Recept: Velikonocni beranek (Paaslammetje)

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Een paaslammetje maar dan op zijn Tsjechisch.
125 gram boter-2 eetlepels honing-125 gram suiker-
3 eidooiers-vanillesuiker- 20gram gist- zout- kopje melk- 350 gram bloem- 50 gram rozijnen-50 gram amandelen.

boter en (paneer)meel voor de vorm

Een deel van de lauwe melk, een theelepel bloem en de gist mengen en een tijdje laten staan. De zachte boter met honing, suiker en eidooiers schuimig roeren.
Zout en vanillesuiker bij het gistpapje toevoegen; dan met kleine beetjes tegelijk de bloem en de melk erdoor roeren. Daarna de rozijnen en de gehakte amandelen toevoegen.
De beide helften van de vorm invetten en met (paneer)meel bestrooien.
Het beslag in 1 helft van de vorm doen, ongeveer 1 uur laten rijzen, dan de andere helft van de vorm erop en het lammetje in een voorverwarmde oven langzaam laten bakken (richtlijn: ca. 10 min. op 200-220 graden)

Wil je een mooie vacht voor het lammetje; Klop dan een paar eiwitten met suiker op boven en pan met stoom
(tijdens het kloppen moet het warm blijven) totdat alles mooi wit en dik wordt. Voor 1 eiwit gebruik je ongeveer
60 gram kristalsuiker. Daarna breng je de eiwitten massa met een lepel aan op het lammetje en met je vinger maak je lichtjes draaiende bewegingen over de massa. Zo krijgt het lammetje mooie krulletjes. Met een paar rozijnen of (chocolade)koffieboontjes maak je twee oogjes en een neusje.

Als de eiwitkrulletjes goed opgedroogd zijn dan nog een mooi strikje om de hals en klaar is het lammetje.....

Voor een echt "Tsjechisch lammetje" gebruik je een Tsjechische bakvorm van geglazuurd aardewerk.

Fijne Paasdagen!!
M
laugh.gif
nique
 
Bovenaan