Recept uit de krant: Paddenstoelenmengelmoes

Topic in 'Recepten' gestart door Vašek, 05-10-2012.

 1. Radka is in Tsjechië beroemd. Als ontwerpster van modeaccessoires behoort ze tot de creatieve voorlopers van de Praagse modewereld. Maar Radka heeft meer talenten. Kwaliteiten die voor het grote publiek verborgen blijven. Zo kan ze bijvoorbeeld fantastisch koken en heeft ze een scherp oog tijdens onze jacht op paddenstoelen. Daarvan profiteren we volop in de Boheemse wouden rond Nepomuk. En natuurlijk in haar keuken, aan de rand van Praag.

  Radka maakt de heerlijkste gerechten uit het kookboek van de familie. Dat uiteraard behoorlijk stevig basismateriaal bevat. We noemen deeg, aardappelen, paddenstoelen. Zo is haar bramboracka onovertroffen; deze aardappel-paddenstoelensoep loodst je alleen al met zijn geur het hele najaar door.

  Onderstaand recept is wat Radka 'mengelmoes' noemt. Oorspronkelijk een voorgerecht waar in de wat minder ooglijke delen van paddenstoelen zijn verwerkt de 'kontjes', de iets aangetaste stukjes, de bijsnijdsels.

  Verhit olie en boter. Fruit de gesnipperde ui in de olie en boter glazig en voeg daarna peper, zout en karwijzaad toe. Snij de paddenstoelen in kleine stukjes en voeg die aan de ui toe. Smoor tot alles zacht is, als het te droog wordt voeg dan iets water toe. Let wel op: paddenstoelen hebben de neiging bij het bakken eerst vocht op te nemen, om het daarna weer vrij te geven. Het moet geen kledderboel worden.

  Het smoren kan 20 à 30 minuten duren. Voeg daarna geklutste eieren en een scheutje melk of room toe en schep om tot de eieren enigszins zijn gestold. Serveer met wat brood en een (Moravische) wijn van de Müller-Thurgaudruif, een milde witte wijn met niet te veel zuur en toch voldoende fruit. Een mooie paddenstoelenpartner.

  kosik-4a5efe1a602f8.jpg

  Voor- of lunchgerecht, voor 4 personen:
  1 ui
  400 gram verse paddenstoelen
  scheutje raap- of arachideolie
  boter
  zout
  versgemalen peper
  iets karwijzaad
  2 à 4 eieren
  scheutje melk of room.

  Uit Dagblad van Het Noorden / Hermus & Zandstra
   
  PuNkEnStEiN en ave271 vinden dit leuk/interessant.
 2. Deze Radka maakt ook wel eens smazenice (paddenstoelenmengelmoes) :) ! Helaas in Nederland niet al te vaak. Wel gisteren twee kleine "stukjes" eekhoorntjesbrood gevonden.
   
 3. Ik krijg steeds meer het gevoel dat ik de winter wel zal doorkomen. Mits ik de hand weet te leggen op verse paddestoelen om te drogen. Ruikt ook zo heerlijk in huis. Liefst in de slaapkamer met wat spek hangend aan het plafond.
   

Deel deze pagina