Ridicsky prukaz NL

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Zdravicko, nevite nekdo jak je to tady s ridicakem? Mam cesky z r. 2002, tj ne stary ale jeste ne EU format... A tak nevim jestli vlastne smim ridit auto s NL SPZ...
A pokud ne, je mozne si tu jenom vymenou za cesky nechat vystavit holandsky ridicak, nebo bych musela znova absolvovat autoskolu?
Diky za odpovedi.
Kac
 
Jakožto "poddaný EU" jak tady tomu tak hezky říkají máš možnost tady řídit auta s NL SPZ se svým českým řidičákem. V případě že se zde zdržuješ déle než 186 dní v roce, měla by sis nechat vyměnit ŘP za holandský. Ale to je teorie....praxi si domysli a rozhodni sama pro sebe :lekker:
 
Zdravicko, nevite nekdo jak je to tady s ridicakem? Mam cesky z r. 2002, tj ne stary ale jeste ne EU format... A tak nevim jestli vlastne smim ridit auto s NL SPZ...
A pokud ne, je mozne si tu jenom vymenou za cesky nechat vystavit holandsky ridicak, nebo bych musela znova absolvovat autoskolu?
Diky za odpovedi.
Kac

ahojky,

taky jsem se o to zajimala, kdyz jsem koupila auto, manzel nasel nekde na netu, ze cizinec muze v NL pouzivat svuj ridicak 10 let od jeho vydani, pak si ho musi bud vymenit, nebo nevim...v kazdym pripade ja jezdim na ceskej..
ale muzu ti rict, ze manzel (holandan) si taky delal ridicak v Cechach, kdyz jsme tam jeste bydleli a pak si ho musel vymenit za holandsky, ale mel s tim pekny popotahovacky, napred chteli, aby si ho udelal znovu tady v NL a ten cesky mu tady vubec nechteli uznat...no nakonec jsme to uhrali, ale neumim si predstavit, ze by tu vysolil takovy nehorazny prachy za novej RP, kdyz uz ho vlastne mel...
 
Ahoj,
českej řidičák si můžěš nechat vyměnit za holandskej na "gemeente", ale musí bejt ještě platnej, stojí to kolem 30eur, a chtějí holandskej překlad toho řidičáku (nechat si to oficiálně přeložit není vždycky levný, platí se nevím kolik centů za slovo).
Moje mamka si to chtěla nechat vyměnit, zaplatila těch 30eur, pak jí napsali že to chtěj přeložit, překlad ji stál 120eur a pak jí napsali že jí nic nedaj, že ten řidičák není platnej.
 
INFORMACE O PRÁVU SPOLEČENSTVÍ

Může nastat celá řada různých situací:
1) Již vlastníte řidičský průkaz vydaný některým členským státem.
Nemusíte si ho již dát vyměnit, pokud je vaše „obvyklé bydliště“ (1) v jiném členském státě, než je ten, který váš průkaz vydal. Pokud si však výměnu přejete, můžete o ni požádat.
2) Již vlastníte řidičský průkaz vydaný některým členským státem, ale brzy vyprší.
Musíte si ho obnovit tak, že podáte žádost u příslušných orgánů členského státu, v němž jste obvyklým rezidentem (1).
3) Již vlastníte řidičský průkaz vydaný některým členským státem, ale chcete přidat novou skupinu vozidel.
Musíte podat žádost u příslušných orgánů členského státu, v němž jste obvyklým rezidentem (1). Jestliže je přidána nová skupina, musíte svůj původní řidičských průkaz vyměnit.
4) Již vlastníte řidičský průkaz vydaný některým členským státem, ale ztratili jste ho nebo vám ho ukradli.
Musíte podat žádost o nový řidičský průkaz u příslušných orgánů členského státu, v němž jste obvyklým rezidentem (1). Musíte předložit doklad, který vám vydaly úřady členského státu, který ztracený nebo ukradený řidičský průkaz vydal. Nemůžete podat žádost o duplikát svého původního řidičského průkazu, pokud jste mezitím změnili členský stát, v němž jste obvyklým rezidentem.
5) Již vlastníte řidičský průkaz vydaný třetí zemí.
Uznání takového řidičského průkazu není povinné (i když ho jeden členský stát nebo více členských států uznalo), takže byste se měli zeptat odpovědného orgánu, zda je váš průkaz platný, abyste se mohli podle toho zachovat.
6) Vlastníte mezinárodní řidičský průkaz (nebo povolení).
Takový řidičský průkaz není v Evropské unii platný, pokud nemůžete předložit národní řidičský průkaz vydaný členským státem a pokud je váš národní řidičský průkaz stále platný. Můžete si svůj mezinárodní řidičský průkaz ponechat a použít ho při cestě mimo území Evropské unie.
7) Nevlastníte řidičský průkaz, ale chtěli byste ho mít.
Musíte splnit několik podmínek:
  • musíte být obvyklým rezidentem v členském státě, v němž podáváte žádost;
  • musíte úspěšně vykonat teoretickou zkoušku (znalost pravidel silničního provozu) a praktickou zkoušku (praktické dovednosti při řízení vozidla);
  • musíte splnit lékařské normy (fyzické a duševní zdraví), zejména normy týkající se zraku, sluchu, koordinace a pohybových postižení, kardiovaskulárních chorob, ledvinových poruch, neurologických chorob, cukrovky, alkoholu, drog a léků, duševních poruch;
  • musíte splňovat podmínky minimálního věku pro příslušnou skupinu vozidla;
  • nemůžete mít více než jeden řidičský průkaz vydaný členským státem, i když vám byl řidičský průkaz pozastaven nebo odebrán.
Další informace najdete na následující webové stránce:
http://ec.europa.eu/transport/home/drivinglicence/index_en.htm. Tato stránka má odpovědi na nejčastěji kladené otázky. Umožní vám též procházet platnou legislativou Společenství, zjistit informace o výzkumu Společenství v této oblasti a podívat se na odkazy na jiné webové stránky o záležitosti řidičských průkazů.
(1) „Obvyklým bydlištěm” se rozumí místo, kde žijete alespoň 185 dnů v kalendářním roce z důvodu osobních a pracovních vazeb. Pokud jsou vaše pracovní vazby na jiném místě než osobní vazby, bude se brát v úvahu místo vašich osobních vazeb, pokud se tam pravidelně vracíte.
 
Ja jsem si se svym neproslym (ale relativne starym - ne-eu-typem) ridicakem zasel na gemeente, zaplatil +-30 eur a za tyden jsem mel novej eu-holandskej.

Akorat jsem jim tam ten svuj ceskej musel nechat, udelali mi kopii s razitkem, abych to mohl ukazat, pokud by me nekde zastavili.
 
Ja jsem tenkrat musela vyplnit jeste nejakej papir, ktery jsem dostala na gemeente a posilala jsem ho nekam..nevim uz kam ale myslim, ze nekam,kde registruji ridicaky.. Uz nevim presne, co to bylo, ale vim, ze jsem za to platila asi 25euro...tento doklad plati jeden rok a pak s tim papirem, kterej mi prisel postou zpet, jsem mohla teprve na gemeente pro vymenu.
Ale jinak cesky ridicak plati do doby platnosti ř.prukazu. Ja jsem si ho nechala vymenit proto, ze je to i doklad totoznosti a v mnoha pripadech je to proste vyhodou. Hlavne, kdyz neco objednavate, tak chteji doklady a tak..ja jsem treba na ceske doklady nedostala simkartu:kwaad:..mohla jsem to nechat tenkrat napsat na manzela, ale rikala jsem si, mam svuj vlastni ucet u banky a platne doklady...jenze to proste neproslo...
 
Ja jsem si ho nechala vymenit proto, ze je to i doklad totoznosti a v mnoha pripadech je to proste vyhodou. Hlavne, kdyz neco objednavate, tak chteji doklady a tak..ja jsem treba na ceske doklady nedostala simkartu:kwaad:..mohla jsem to nechat tenkrat napsat na manzela, ale rikala jsem si, mam svuj vlastni ucet u banky a platne doklady...jenze to proste neproslo...

Hele, tak to jsi vymyslela dobre.... cesky obcanstvi a holandskej doklad o totoznosti... supr :top:
 
Hele, tak to jsi vymyslela dobre.... cesky obcanstvi a holandskej doklad o totoznosti... supr :top:
no ironizovat nemusis..
neni to muj vymysl, bohuzel jim ceskej ridicak nestacil...jednou jsem mela poslat ofocene doklady, ofotila jsem, co chteli, ale neuznali mi to...kdyz jim tam ted ofotim holandskej ridicak, tak jim to staci...docela me mrzi, ze to zesmesnujes, me to tenkrat moc k smichu neprislo:denk:
 
no ironizovat nemusis..
neni to muj vymysl, bohuzel jim ceskej ridicak nestacil...jednou jsem mela poslat ofocene doklady, ofotila jsem, co chteli, ale neuznali mi to...kdyz jim tam ted ofotim holandskej ridicak, tak jim to staci...docela me mrzi, ze to zesmesnujes, me to tenkrat moc k smichu neprislo:denk:

Jezismarja, ja to vubec nezesmesnuju... proc bych? Na nas Cechy si neprijdou.... :kind:
 
No tak to tu procitam,a muze mi nekdo prosim rict,jak je to tedy s ridicakem ted r.2010?Jedu si delat ridicak do CR za 2 dny a mam porad v za to,ze staci si ho za 50euro na gemeente v NL vymenit za NL ridicak?Ale vcera prisel vecer manzel z prace a neco mi tam v polospanku mumlal,ze mu nejakej mudrc v praci vykladal ze ten ridicak bude platit pouze rok,to jsou ty prechytrali holandani.Tak mi to radeji vysvetlete vi ze zkusenostma prosim,dekuji mnohokrat.
 

MartinaK

Moderator
Stejne pravidla. Ja jezdim na CR ridicak a to k tomu mam lease auto od zamestnavatele a zadne problemy, ani nemrkli oken, ze mam CR ridicak. Na radnici jsem se ptala, zda jsi ho mohu vymenit za NL - abych mela menci format v penezence. Pani u prepasky mi sdelila, ze pokud ho mam z roku 2002, staci pred uplynutim lhuty 10 let (tj. 2012) jsi ho vymenit za NL. Vratila mi ho s usmevem a rekla, ze ted by to byla ztrata penez, at prijdu pozdeji.
 

pepo

† In Memoriam
A zde si muzete precist, jak zni zakon. Bude-li potreba, prelozim to.


4. Hoe kom ik in het bezit van een Nederlands rijbewijs?
Antwoord:


Als u een rijbewijs heeft dat is afgegeven in een van de landen van de Europese Unie of in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland dan kunt u van dit rijbewijs gebruik blijven maken voor de maximale termijn van 10 jaar gerekend vanaf de datum van afgifte van het rijbewijs. Indien u echter in het bezit bent van een rijbewijs met een kortere geldigheidsduur dan 10 jaar dan mag u van dit rijbewijs gebruik blijven maken tot de dag dat het rijbewijs geldig is. Als op het moment van vestiging in Nederland uw rijbewijs reeds ouder is dan 9 jaar dan mag u 1 jaar blijven rijden met uw huidige rijbewijs. Na het verstrijken van de erkenningduur in Nederland moet u in het bezit zijn van een Nederlands rijbewijs. U moet dan uw rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. U mag uw rijbewijs ook eerder omwisselen als u dit wenst. U dient uw omwisselingsaanvraag in te dienen voordat de geldigheidsduur van uw rijbewijs gaat verstrijken.

Als u een geldig rijbewijs heeft dat is afgegeven in een ander land dan hiervoor vermeld, of op de Nederlandse Antillen of Aruba, dan kunt u dat nog tot 185 dagen na vestiging in Nederland gebruiken. In die periode zult u moeten zorgen voor een Nederlands rijbewijs (meer informatie hierover vindt u bij 'nogmaals examen doen' en nogmaals examen doen en 'Het omwisselen van rijbewijzen') Zwitserland zal bij de omwisseling net zo worden behandeld als EU-landen
 
A zde si muzete precist, jak zni zakon. Bude-li potreba, prelozim to.


4. Hoe kom ik in het bezit van een Nederlands rijbewijs?
Antwoord:


Als u een rijbewijs heeft dat is afgegeven in een van de landen van de Europese Unie of in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland dan kunt u van dit rijbewijs gebruik blijven maken voor de maximale termijn van 10 jaar gerekend vanaf de datum van afgifte van het rijbewijs. Indien u echter in het bezit bent van een rijbewijs met een kortere geldigheidsduur dan 10 jaar dan mag u van dit rijbewijs gebruik blijven maken tot de dag dat het rijbewijs geldig is. Als op het moment van vestiging in Nederland uw rijbewijs reeds ouder is dan 9 jaar dan mag u 1 jaar blijven rijden met uw huidige rijbewijs. Na het verstrijken van de erkenningduur in Nederland moet u in het bezit zijn van een Nederlands rijbewijs. U moet dan uw rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. U mag uw rijbewijs ook eerder omwisselen als u dit wenst. U dient uw omwisselingsaanvraag in te dienen voordat de geldigheidsduur van uw rijbewijs gaat verstrijken.

Als u een geldig rijbewijs heeft dat is afgegeven in een ander land dan hiervoor vermeld, of op de Nederlandse Antillen of Aruba, dan kunt u dat nog tot 185 dagen na vestiging in Nederland gebruiken. In die periode zult u moeten zorgen voor een Nederlands rijbewijs (meer informatie hierover vindt u bij 'nogmaals examen doen' en nogmaals examen doen en 'Het omwisselen van rijbewijzen') Zwitserland zal bij de omwisseling net zo worden behandeld als EU-landen

Jo tak sem tam sla pro ridicak (prijela sem autem) a nejak se zapomneli zminit, ze po odevzdani ridicaku nesmim ridit auto do te doby nez si vyzvednu novy ridicak... A to muze trvat i 3 tydny. Tak sem jim podekovala a ted se snazim prijit na to jak to udelat... Potrebuju jezdit autem a nemuzu si dovolit byt 3 tydny bez ridicaku.. Takze parada..
 
ahojte,muzu prispet svymi cerstvymi zkusenostmi,jsmem majitelkou cerstveho nl ridicaku asi mesic,vse slo bez problemu,jen jsem posilala vetsi obnos,nez treba moje kamardka na jinem gemeente,takze jsi si dosla na sve gemente,dostala jsem na vyplneni formular s obalkou kam to mam poslat/tusim,ze je to RWE.no tam co se posilaji APK/za to jsem zaplatila 29 euro,asi za 10 dni jsem dostala dopis,ze si mam dojit opet na gemeente,ze mam povoleny nl ridicak,tam jsem odevzdala svuj cesky,dali mi potvrzeni od gemeente a k tomu kopii meho ceskeho RP,zaplatila jsem 60 euro,a cekala 14 dni,prisel mo opet dopis,ze si mam dojit na gemeente pro novy ridicak,mohla jsem celou dobu normalne jezdit s tou kopii,takze nic slozitehoa a zadne problemy,jen me to stalo dost penez,jinak zas vim,ze ty poplatky jsou na kazdem gemeente jine,takze zadne strachy a succes,jeste jsem zapomela dodat,ze mi plati normalne na 10 let a jeste na me chteli jedno pasfoto
 
Tak mne bylo receno, ze kopie nenahrazuje ridicky prukaz, takze pokud by mne kontrolovali tak je to jizda bez RP... Volali i na RDW a tam jim to potvrdili.. Diskutovala sem s nimi vice nez 30minut.. Tak ja nevim kde je pravda..
 

pepo

† In Memoriam
Ja jsem prave odeslal tuto otazku pisemne na RDW. Behem tri dnu by mela prijit odpoved, az prijde, uverejnim ji zde. Meststi urednici casto fantaziruji.


Bij het omwisselen van een niet NL rijbewijs, uitgegeven in een EU land, dient bij de aanvraag het huidige (buitenlandse) rijbewijs bijgesloten te worden.
Dat betekent, dat de aanvrager op dat moment geen rijbewijs bij zich heeft en mag geen voertuig besturem.
Is er een mogelijkheid om toch tijdens deze aanvraag-periode te kunnen rijden, zonder de wetten te ovetreden (een vervangend document o.i.d.)?
Bij voorbaat dank
PEPO
 
Bovenaan