestuurd, en hij dus juist de CZ eurocommisaris kan worden. Gross had kennelijk geen zin in een Zeman op die plek.
Overigens, het gevecht om de nieuwe regering, met ministerplekken en zo, gaat lekker door. Grootste ophef is nu over plek van ministerie van Financiën; Gross wil de leider van de KDU-CSL Kalousek niet terug op die plek, en Kalousek is het daar niet geheel mee eens.

Blijft staan: stel je voor, Gross, een minister-president van 35 jaar!!! Ik ben een jaartje jonger! Eigenlijk heel knap om nu al in die positie te verkeren.
 
goeie zaak voor tsjechie als spidla eurocommissaris kan worden, bekwame man, fatsoenlijk, gemanierd en niet te arrogant....
 
Ik ben aangenaam getroffen door de uitslag van een poll die uitwijst dat veel meer dan de helft van de ondervraagden de voorkeur geeft aan handhaven van Pavel Telicka (http://www.ceskenoviny.cz/news/index_view.php?id=79888).
Afgezien van zijn quasi omstreden KP verleden heeft de man een uitstekende staat van dienst als onderhandelaar over de toetreding; hij kent Brussel op zijn duimpje, hij spreekt zijn talen en hij wordt in de club gewaardeerd.
Het zou wel eens kunnen zijn dat de lovende woorden vanuit de commissie voor onze ex-premier in feite zijn Kaltstellung als vermeende zwaargewicht inluiden.
Nog even terug naar Telicka: hij wordt schandelijk behandeld. Niet alleen omdat hij zijn afzetting via privékanalen moest vernemen, niet alleen omdat hij, spoorslags naar Praag gereisd, zijn (hiërarchiek gezien) superieuren botweg niet te spreken kreeg, maar ook omdat er al bij zijn aantreden op werd gewezen dat, als hij zijn mandaat door de turmoil at home zou verleizen, hij zijn kansen op een binnenlandse politieke topplek wel kon vergeten.
En Spidla, wat moet je daar nog van zeggen? het enige voordeel is dat Zeman het niet geworden is ...
 
Bovenaan