Radka is in Tsjechië beroemd. Als ontwerpster van modeaccessoires behoort ze tot de creatieve voorlopers van de Praagse modewereld. Maar Radka heeft meer talenten. Kwaliteiten die voor het grote publiek verborgen blijven. Zo kan ze bijvoorbeeld fantastisch koken en heeft ze een scherp oog tijdens onze jacht op paddenstoelen. Daarvan profiteren we volop in de Boheemse wouden rond Nepomuk. En natuurlijk in haar keuken, aan de rand van Praag.
Radka maakt de heerlijkste gerechten uit het kookboek van de familie. Dat uiteraard behoorlijk stevig basismateriaal bevat. We noemen deeg, aardappelen, paddenstoelen. Zo is haar bramboracka onovertroffen; deze aardappel-paddenstoelensoep loodst je alleen al met zijn geur het hele najaar door.
Onderstaand recept is wat Radka 'mengelmoes' noemt. Oorspronkelijk een voorgerecht waar in de wat minder ooglijke delen van paddenstoelen zijn verwerkt de 'kontjes', de iets aangetaste stukjes, de bijsnijdsels.
Verhit olie en boter. Fruit de gesnipperde ui in de olie en boter glazig en voeg daarna peper, zout en karwijzaad toe. Snij de paddenstoelen in kleine stukjes en voeg die aan de ui toe. Smoor tot alles zacht is, als het te droog wordt voeg dan iets water toe. Let wel op: paddenstoelen hebben de neiging bij het bakken eerst vocht op te nemen, om het daarna weer vrij te geven. Het moet geen kledderboel worden.
Het smoren kan 20 à 30 minuten duren. Voeg daarna geklutste eieren en een scheutje melk of room toe en schep om tot de eieren enigszins zijn gestold. Serveer met wat brood en een (Moravische) wijn van de Müller-Thurgaudruif, een milde witte wijn met niet te veel zuur en toch voldoende fruit. Een mooie paddenstoelenpartner.
Voor- of lunchgerecht, voor 4 personen:
1 ui
400 gram verse paddenstoelen
scheutje raap- of arachideolie
boter
zout
versgemalen peper
iets karwijzaad
2 à 4 eieren
scheutje melk of room.
Uit Dagblad van Het Noorden / Hermus & Zandstra
Radka maakt de heerlijkste gerechten uit het kookboek van de familie. Dat uiteraard behoorlijk stevig basismateriaal bevat. We noemen deeg, aardappelen, paddenstoelen. Zo is haar bramboracka onovertroffen; deze aardappel-paddenstoelensoep loodst je alleen al met zijn geur het hele najaar door.
Onderstaand recept is wat Radka 'mengelmoes' noemt. Oorspronkelijk een voorgerecht waar in de wat minder ooglijke delen van paddenstoelen zijn verwerkt de 'kontjes', de iets aangetaste stukjes, de bijsnijdsels.
Verhit olie en boter. Fruit de gesnipperde ui in de olie en boter glazig en voeg daarna peper, zout en karwijzaad toe. Snij de paddenstoelen in kleine stukjes en voeg die aan de ui toe. Smoor tot alles zacht is, als het te droog wordt voeg dan iets water toe. Let wel op: paddenstoelen hebben de neiging bij het bakken eerst vocht op te nemen, om het daarna weer vrij te geven. Het moet geen kledderboel worden.
Het smoren kan 20 à 30 minuten duren. Voeg daarna geklutste eieren en een scheutje melk of room toe en schep om tot de eieren enigszins zijn gestold. Serveer met wat brood en een (Moravische) wijn van de Müller-Thurgaudruif, een milde witte wijn met niet te veel zuur en toch voldoende fruit. Een mooie paddenstoelenpartner.
Voor- of lunchgerecht, voor 4 personen:
1 ui
400 gram verse paddenstoelen
scheutje raap- of arachideolie
boter
zout
versgemalen peper
iets karwijzaad
2 à 4 eieren
scheutje melk of room.
Uit Dagblad van Het Noorden / Hermus & Zandstra