Rosalie Müller, geboren Hüttler: voorouder van Hitler?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Enkele weken geleden bezochten wij de stad Polna in Vysočina.
Bij een bezoek aan het joods kerkhof werden wij er door een voorbijganger op gewezen dat er hier iets heel bijzonders te zien viel, en werden meegetroond naar de grafzerk van Rosalie Müller, geboren Hüttler.

IMG_7991.JPG

Dit zou één van de voorouders kunnen geweest zijn van Adolf Hitler. Op internet vond ik dit artikel: www.moskyt.net/hitlerova-babicka

Weet hier iemand meer van?
 
Ja, de geschiedenis rond de Hüttler's is wel bekend (een van de eerste Hitler-biografen, Konrad Heiden, noemt Rosalie Hüttler en haar graf in Polna al in 1936).
De naam gaat (aangaande Hitler's afstamming) terug op Johann Nepomuk Hüttler (1807-1888), de vermoedelijke opa van Adolf, alhoewel diens broer, die de achternaam Hiedler voerde, zo in de stamboom staat.
Pas de vader van Adolf, Alois, nam de naam Hitler aan, na eerst - omdat hij buitenechtelijk was geboren en pas later geëcht werd - Schicklgruber geheten te hebben.
De moeder van Adolf had ook die Johann Nepomuk Hüttler als opa, ze was een nicht van z'n vader. De familiestamboom laat zien wat er van kan komen, als je je bloed zuiver wilt houden door je erfelijk materiaal binnen kleine kring te houden.

Er zijn overigens nog drie achterneven van Hitler in leven, ze wonen in de VS en hebben daar een tuincentrum. Ze zijn zo verstandig geweest een eedgenootschap te sluiten, waarin ze elkaar hebben gezworen de bloedlijn met hen te laten uitsterven. Op de foto hun vader William Hitler bij zijn in dienst treden in de US Navy tijdens WO II.

hitlernephew3n-2-web.jpg

Veel van de aktes rond Hitler's afstamming zijn - onder andere vanwege de aanwijzingen van Joodse afstamming - op last van hemzelf vernietigd. Zijn geboortestreek, het Waldviertel, liet hij ontruimen, de bewoners van 42 dorpen werden gedwongen hun huizen te verlaten. Het kerkhof waar zijn grootmoeder lag, werd beetje bij beetje platgebombardeerd: hij had van de hele streek een militair oefenterrein gemaakt.

Rosalie Müller was in ieder geval niet zijn oma. Wel wellicht verre familie. Maar had hij het graf gevonden, was het er nu niet meer geweest. Dus in die zin, toch uniek.
 
Bedankt voor je reactie. Er is inderdaad heel wat gedaan om gans de entourage in de doofpot te stoppen, en zoveel mogelijk de bewijzen te laten verdwijnen.
We hebben naar heel wat zaken gewoon maar te gissen.
Het is voornamelijk de band met Tsjechië, die ons onbegrijpelijk leek.
 
Niet zozeer als je bedenkt dat Tsjechië vroeger Bohemen heette en deel was van de Oostenrijkse Dubbelmonarchie, het geboorteland van Hitler. De geboortegrond van Hitler schurkte tegen de Boheems Moravische Hoogten aan.
Het Waldviertel was een arme achtergebleven streek. Veel mensen trokken in die tijd naar Bohemen, dat niet alleen het centrum van de industrie in Oostenrijk-Hongarije was, maar ook dat van West-Europa.

Zelfs Von Hindenburg, de Duitse bevelvoerder van het leger in de Eerste Wereldoorlog en tijdens de machtsovername door de nazi's, president in Duitsland, noemde Hitler altijd geringschattend 'der Böhmischer Gefreite' (de Boheemse korporaal).

Vraag bij een volgend bezoek aan die begraafplaats overigens eens of de Joodse Leopold Hilsner in Polná op het Joodse kerkhof ligt begraven. Deze hoofdrolspeler van de Hilsner-affaire, die zich begin van de twintigste eeuw in Polná afspeelde, hield geheel Oostenrijk bezig. Het is een verhaal van valse beschuldigingen, beschuldigingen van Joodse rituele moord en een ten onrechte ter dood veroordeelde zwakbegaafde Jood, waar de keizer moest ingrijpen om zowel het recht als de bloeddorstige bevolking tegemoet te komen. Voor Hitler misschien reden om het kerkhof ongemoeid te laten, voor anderen is het graf van mevrouw Hüttler een manier om af te leiden van een niet zo fraai hoofdstuk uit hun eigen geschiedenis.
 
Bovenaan