Purmerend - Jihlava

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Purmerendse raadsleden op snoepreisje naar Jihlava, de Tsjechische partnergemeente van de marktstad. Geheel verzorgd, inclusief vliegtickets. Wat kost dat wel niet? ,,Vijfduizend euro ben je zo kwijt'', zegt de Stadspartij. ,,En dat in een tijd dat de gemeentebelastingen voor Purmerenders met tientallen procenten stijgen. Schandalig!''

Purmerend wil de banden met de partnergemeente weer een beetje aanhalen. Onlangs ontstond het idee om 'als gemeenteraad' een bezoekje te brengen aan de stad: alle 35 raadsleden mogen mee als ze dat willen. Op kosten van de gemeente.

Maar de twee raadsleden van de Stadspartij hebben meteen laten weten geen gebruik te willen maken van het aanbod. De partij is altijd tegen de stedenband geweest en vindt zo'n partnerschap helemaal niet meer zinvol nu Tsjechië geen 'ontwikkelingsland' meer is, aldus fractievoorzitter Ernst Ankersmit. ,,De stedenband was in eerste instantie bedoeld om die ontwikkelingsachterstand weg te werken, maar dat is al lang niet meer nodig. Als je daar dan toch met een hele groep op kosten van de gemeente naartoe gaat, terwijl bij de gewone Purmerenders net een torenhoge belastingaanslag op de deurmat is gevallen, maak je tegenover de burgers een hele slechte beurt.''


noordhollandsdagblad.nl
 

Pasqual

Forumleiding
Administrator
Bron: stadspartijpurmerend.nl | 26-04-2011

Na 31 december 2012 zal de stedenband tussen Purmerend de Tsjechische stad Jihlava worden stopgezet. De Stadspartij is blij met de stopzetting van de stedenband, omdat de gemeente daar veel geld mee bespaart.

Purmerend en Jihlava hebben sinds november 1991 een stedenband met elkaar. Het was de bedoeling dat de twee gemeenten met elkaar zouden samenwerken op het gebied van cultuur, bestuur en sport. Ook zouden er allerlei activiteiten worden georganiseerd, zoals het uitwisselen van ervaringen tijdens stages bij de gemeente Purmerend en het Waterlandziekenhuis en het organiseren van culturele en sportieve ontmoetingen tussen Purmerend en Jihlava.

De laatste jaren werd er weinig meer georganiseerd tussen de twee steden. In het voorjaar van 2009 was er nog veel ophef over Purmerendse gemeenteraadsleden en wethouders die op kosten van de gemeente op reis gingen naar Tsjechië. Dit ‘snoepreisje’ kreeg indertijd veel media-aandacht. In juni 2011 gaan een aantal raadsleden weer op bezoek in Jihlava. Zij zullen dan opnieuw hun reis- en verblijfkosten declareren bij de gemeente. De Stadspartij wil geen gemeenschapsgeld verspillen aan onzinnige reisjes en zal daarom niet naar Jihlava gaan.

De besparing die de opheffing van de stedenband oplevert is vooral te danken aan de verkoop van het Jihlava-huis naast parkeergarage ’t Lammetje op de Schapenmarkt in de binnenstad. De verkoop van het pand zou ongeveer 180.000 euro opleveren. Ook hoeft dit pand niet meer onderhouden te worden. Dit scheelt 30.000 euro per jaar.
 

Ad Verschoor

Donateur
Purmerendse kunstenaars exposeren in Jihlava. In aansluiting op de expositie vorig jaar in het stadhuis van Purmerend, waar kunstenaars uit Jihlava hun werken toonde, laten nu kunstenaars uit Purmerend hun werken in Jihlava zien.
Het gaat om zo'n 80 werken te weten: schilderijen, keramiek, beelden, textiel werk en smeedwerk. Zie dit krantenknipsel.
 

Ad Verschoor

Donateur
Opheffing stedenband Purmerend - Jihlava.
Na dit jaar zal de stedenband tussen Purmerend en de Tsjechische stad Jihlava worden stopgezet.
Deze stedenband ontstond in november 1991 en men werkte samen op de terreinen van cultuur, bestuur en sport.
Meer is te lezen in dit persbericht.
 
De gemeenteraad van Purmerend heeft in al haar wijsheid besloten dat de stedenband met de Tsjechische stad Jihlava voor een periode van vijf jaar wordt voortgezet. Na elf jaar gaat men over op een typisch Nederlandse manier van partnerschap: Het mag geen geld kosten! Op 25 oktober 2012 vertrekken burgemeester Don Bijl, vergezeld door zijn echtgenote, en ik naar Jihlava ter ondertekening van het stedenbandverdrag. Geheel in stijl van de Purmerendse gemeenteraad doen wij dit voor eigen rekening en logeren wij in het Purmerendhuis, het onderkomen voor Purmerenders die Jihlava bezoeken. Lees verder
 

kuurgast

Donateur
de stedenband met de Tsjechische stad Jihlava voor een periode van vijf jaar wordt voortgezet.
Inmiddels 5 jaar verstreken.
Het Jihlavahuis in Purmerend is opgedoekt om daar andere dingen te doen. Bron regiozakenpurmerend.nl.
In Jihlava staat wel nog steeds Purmerendhuis ter beschikking voor mensen uit Purmerend.
Zou de gemeenteraad van Purmerend wel sieren als ze eens reageren op post van de burgemeester uit Jihlava.

Partnerské město Purmerend zavrhlo Jihlavu. Stále tam však někdo jezdí
De partnerstad Purmerend wees Jihlava af. Toch is er nog iemand
De burgemeester beantwoordt niet langer de brieven van burgemeester Rudolf Chloupek. "We schrijven daar en niemand antwoordt ons."
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan