Peperkoek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Nou, je zou er over kunnen twisten waar peperkoek is ontstaan; in Nederland of in Tsjechië. In Tsjechië heet het 'pernik', je kan het kraampjes kopen waarbij ze zijn versierd met je naam o.i.d, of dmw een pakje uit de winkel maken - is erg makkelijk. Het smaakt een tikkie anders dan ontbijtkoek.
De diverse soorten ontbijtkoek, met gember, kandij of wat dan ook, vind je niet in de Tsjechische winkels.

ps dat van dat verhuizen, is dat serieus bedoeld?
 

Freddy2005

† In Memoriam
Bartiku schreef:
Nou, je zou er over kunnen twisten waar peperkoek is ontstaan; in Nederland of in Tsjechië. In Tsjechië heet het 'pernik', je kan het kraampjes kopen waarbij ze zijn versierd met je naam o.i.d, of dmw een pakje uit de winkel maken - is erg makkelijk.
pernik.jpg
pernik_voda.jpg

 

Freddy2005

† In Memoriam
Serieus of niet, ook als je de zoekfunctie gebruikt zal je zien dat er vroeger reeds over peperkoek is geschreven. Het nu geplaatste antwoord kan dus voor anderen ook nuttig zijn als ze eerst de zoekfunctie eens zouden raadplegen. :lees:
 
Freddy bedoelt dat niet onaardig, Lidova. :oeps:

Hij bedoelt alleen maar dat een heleboel onderwerpen hier al eerder zijn besproken en dat het daarom nooit kwaad kan eerst even een beetje rond te neuzen. ;)
 
De stad die bekend staat om zijn pernik: Pardubice! In het centrum zijn er vele winkeltjes te vinden...pernik in alle mogelijke vormen,prachtig versierd.... . Een ideale souvenir!
 

Freddy2005

† In Memoriam
Bedoel je dan gewoon het recept voor peperkoek !

Even googelen en het is er zo:

Peperkoek

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 mespunt zout
  • 2 theel. kaneel
  • 1 1/2 theel. gemalen kruidnagel
  • 1/2 theel. nootmuskaat
  • 200 gr bruine basterdsuiker
  • 1 1/2 dl melk
  • boter en bloem voor de vorm
Verwarm de oven voor op 160° C.
Beboter een bakvorm van 20 x 10 cm en bestuif hem met bloem.
Zeef het bakmeel met het zout, de kaneel, het kruidnagelpoeder en de nootmuskaat boven een kom (van de keukenmachine).
Voeg de basterdsuiker en de melk toe en kneed het tot een soepel deeg.
Schep het deeg in de vorm en dek die af met een stuk beboterd bakpapier (of met de wikkels van pakjes boter).
Bak de koek in ± 11/4 uur gaar, verwijder na 50 minuten het bakpapier.
Laat de peperkoek op een taartrooster afkoelen.


Het recept voor pernik, natuurlijk in het Tsjechisch komt er zo aan:

Perník

ingredience.gif


500 g polohrubé mouky
2 žloutky
200 g cukru
100 g rostlinného tuku
2 lžíce kakaa
4 lžíce medu
1 prášek do perníku
1/2 prášku do pečiva
2,5 dl mléka
priprava.gif

V misce utřeme heru, přidáme cukr, med, žloutky, kakao, potom vmícháme mouku, prášek do perníku a do pečiva a mléko. Plech vymažeme tukem, vysypeme moukou, rozvrstvíme těsto a pečeme v troubě.

Množství: pro 4 osoby
Doba přípravy: 10 min
Doba vaření: 40 min
Hotovo za: 50 min

Als er opmerkingen zijn hieromtrent laat ik het over aan de keukenprincessen en keukenpieten onder de forumleden. En als je het uitprobeerd, laat dan ook het resultaat even zien met de nodige fotoondersteuning.
 
Bovenaan