S rodinou do Holandska

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ahoj :)
Jsme Češi, máme dva kluky (skoro 5 a skoro 2 :) a většího psa. Manžel má možnost odjet pracovně do Amsterdamu, nabídka z jeho současného zaměstnání (UPC). Určitě bychom jeli s ním, ale než se rozhodneme, chceme mít samozřejmě co nejvíc informací. Nejde jen o nás, ale i o děti a o psa. Předpokládám, že s penězi od zaměstnavatele by nebyl problém. Ale například jazyková bariéra pro mě a děti ano, ačkoli ty se nejspíš naučí mnohem rychleji než já. S aj se domluvím, když opravdu potřebuji, ale určitě ne nijak kvalitně, němčinu jsem dávno zapomněla, o holandštině nic nevím :) Pokud bychom se rozhodli, že do toho půjdeme, jaký jazyk bude nejlepší? Začít od nuly holandsky? A co děti? Četla jsem, že v NL začíná školní docházka v pěti letech. To mě trochu děsí, protože si nedovedu představit, že už by byl syn vhozen do školního procesu tak brzy. Tak nějak doufám, že aspoň ten první rok vypadá spíš jako poslední ročník v české MŠ. Byla bych vděčná za jakékoli podnětné informace třeba i od českých rodin, které se odstěhovaly do Nizozemí. Díky! a zdravím ze zasněžené Prahy, první svátek vánoční! :)
 
S dětma by neměl být problém, jsou ještě malí a naučí se jazyk hodně ale hodně rychle. A s tou školou od pěti let,..na začátku je to ještě částečně školka pokud se nepletu, takže to myslim až tak horký nebude. Ale o tom je tu dost jinech co vědí víc poradit.
 
Tak o psa si nedelej starosti, Holandsko je psi raj. Psi tady muzou vsechno. V restauraci, v hotelu, dokonce i v nemocnici jsem je zazila. A nemusi nosit nahubek (nebo nerika se tomu kosik?).
Ahoj
 
Ahoj Petro, být Tebou, tak neváhám a jedu. Pro děti to bude úžasná škola života, naučí se velice rychle a "zadarmo" nejméně jeden, ale spíše hned dva cizí jazyky. To jim jednou velice usnadní život. V Holandsku se domluvíš všude anglicky, ale radila bych Ti začít se hned učit holandsky. Možností je spousta a pokud budeš zatím s dětmi doma, budeš mít i dost času, až budou ve škole/školce. Můžeš chodit někam do kursu a doplňovat si to studiem doma - řadu tipů najdeš i tady na fóru. Taková životní změna bude sice pro celou rodinu náročná, ale pokud jsi jen trochu praktická ženská (jako myslím většina nás českých "údernic :ja:", jistě to nakonec skvěle zvládneš a uvidíš, že nové výzvy obohatí i Tvůj život. Přeju Ti, abyste se rozhodli správně, abyste měli štěstí na dobré lidi - a vůbec: Hodně štěstí!
 
Ahoj Petro, s vlastni zkusenosti mluvit nemuzu (deti zatim nemame), ale mam brazilskeho kolegu, ktery se sem pred 2 lety nastehoval s manzelkou a 8 letym synem. Syn sel hned od prvniho tydne do skoly a behem dvou mesicu uz rozumnel skoro vsemu. Dnes pomaha rodicum s preklady dopisu od uradu a ja se jen smeju, je to srandovni, ale je to tak :-)
 
Holandsko je fajn ja uz jsem tu 4roky a to ze jsem sem prijela a neuměla ani slovo anglicky a ted uz se rok pomalu ucim holandsky holandsko je klidna země,s detmi nevim,planujeme rozsirit rodinku letos,ale znama je polka stersi syn se narodil v polsku zacal tu chodit do skoly a ted mluvi 3jazyky bez problemu a mladsi mluvi s ni anglicky a ve skole holandsky.takze myslim ze deti si zvyknou.pokud mate prilezitost nenechte ji utect prece jenom ceska ekonomie a system se rozpada...
a vdycky je moznost navratu.
a nezvazovala jste cestovani autem?
my jezdime 1200km se psem v privesu a slo to bez problemu.
vidim ze na fotce mate bileho svycarskeho ovcaka.
ted mame 8mesicni.a jak uz bylo psano holandsko je psi raj.pravidelne chodime do restauraci.a jeste s radosti cisnik prinese vodu.vite ze holandsko je taky jedina země ktera zvireci politickou stranu?
drzim palce at vam vsechno vyjde jak si prejete.
 
Bovenaan