Skiën

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Jelinkova schrijft geschiedenis: na 70 jaar weer Nederlandse alpineskiester op Spelen

Adriana Jelinkova, Nederland is TROTS op je! De Nederlandse alpineskiester heeft zich officieus verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van februari 2022 in Peking.

De 25-jarige Jelinkova, geboren in Tsjechië en opgegroeid in Nederland, eindigde bij de wereldbekerwedstrijd in het Sloveense Kranjska Gora als 11e op de reuzenslalom. Omdat Jelinkova in november van vorig jaar in het Oostenrijkse Lech al als 10e was geëindigd, heeft ze voldaan aan de kwalificatie-eisen van NOC*NSF.

Ze moest 1 keer bij de beste 8 eindigen op een wereldbekerwedstrijd of 2 keer bij de beste 16. De plaatsing van Jelinkova is nog officieus omdat Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, nog zijn akkoord moet geven.

Jelinkova zou de 1e alpineskiester worden die voor Nederland gaat skiën sinds Margriet Prajoux-Bouma op de Spelen van 1952 in Oslo. Da's 70 jaar terug! 70!!!

Bron: sportnieuws.nl
 
Jelinkova valt op reuzenslalom en verlaat per brancard de piste

De reuzenslalom van zondag in Kranjska Gora is voor Adriana Jelinkova op een grote deceptie uitgedraaid. Ze ging kort na de start onderuit en nadat een medisch team zich over haar ontfermd had, moest er een brancard aan te pas komen om de pechvogel van de piste te krijgen.

1920x1080a.jpg

De 25-jarige Jelinkova had zaterdag op dezelfde Sloveense piste nog verrast met de elfde plaats op de reuzenslalom. Daarmee kwalificeerde de geboren Tsjechische zich voor de Winterspelen van 2022 in Peking. Het is voor het eerst sinds 1952 dat er een Oranje-skiester op een olympische piste te zien zal zijn.

Bron: nos.nl

[Update] Uit onderzoek in het ziekenhuis is gebleken dat ze haar voorste kruisband heeft gescheurd. Voor het herstel staat normaal gesproken zes tot negen maanden. Maar hopen dat ze op tijd hersteld is voor de Olympische Spelen...
 

Ad Verschoor

Donateur
WB skiën: Ledecka zegeviert in Crans-Montana

Ester Ledecka heeft de overwinning gepakt tijdens de afdaling voor vrouwen in het Zwitserse Crans-Montana. De Tsjechische vierde haar tweede overwinning op de afdaling die ze meer dan twee jaar geleden noteerde in Lake Louise.

Door Marcel Hundscheid, 27-02-2022

Het was opvallend dat de Tsjechische tijdens de trainingen niet verder kwam dan een 40e en 50e tijd. De overwinning was een pleister op haar teleurstellende prestaties tijdens de Olympische Spelen waar ze niet verder dan de 27e plaats kwam.

Ledecka versloeg de Noorse Ragnhild Mowinckel op 0.21 van een seconde. Cornelia Hütter uit Oostenrijk finishte als derde.

Bron: sportdome.nl
 

kuurgast

Donateur
Jelinkova schrijft geschiedenis: na 70 jaar weer Nederlandse alpineskiester op Spelen
Adriana Jelínková zal Tsjechië vertegenwoordigen.

Adriana Jelínková, een inwoner van Brno, die tot dusver Nederland heeft vertegenwoordigd op grote evenementen, waaronder de Olympische Winterspelen en Wereldkampioenschappen, zal deelnemen aan alpineskiën in Tsjechië. De reuzenslalomspecialist zou zich eind januari ook in Tsjechische kleuren moeten presenteren op de Wereldbeker in Špindlerův Mlýn.

De eerste jaren van haar leven woonde Jelínková bij haar ouders in Nederland, vanwaar ze op elfjarige leeftijd naar Oostenrijk verhuisden. Maar ze was geïnteresseerd in het vertegenwoordigen van het land waar ze geboren was toen haar moeder op bezoek was. "Ik heb tijdens mijn carrière meerdere keren overwogen om naar Tsjechië te verhuizen, nu is het eindelijk zover en daar ben ik heel blij mee. Tot nu toe is het allemaal nieuw, ik begin eraan te wennen, maar de sfeer in het team is geweldig en alles is positief. Ik heb familie, veel mensen juichten hier voor mij, zelfs toen ik voor Nederland op reis was. Ik kijk er echt naar uit om Tsjechië te vertegenwoordigen", aldus de 27-jarige Jelínková.
Ze wil zich ook aan andere disciplines wijden. "Ik zou me graag willen blijven ontwikkelen in de slalom en de hoogste rangen in de Europa Cup bereiken."

Voormalig succesvolle Tsjechische skiër Eva Kurfürstová is de nieuwe coach van Jelínková.
Na Ester Ledecka, die vooral succesvol is op ski's in snelheidsdisciplines, en slalomskiër Martina Dubovská, heeft Tsjechië nog een skiër van hoge kwaliteit. "We zijn erg blij dat de overdracht is gelukt. Dankzij de ervaring en de resultaten tot nu toe wordt Adriana direct na de overdracht de Tsjechische vertegenwoordiger nummer één op de reuzenslalom, ze zal ook niet verliezen in de slalom of super-G, " zei de voorzitter van de vakbondsafdeling van alpine disciplines, Ladislav Forejtek.
Bron sport.cz.
----------------------
Skiester Adriana Jelinkova komt na conflict met skibond uit voor Tsjechië: ‘Ze gaan niet voor me door het vuur’.
Bron sportnieuws.nl.
 
Bovenaan