Recept: Bozi Milosti (Koekje van God's genade)

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Gods genade (Tsjechische naam weet ik niet)

Ingredienten:
  • 250 gram bloem
  • snufje zout
  • 50 gram suiker
  • mespunt geraspte sinaasappelschil
  • 50 gram boter
  • 2 eierdooiers
  • 2 eetlepels witte wijn
  • 4 eetlepels melk of room
  • 200 gram boter of frituurvet
  • 30 gram vanillesuiker of
  • 30 gram suiker met 1 theelepel kaneel
Bereidingswijze:

Doe de gezeefde bloem met het zout, de suiker en de geraspte sinaasappelschil in een kom. Voeg hierbij de in kleine stukjes gesneden boter, de eierdooiers, de wijn en zoveel melk of room als nodig is om een soepel deeg te krijgen. Klop het deeg zo lang tot het "blazen" vormt.
Rol het deeg dan zeer dun uit en snijd er kleine rechthoekjes en driehoekjes van. Snijd ze in het midden driemaal kort in en bak ze in hete boter of frituurvet aan beide kanten goudgeel en gaar. Schep ze uit het vet en bestrooi ze met vanillesuiker of met suiker en kaneel.
 

Tsjechie.net

Forumleiding
Administrator
Recept: Koekje van Gods genade

Koekje van Gods genade
Bron: trouw.nl

Ze smelten op de tong, deze Tsjechische boží milosti (Gods genade), en worden ter gelegenheid van Vastenavond gebakken. Ze zijn natuurlijk het hele jaar door heerlijk, maar het is hogere bakkunst, waarvoor tijd en aandacht nodig is.


bozi_milosti.jpg

Afbeelding wijkt iets af van recept

Met andere woorden: feestkoekjes. We kregen het recept van Maria Bartonikova, een in Veselí nad Moravou befaamd koekjesbakster en zeer royale gastvrouw. Halveer de hoeveelheden als u geen tientallen gasten ontvangt!

Meng de 500 g bloem met de suiker en het zout. Kneed er met de hand of in de keukenmachine eidooiers, bier en suiker door tot u een soepel, niet klevend deeg krijgt. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit, leg de ’baksteen’ erop en vouw het deeg eromheen. Rol het deeg iets uit, vouw het in drieën en laat het deeg 30 minuten rusten. Herhaal uitrollen, vouwen en rusttijd nog twee keer.

Snijd het deeg in drie porties en rol die uit tot rechthoekige lappen van 2 à 3 mm dik. (Als u het deeg in één keer uitrolt, wordt de lap onhandelbaar groot).

Snijd met een gekarteld deegwieltje een lap in repen van 2,5 cm breed en snijd die repen in stukken van 7,5 cm. Snijd de rechthoekjes deeg in het midden in de lengte in.

Verhit in een grote diepe bakpan een laag van 5 cm zonnebloemolie.

Haal een uiteinde van een deeglapje door de snee in het midden, zodat een soort knoop ontstaat. Rek het in zichzelf verknoopte lapje iets uit en leg het in de hete olie. Werk snel en bak er een stuk of acht tegelijk (afhankelijk van de grootte van de pan). Draai ze om zodra de onderkant iets gekleurd is en laat ook de andere kant kleuren.

Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze, terwijl ze nog warm zijn, flink dik met poedersuiker (gemengd met vanille of kaneel). En maak u geen zorgen als de baksels er niet allemaal precies hetzelfde uitzien. De koekjes zijn een paar dagen houdbaar, maar proef ze vooral vers. Alsof er een engeltje... enzovoort.

====================================================

Benodigdheden

200 g bloem + 250 g boter, tot een deeg gekneed en tot een ’baksteen’ gevormd; 500 g bloem; 3 eidooiers; 1 eetlepel suiker; snufje zout; klein kopje bier; klein kopje melk; zonnebloemolie; poedersuiker; vanillesuiker; kaneel.
 
Bovenaan