pomoc...

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ahoj, mám přítele Holanďana a plánuji se za ním brzy po maturitě, která mě čeká teď v květnu, přestěhovat. Oběhala jsem snad všechny možné úřady, ale pokaždé z těch slepic (s prominutím) vypadne něco jiného. Rodný list přeložený s apostilou už mám, ale pořád mi není jasné, jak to je s občankou. Tady prodávám byt, který jsem zdědila a nemám kdo by mi tady vyzvedával někde poštu, kdyby se něco semlelo. Bylo mi řečeno, že si musím nechat trvalé bydliště na úřadě... co se ale pak stane, když mi tam přijde dopis k soudu a já to nebudu ani vědět? A když si nechám tady odhlásit trvalý pobyt úplně (jde to vůbec?) tak mi zase řekli, že mi nevydají občanku ani tady ani v holandsku. Stačí mít tedy jen cestovní pas?? Příští rok plánuji studovat holandštinu a rok na to se přihlásit na vysokou. Je tu někdo, kdo si něčím podobným prošel? Prosím pomoc...
 
Se vsim ti neporadim a taky se to meni, ale trvale bydliste si klidne odhlasit muzes, ale tim padem (v tom maji ty urednice pravdu) nebudes uz mit ceskou obcanku. mit bydliste na urade mi pripada trochu jako blbost, tam se hlasi jen bezdomovci nebo lidi co nechteji byt k zastizeni kvuli dluhum a tak. Nemuzes se nahlasit treba k rodicum? maximalne budes muset zaplatit kazdej rok poplatek za odpad. A posta ti tam bude chodit a budes o tom vedet. A nebo se proste odhlas, pokud teda necekas neco od soudu a tak, to musis sama vedet. Na jednani tady na uradech ti staci pas. A v Holandsku ti myslim nevydaji obcanku pokud nemas holandske obcanstvi (to nevim jiste, ale v Nemecku to tak je, zatimco v Cesku muzes mit obcanku i kdyz jsi cizinec, staci kdyz mas trvale bydliste).
 
@ B0791: Občanku bez občanství nemůžeš mít nikde, ani cizinci v ČR ji mít nemůžou, maximálně průkaz o povolení k pobytu.

Obecně bych řekla, že je jednodušší odjet až ve chvíli, kdy máš všechno vyřízené - tím narážím na prodej toho bytu. Takové záležitosti se z ciziny blbě vyřizují. Třeba tě to o měsíc dva zdrží, ale zas můžeš odjet s klidným svědomím, lepší než mít potom problémy když už jsi v NL a nebudeš mít možnost je řešit. Záleží samozřejmě na tvoji osobní situaci :)
 
No k te obcance, Liso, vim, ze ted zijes v Cesku, tak to asi vis lip nez ja, ale driv to slo. Pri sve byvale praci, pred osmi lety, jsem se setkavala z ceskyma obcankama, kde byl trvaly pobyt v CR, ale statni obcanstvi tam meli jine nez ceske. Ale treba je to ted jinak.
 
Ahoj Evi,
já se budu stěhovat do Holandska v průběhu léta (přesné datum se dozvím přesně za týden) a příští týden mám také schůzku tzv. na City Hall v Almere, takže pak ti mohu říci ještě víc.

Já jsem musela zažádat o vystavení "kopie svého rodného listu" na matrice. Pozor musí to být matrika v kraji, kde si se narodila. (Pro svého syna jsem nemusela,protože se narodil 2007) Zde zaplatíš 100,-Kč. Poté s tímto rodným listem půjdeš na Krajský úřad kde ti jej ověří. Já byla v Praze na Krajském úřadě středočeského kraje, protože jsem se narodila ve středočeském kraji. Zde neplatíš nic.
Poté musíš na Ministerstvo zahraničních věcí, kde ti dají apostilu. Kolek si koupíš na třetím nádvoří (vše je blízko Pražského hradu) a stojí 100,-Kč.
Na závěr si musíš nechat rodný list přeložit do holandštiny, či angličtiny a nechat si to ověřit. Já mám štěstí, co mám učitelku nizozemštiny, že ona mi to přeloží + dá potřebné razítko, má to oprávnění. (vejdeš se do 1000,-Kč)
(toto musíš udělat, chceš-li žít v Holandsku déle jak 3měsíce)
Tzv. Birth certificate + pas je nutné donést na tzv. city hall ve městě, kde budeš bydlet, kde se vyplní formulář k přihlášení.
Jak to tam probíhá ti mohu napsat příště,jdu taml příští pátek 23.5.
To ti také řeknu více ohedně občasnkého průkazu. :)

Hezký den
Romča
 
Bovenaan