Pollen & koolzaad

Topic in 'Flora & Fauna' gestart door zapalky, 05-05-2018.

 1. Hierbij de "vertaling" van een interessant stukje aangaande de Pollenexplosie die ons huis, de auto en de gehele omgeving geel kleurde.
  Kennelijk nemen we, gemakshalve, het verkeerde waar, omdat we de koolzaadvelden bijna naast de deur hebben:


  "Er is dit jaar zoveel geel stuifmeel in de lucht dat velen, ten onrechte concludeerden dat het afkomstig was uit koolzaadvelden, die veel voorkomen op het Tsjechische platteland. Specialisten waren er snel over om erop te wijzen dat dit onzin was, maar dat het stuifmeel grotendeels afkomstig was van vuren en dennen.

  Dr. Ondřej Rybníček, een allergoloog in het Teaching Hospital in Brno, legt uit:

  "Wat mensen het meest duidelijk hebben gemerkt, is niet koolzaadstuifmeel, maar stuifmeel van dennen en sparren. Stuifmeel van koolzaad is veel zwaarder en valt op de grond in de buurt van het veld. Slechts een klein percentage van de bevolking lijdt aan allergieën voor koolzaadpollen. Veel meer mensen worden getroffen door stuifmeel van bomen. "

  De explosie van grenen en vuren stuifmeel wordt dit jaar natuurlijk het meest intens ervaren in bossen en de vele natuurreservaten van het land en zij die fietsen of wandelen moeten de laatste paar dagen het gele stuifmeel van hun zonnebril, helmen, en autoruiten moeten afvegen.

  Voor degenen met allergieën voor pollen van bomen is de explosie van boomstuifmeel hun eigen persoonlijke vorm van de hel geweest."

  Dr. Ondřej Rybníček, an allergologist at the Teaching Hospital in Brno, explains:

  “What people have noticed most definitely is not rapeseed pollen but pollen from pine and spruce. Pollen from rape is much heavier and falls to the ground within the vicinity of the field. Only a small percent of the population suffers rape pollen allergies. Far more people are affected by pollen from trees.”  Bron:
  http://www.radio.cz/en/section/curraffrs/czech-outdoors-see-explosion-of-pine-and-spruce-pollen
   
  Plantage Bohémien vindt dit leuk.
 2. Geel stuifmeel in de lucht is hier [ Sumava Nationaal Park ] elk jaar, dit jaar extreem, omdat het zo droog is, vandaag voor het eerst een onweersbui.
  Het valt mij op dat door de droogt en warmte ook andere bomen en planten in de tuin veel uitbundiger bloeien dan in andere jaren, bij wandelen in het bos blijft er een laag geel stof achter op je schoenen.
  Niet zo leuk voor mensen met een pollen allergie, ik maak dat van dichtbij mee bij mijn vrouw.
  Je zou denken dat leven in een natuurpark een voordeel is voor mensen met een allergie, maar dat is niet altijd zo, mijn vrouw heeft in het voorjaar minder last, als ze in de stad leeft.
  Ook een nadeel voor mensen met een pollenallergie is de maatregel dat het gras hier pas na het broedseizoen van de vogels gemaaid mag worden, goed voor de vogels, en de bloemen, maar daardoor zijn er wel gedurende lange tijd veel pollen [grassen ] in de lucht.
  In Duitsland, zie je bij het binnenrijden van dorpen in een natuurgebied nog wel eens bordjes, met de vermelding, dat de lucht hier schoon is , en is als uitnodigen bedoeld voor mensen met problemen aan hun luchtwegen.
  Ik zet daar vraagtekens bij, chemie, fabrieken, mag wat minder zijn, maar ik zie ook die bordjes bij dorpen die op geringe afstand van een snelweg liggen.
  En dan is daar nog het vliegverkeer, als ik in de avond buiten zit, valt mij op hoeveel vliegtuigen er in de lucht zijn, ik heb het gevoel dat er veel routes over het Sumava Nationaal Park gaan, dat zou verboden moeten worden, op de grond proberen het verkeer te beperken, boven, de lucht vol met rookgassen zetten door vliegtuigen, dat kan natuurlijk niet, ze vliegen maar om, of liever helemaal niet, gelukkig staken die lui regelmatig, helpt ook een beetje.
   
 3. Nou, goed plan.
  Verbieden.

  Ik heb geen idee hoe je in het Sumava Nationaal Park terecht bent gekomen, maar ik denk niet per fiets of lopend.
  Daarnaast heb ik ook niet het idee, dat je van dat vliegverkeer daar veel last van zult hebben, omdat die vliegtuigen allemaal te hoog zitten: het merendeel gaat via Nederland - Duitsland naar Wenen op 12 km hoogte. Maar misschien heb je wel last van de boordlichten: die knipperen!
  Kijk eens op https://www.flightradar24.com/49.03,14.11/8

  We zitten hier in dezelfde route. No problemo.
  Vliegtuigen vliegen niet om, omdat een individu in het Sumava Nationaal Park daar last van heeft, en van de rookgassen zeker niet!

  Ondertussen heeft het hier even flink geregend. Al het geel is verdwenen, het koolzaad is overigens zo goed als uitgebloeid.

  Daarnaast nog een opmerking: Ik vlieg nog al veel. Gewoon voor werk. Echt niet te doen met een fiets, lopend of per kano.
  Stel je voor: mensen die vliegen.
   
  Laatst bewerkt: 10-05-2018
  A.Smit en Kohout vinden dit leuk.
 4. Nog even een aanvullng:
  http://www.radio.cz/de/rubrik/tagesecho/pollen-alarm-schuld-ist-nicht-der-raps
   

Deel deze pagina