Pasen in Tsjechië

Topic in 'Attracties & Bezienswaardigheden' gestart door Ad Verschoor, 14-03-2019.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Vier dit jaar het paasweekend in Tsjechië

  Pasen is de ideale gelegenheid om er even lekker tussen uit te gaan. Wat dacht je van een lang weekend Praag of een korte vakantie op het Tsjechische platteland. Geniet van de natuur die in bloei staat, de voorjaarszon en ontdek de Tsjechische paastradities.

  [​IMG]

  Paasmarkten
  Twee weken voor Pasen vullen het Oude Stadsplein, het Wenceslasplein en andere pleinen in heel Tsjechië zich met kraampjes voor de traditionele paasmarkt. Er worden prachtige handbeschilderde eieren verkocht, houten speelgoed, poppen en andere paasdecoraties. Je kunt het Tsjechische paasbrood mazanec proberen, evenals kruidige dranken, cake in de vorm van lammetjes en andere baksels. Bovendien is er een rijk cultureel programma vol met volksliederen, dansen en demonstraties van volksgebruiken voorbereid.

  Oude ambachten in openluchtmusea
  In de Tsjechische openluchtmusea zijn er tijdens het paasweekend allerlei activiteiten. Deze musea stellen historische collecties van gebouwen en artefacten buiten tentoon. Het doel is om oudere levensstijlen en bezigheden te tonen aan een modern publiek. Huishoudelijke taken kunnen het koken op een open vuur omvatten, boter karnen, wol spinnen en weven en landbouw zonder moderne apparatuur. In veel musea kan je zien hoe ambachtslieden, zoals een (zilver)smid, te werk gaan. Přerov nad Labem en Kouřim zijn gemakkelijk te bereiken vanuit Praag. In Moravië zijn in Strážnice en Rožnov pod Radhoštěm openluchtmusea. Tijdens Pasen zullen in deze openluchtmusea ook de Tsjechisch paastradities aan bod komen. Naast de geverfde paaseieren worden er met Pasen gevlochten zweepjes gemaakt van wilgentenen. Jongens en mannen gaan op 2de paasdag de straat op en slaan met de zweepjes op de billen van vrouwelijk schoon. Volgens volkstraditie zou het slaan symbool staan voor schoonheid en frisheid voor het jaar. In Rožnov pod Radhoštěm, het grootste en oudste openluchtmuseum in Centraal-Europa, is tijdens het paasweekend een handwerkbeurs met demonstraties en er zijn volksdansers in kleurrijke kostuums. Hier wordt de traditie “šmigrust” in stand gehouden, waarbij dames water over zich heen krijgen, zodat ze het komende jaar niet ‘opdrogen’ maar jong en mooi blijven.

  [​IMG]

  Groen bier
  In Tsjechië kun je niet alleen tijdens St. Patrick’s Day, maar ook tijdens Pasen, groen bier proeven. Er zijn veel verhalen waarom Witte Donderdag de bijnaam “Groene Donderdag” in Tsjechië heeft. Sommigen geloven dat het verbonden is met de christelijke traditie, waarbij alleen groente gegeten mocht worden. In Tsjechië wordt groen bier één keer per jaar geproduceerd door de brouwerij Starobrno in Brno. Het groene biertje past perfect bij een typisch paasgerecht, zoals lams- of konijnenvlees met brandnetel. Het zijn niet alleen gastronomische delicatessen, die samen Pasen vormen, maar ook opbeurende kerkmuziek. In Brno is er een Paasfeest van de heilige muziek, een cyclus van concerten in zes kerken. Zelfs na 27 jaar blijft het uniek in Centraal-Europa.

  Meer info: easter.czechtourism.com
  Bron: verkeersbureaus.info
   
  Saman vindt dit leuk/interessant.
 2. Ik ben altijd blij dat ik niet in Tsjechie ben met de Pasen. Kenners weten waarom :stout:
   
  Ad Verschoor vindt dit leuk/interessant.
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Voor ons zit het er dit jaar ook niet in om Pasen in Tsjechië te vieren. Wij verblijven voorlopig voor zo´n maand of 7 in een bungalow op een vakantiepark in het Drentse Spier. Wel heel leuk was het om direct bij aankomst (afgelopen vrijdag) geattendeerd te worden op de Paasbult op een weiland achter dit park. Doen we 2e paasdag toch nog een beetje mee, want de heksenverbranding is maar een paar dagen later. Mijn gevlochten zweepje laat ik wel in de kast liggen.
   
  hgmw, Baan en Pelhřimov vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina