Prague Pride Festival 7 tot 13 augustus 2023

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Prague Pride Festival dit jaar van 7 tot 13 augustus.

Als onderdeel van het Prague Pride Festival sinds 2011, dreigt het dorp dit jaar niet gehouden te worden vanwege de hoge exploitatiekosten.
De organisatoren van het jaarlijkse Pride Village in Praag op het eiland Střelecký in Praag nemen contact op met het publiek om ervoor te zorgen dat het evenement – gepland voor augustus 2023 – doorgaat. De jaarlijkse viering op het eiland begon in 2011. Pride Village maakt deel uit van het Prague Pride Festival, dat dit jaar zal duren van 7 tot 13 augustus.

Prague Pride, het organiserende bedrijf van het evenement, schrijft dat de kosten van de viering van dit jaar kunnen oplopen tot CZK 1 miljoen. Omdat de meeste evenementen op het eiland gratis zijn, vraagt de organisatie om donaties om ervoor te zorgen dat dit zo blijft. De organisatoren stelden hun campagnedoel op darujme.cz op CZK 500.000(€21.119,00), wat nu is bereikt (bijna CZK 560.000 is gedoneerd op het moment van schrijven). Er zijn nog zes dagen om te doneren.

Tsjechië heeft nog werk te doen om toleranter te worden.
Ondanks verbeteringen in de afgelopen decennia vertoont de relatie van Tsjechië met zijn LGBTQ+-gemeenschap meerdere tekortkomingen. Uit een onderzoek uit 2021 van Rainbow Europe, een pro-LGBTQ+ onderzoeksbureau, bleek dat Tsjechië op de 32e plaats stond van 49 Europese landen in hun jaarlijkse beoordeling van LGBTQ+ mensenrechten. Uit een afzonderlijke studie bleek ook dat meer dan 50 procent van de LGBTQ+-mensen in Tsjechië publieke haat ervaart.
Beledigende verklaringen van politieke vertegenwoordigers zijn wijdverbreid, zegt 71 procent van de mensen in de Tsjechische LGBTQ+-gemeenschap, volgens het Tsjechische National Institute of Mental Health. Maar liefst 20 procent van de LBGTQ+-mensen in Tsjechië heeft te maken gehad met fysiek geweld op basis van hun seksualiteit.
De vooroordelen van delen van de Tsjechische samenleving tegen LHBTQ+-mensen werden deze week duidelijk toen de Jiří Mahen-bibliotheek in Brno een stortvloed aan klachten ontving van leden van het publiek nadat ze een man in vrouwenkleren hadden toegestaan queer eerlijke verhalen voor te lezen aan kinderen.

Prague Pride hoopt dat het de nodige donaties ontvangt om ervoor te zorgen dat het dorp op het eiland Střelecký nog een jaar blijft bestaan, wat goed nieuws zal betekenen voor de Tsjechische LGBTQ+-gemeenschap en zal bijdragen aan de acceptatie ervan door het land.
Bron expats.cz.

Voor laatste nieuws, zie facebook.com/PraguePrideCZ.
 
Bovenaan