Sokol 150 let/jaar

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
images
images


In Tsjechië kom je op meerdere plaatsen de naam Sokol of TJ Sokol tegen. Bij het zoeken op het forum is daar weinig informatie over ,wel vond Bartiku het een nog altijd ondefinieerbare Sokol-gebeuren en staat een klein stukje in het archief.

Stukje van de website culturescope.nl:
Een belangrijke factor in de ontwikkeling van de georganiseerde sport was de Sokol (valk) beweging. Deze pan Slavische organisatie werd in 1862 opgericht door Miroslav Tyrš, een professor in de kunstgeschiedenis aan de Koning Karel universiteit in Praag. Hij werd geïnspireerd door de sinds 1811 bestaande Duitse Turnverein beweging die er op was gericht om nationalisme te versterken via massa gymnastiek evenementen. In 1882 organiseerde Sokol haar 1e massa turnevenement (Slet, Tsjechisch voor zwerm) en er zouden er nog veel volgen die steeds groter en meer internationaal werden. In 1930 telde de beweging 630.000 leden en in 1938 vond de grootste slet ooit plaats met 230.000 deelnemers. De organisatie vormde op den duur een belangrijk onderdeel van de Tsjechische nationale identiteit omdat ze zich sinds haar bestaan heeft verzet tegen vreemde overheersing. De Sokol clubs werden door zowel Nazi's als communisten als een bedreiging gezien en gesloten. Na 1990 leefde Sokol weer op en in 1994, 2000 en 2006 was er opnieuw een Slet.

Studenten van verschillende Slavische talen hebben een document gemaakt waarin het ontstaan en werk van Sokol wordt herdacht. De auteurs zijn: Jan Kostelijk (Tsjechië), Isidora Badovinac (Servië, Kroatië, Slovenië), Sjoerd van der Noord (Slowakije), Joan Meesters (Polen), Annette Manni (Amerika). Magda van Duijkeren heeft de lay-out verzorgd. zie pdf op student.uva.nl/Slavische talen en culturen.
Mooie oude foto's van vroeger zijn te zien op czechgallery.com/sokol/.
In Amerika zijn ook Sokol verenigingen die opgericht zijn door Tsjechische emigranten zie american-sokol.org/. In Parijs werd na Hongarije en Oostenrijk de eerste Sokol van het westen opgericht.

De Sokol in Tsjechië viert dit jaar haar 150 jarig jubileum zie website in diverse talen.
In diverse regio's vinden er evenementen plaats met als hoogtepunt van 1 t/m 6 juli grote bijeenkomst in Praag vol gymnastiek ,muziek en cultuur.
Voor de postzegelliefhebbers is er een speciale postzegel uitgebracht die verkrijgbaar is bij de postkantoren. Er zijn soms ook artikelen te koop met afbeeldingen van de posters van 6de en 12de Slet die gemaakt zijn door Mucha.

images
L175_6th_Sokol.jpg
MF_8th_Sokol_Festival_L176.jpg
hlavicka-1.gif
 
Bovenaan