Paralympic Winter Games Pyeong Chang 2018

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Opening Paralympic Winter Games Pyeong Chang 2018

upload_2018-3-10_7-34-56.png

Gisteren zijn in Pyeong Chang de Paralympische winterspelen van start gegaan. Zij zullen duren van 9 tot 18 maart 2018. Ook Tsjechië heeft een grote ploeg afgevaardigd. Op het programma staan: Alpine skiën, Cross-country, Snowboard, Biathlon, IJshockey en Curling.

De Tsjechen verwachten met 14 medailles huiswaarts te keren. In dit topic kunnen we elkaar op de hoogte houden van al het nieuws rond de Tsjechische ploeg.
 

Ad Verschoor

Donateur
Geschiedenis van de Paralympische Winterspelen
De deelname van gehandicapte sporters aan de Spelen is nog helemaal niet zo oud.

Ludwig Guttmann
De initiatiefnemer van de Paralympische Spelen was de Duitse neuroloog Ludwig Guttmann. Hij leidde van 1944 tot 1966 een revalidatiecentrum voor patiënten met een beschadigde ruggengraat in een ziekenhuis in een dorp nabij Londen. Guttmann zag sport als een belangrijke therapiemethode zijn patiënten. In het dorp werden door hem in 1948 voor het eerst de ‘Stoke Mandeville Games for the disabled’ georganiseerd. Rond 1952 was deze sportwedstrijd voor gehandicapten uitgegroeid tot een internationaal evenement.

Eerste Paralympische Spelen
Het olympische comité was door Guttmann geïnspireerd en in 1960 gingen de eerste Paralympische Spelen van start. De daaropvolgende jaren deden steeds meer landen mee aan deze spelen. In 1980 werden de Paralympische Winterspelen georganiseerd door Nederland, in Arnhem. Vanaf de Zomerspelen in Korea (1988) vonden de Paralympische Spelen plaats op dezelfde locatie als de Olympische Spelen.

Eerste Paralympische Winterspelen
In 1976 vonden de eerste Paralympische Winterspelen plaats in Zweden. In vijf disciplines konden de deelnemers tegen elkaar strijden: langlaufen, ijshockey, curling, biatlon, en alpineskiën.

Bron: isgeschiedenis.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechen winnen van Zweden in shootout

180314115506398_Czechs%2Bbeat%2BSweden.jpg

Tsjechische spelers vieren feest nadat ze Zweden hebben verslagen in een penaltyschip

De Tsjechische heren ijsslee hockey ploeg lijken op weg om de 5e plaats van de vorige paralympics in Sjotsi te gaan herhalen. In de wedstrijd tegen de Zweden kwamen zij terug van een 2-0 achterstand en moesten shootouts de einduitslag gaan bepalen.
Doelpunten in de derde periode van Zdenek Krupicka en Pavel Dolezal, gevolgd door het winnende doelpunt van Michal Geier tijdens de shootout, bezorgde de Tsjechische Republiek de tweede overwinning in twee dagen in het Gangneung Hockey Center.
De Tsjechen wonnen met 4-3 en ontmoeten nu, in de wedstrijd voor plaats 5 of 6, Japan of Noorwegen.
 

Ad Verschoor

Donateur
Geen medailles voor de Tsjechische paralympische ploeg.

De afgelopen periode heb ik de Paralympische spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeong Chang gevolgd en daarbij vooral gelet op de resultaten van de Tsjechische afvaardiging aan deze spelen. Helaas werden er, evenals tijdens de vorige spelen in Sjotsi, geen medailles gewonnen. Vermeldenswaard was een uiteindelijke 6e plaats voor de ijsslee hockey ploeg.
De komende jaren is er voor de Tsjechen werk aan de winkel om goede resultaten te behalen bij de volgende spelen.
 
Bovenaan