Russisch spionagenetwerk opgerold

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Ad Verschoor, 22-10-2019.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië rolt Russisch spionagenetwerk op

  De Tsjechische politie en inlichtingendienst hebben een Russisch spionagenetwerk ontdekt. Het netwerk zou volgens de autoriteiten werken vanuit de Russische ambassade in Praag. Het zou de bedoeling zijn geweest om via computerservers een aanval te plegen op Tsjechische en buitenlandse doelen.

  "Het netwerk is volledig vernietigd", laat het hoofd van de Tsjechische inlichtingendienst (BIS) weten. Hij zei dat het onderdeel is van een veel groter netwerk, dat actief zou zijn in meerdere Europese landen. Hij trad niet in details. "Het is gecreëerd door mensen die gelinkt zijn aan Russische inlichtingendiensten die werden gefinancierd vanuit Rusland", zei hij.

  Vorige maand liet de BIS weten Rusland samen met China te zien als de grootste bedreiging op het gebied van cyberveiligheid. China zou vorig jaar achter een grote cyberaanval hebben gezeten op een Tsjechische overheidsinstantie. In een rapport uit 2017 van de NUKIB, een overheidsorgaan dat toeziet op cybercriminaliteit, komt naar voren dat Russen en Chinezen hun spionageactiviteiten in Tsjechië steeds meer opvijzelen.

  Bron: Europa-nu.nl
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechische autoriteiten doorbreken het Russische inlichtingennetwerk in de Tsjechische Republiek.

  De civiele contra-inlichtingen van de Security Information Service (BIS) en het National Organised Crime Center (NCOZ) hebben vorig jaar een netwerk onthuld en verbroken dat de Russische geheime dienst van de FSB in Tsjechië oprichtte, zei BIS-chef Michal Koudelka.
  Het netwerk werd gefinancierd uit Rusland en de Russische ambassade in Praag en moest doelen in Tsjechië en zijn buitenlandse partners aanvallen via een netwerk van servers, zei Koudelka op een veiligheidsconferentie in de Kamer van Afgevaardigden.

  “Het netwerk werd volledig verbroken en gedecimeerd dankzij het uitstekende werk van de NCOZ. Het onderzoek gaat verder. Vanaf het grondgebied van Tsjechië hebben we deze activiteit voorkomen, die deel uitmaakte van een andere keten die Russen in andere Europese landen gebruikten en bereid waren te gebruiken,” voegde Koudelka eraan toe.
  De federale veiligheidsdienst van de Russische Federatie (FSB) bouwde zo'n netwerk in de Tsjechische Republiek, zei Koudelka.
  "Het is gemaakt door de personen die verbonden zijn aan de Russische inlichtingendiensten en gefinancierd uit Rusland en de Russische ambassade," zei hij.

  De gegevens over de BIS- en NCOZ-interventie kunnen worden opgenomen in het BIS-jaarverslag voor 2018 dat de commissie van de Kamer van Afgevaardigden die toezicht houdt op de BIS-werkzaamheden donderdag zal behandelen. Het rapport wordt meestal tegen het einde van het jaar gepubliceerd.

  Het Respekt-weekblad heeft gemeld dat de operatie begin vorig jaar gericht was op een groep Russische burgers en enkele andere Russen met Tsjechisch staatsburgerschap. De groep moest samenwerken met de cover van twee particuliere bedrijven in Praag die hardware en software aan gewone klanten verkochten, maar tegelijkertijd hackeraanvallen uitvoerden, schrijft het weekblad.

  Koudelka noemde vandaag de Russische en Chinese inlichtingenactiviteiten het belangrijkste langetermijnrisico voor de veiligheid van Tsjechië.
  Russische inlichtingenofficieren krijgen veel waardevolle stukjes informatie uit dagelijkse gesprekken met mensen in de buurt van de diplomatieke en politieke kringen in de Tsjechische Republiek, voegde hij eraan toe.

  De Chinezen handelen anders en nodigen wetenschappers, politici en anderen vaak uit in hun land waar ze proberen hen te beïnvloeden en informatie van hen te krijgen, zei Koudelka.
  BIS waarschuwt vooral dat strijdkrachten en politieleden dergelijke uitnodigingen voor een bezoek aan China accepteren.
  Bronnen news.expats.cz + radio.cz/en.
   

Deel deze pagina