Pracht en praal van Oost-Bohemen

Topic in 'Oost Bohemen' gestart door Ad Verschoor, 21-02-2019.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Ontdek de pracht en praal van Tsjechië
  Harmke Kraak Harmke's Travel Tips

  Tsjechië is vooral bekend om zijn hoofdstad Praag. Dat dit Oost-Europese land nog veel meer te bieden heeft, is bijna een verrassing. Harmke ontdekte de pracht en praal van de regio Oost-Bohemen, bezocht koninklijke paardenstallen en wandelde tussen magische rotsformaties.

  [​IMG]
  Hradec Králové, de hoofdstad van Oost-Bohemen

  Witte toren
  Hradec Králové is de hoofdstad van de regio Oost-Bohemen ten oosten van Praag. Behalve de bontgekleurde barokhuizen is de witte toren uit 1589 een bezienswaardigheid. Deze 72 meter hoge toren, die ooit echt wit was maar nu grauwgeel, werd in 2013-1015 gerestaureerd met behoud van de authentieke details. De gerenoveerde trap van 226 treden leidt naar de torenspits. Architect Chmelík creëerde een plafond van glas, zodat de oude balkenconstructie zichtbaar werd. De loodzware gotische klok in de toren wordt alleen tijdens speciale ceremonies geluid.
  bilavez.cz

  [​IMG]
  De ‘witte’ toren in Hradec Králové

  [​IMG]
  Uitzicht vanaf de toren bij zonsondergang

  Koninklijke paarden
  Kladruby is een houthakkersdorp aan de Elbe-rivier op zo’n 100 kilometer ten westen van Praag. Het is befaamd om zijn paardenfokkerij. National stud of Kladruby nad Labem is de volledige naam van de stallen. Een adellijke familie startte in 1579 met het fokken van paarden. Het ras was al snel in trek in adellijke kringen. Ook keizer Frans-Josef en keizerin Sisi van het Weense hof waren ‘fan’ van de Kladruber-paarden. Ze dragen met recht het predicaat koninklijk. De zwarte en witte paarden hebben opvallend grote ogen, een zwanenhals en een gebogen Romeinse neus.

  [​IMG]
  Koninklijke paardenstallen-National stud of Kladruby

  Oude apotheek
  Het dorpje Kuks is een voormalige kuurbestemming aan de Elbe. Het dorp heeft een wijngaard en er worden wijnfestivals gehouden. Het kuurgebouw is niet meer als zodanig in gebruik en doet nu dienst als museum. Barokke beelden sieren het bordes. Bijzonder is dat de een-na-oudste apotheek van Tsjechië er is gevestigd! Deze apotheek, die vanaf 1743 tot 1945 in gebruik was, is een prachtige ruimte met een toonbank en sierlijke kasten vol potjes. Boven de ingang hangt de kop van een eenhoorn. Men geloofde dat het poeder van de hoorn van dit fabeldier geneeskrachtige eigenschappen bezat.

  [​IMG]
  Het voormalige kuuroord in Kuks

  [​IMG]
  De historische apotheek

  Rozerood klooster
  Een mooi klooster uit begin achttiende eeuw tref ik aan in de plaats Broumov. Het is een complex in een weelderige barokstijl met rozerode muren. De kloosterbibliotheek is de grootste eyecatcher, met wanden vol boeken over religie, historie, geografie. Onder het communistische regime in Tsjechië werd een deel van de boeken vernietigd, maar zo’n 200.000 exemplaren bleven behouden. Het oudste boek is dat van Thomas van Aquino en ligt achter glas. Het werk werd gedrukt in 1457 en weegt 18 kilo. Ook de kloosterkerk in Italiaanse barokstijl is een bezoek waard.

  [​IMG]
  Het klooster in Broumov

  [​IMG]
  De schitterende kloosterbibliotheek

  Magische rotsen
  In Oost-Bohemen vind je het rotspark Adršpach. De ingang bevindt zich slechts een paar honderd meter van hotel Javor. Het park heeft een schitterend meer, dat is omzoomd door bos. Wandelpaden leiden langs wonderlijke rotsformaties en watervallen. De langwerpige steenformaties staan dicht op elkaar en steken als pilaren de lucht in. Ik heb nog nooit zoiets gezien. De torenhoge rotsen hebben surrealistische vormen en wie zijn fantasie gebruikt ziet er voorwerpen of dieren in. Zo is in de rots Lioness Head een leeuwinnenkop te herkennen.

  [​IMG]
  Rotspark Adršpach

  [​IMG]
  Travel blogger Harmke tussen de rotsen

  Barokstadje Trutnov
  Het plaatsje Trutnov heeft een historische binnenstad met bontgekleurde huizen en een plein met een fontein, diverse standbeelden en de barokke Mariakerk. In de achttiende eeuw werd dit eens zo onbeduidende dorpje steenrijk door de textielindustrie. In een modernere wijk van Trutnov staan beelden van panters midden op straat. Ze maakten deel uit van een tijdelijke expositie ter gelegenheid van de opening van een nieuw theater, maar de burgemeester vond ze zo mooi dat ze mochten blijven. In de verte is het Reuzengebergte te zien, waar je in de winter kunt skiën.

  [​IMG]
  Historisch plein in Trutnov

  [​IMG]
  Panters bij het theater in Trutnov

  Vestingstadje Josefov
  De film The Zookeeper’s Wife (2017) werd hier opgenomen: vestingstadje Josevov met zijn geel-rode kerkje werd eind achttiende eeuw gesticht. Josefov lag op de grens met het Pruisische rijk en daarom kwam er een fort. Het is een sterrenfort, vertelt de man die ons rondleidt in historisch kostuum. We lopen de vestingwallen op en dalen af naar de kazematten, de ondergrondse ruimtes met geheim gangenstelsel en lopen bij kaarslicht door de gangen. De gids houdt ervan ons angst aan te jagen. Dus laat hij ons ook zonder licht door de steeds nauwer en aardedonkere gangen sluipen.

  [​IMG]

  Bron: verkeersbureaus.info
   
  elske, jonker en Maarten vinden dit leuk.

Deel deze pagina