Palestijnse ambassadeur in Tsjechië omgekomen bij explosie

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Palestijnse diplomaat omgekomen

Bron: www.nos.nl - woensdag 1 januari 2014

De Palestijnse ambassadeur in Tsjechië is om het leven gekomen bij een explosie in zijn appartement in Praag. De oorzaak van de ontploffing is nog niet duidelijk.

Ambassadeur Jamal werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en overleed daar korte tijd later. De 56-jarige Palestijn was samen met zijn familie in het appartement op het moment van de ontploffing. Ook een vrouw van 52 zou gewond naar het ziekenhuis zijn gebracht.
 

Vodnik

† In Memoriam
In het (Tsjechische) nieuws van deze ochtend werd gemeld dat het toch om een kluis gaat die dagelijks gebruikt wordt (20-25 jaar gelden in Wenen aangeschaft). De grote vraag bij CZ-justitie is nu wat en waarom er explosieven in deze ambassade zijn/waren.
 

kuurgast

Donateur
"Palestijnse ambassadeur in Praag is vermoord"

De Palestijnse ambassadeur in Tsjechië die bij een explosie in zijn residentie in Praag om het leven is gekomen, is vermoord. Dat beweert zijn dochter. Zij eist een grondig onderzoek.

Jamal al-Jamal was nog maar sinds oktober op post in Praag. Hij kwam in onduidelijke omstandigheden om het leven na een explosie die zich voordeed bij het openen van een kluis. De politie gaat ervan uit dat er geen sprake is van een aanslag, maar dat de ambassadeur mogelijk een verkeerde handeling heeft uitgevoerd met explosieven die al dan niet in de kluis opgeslagen waren. In het gebouw zouden ook wapens gevonden zijn.
De dochter van de ambassadeur heeft serieuze twijfels bij het hele verhaal. "Wij geloven dat mijn vader vermoord is en dat zijn dood gepland was en geen ongeluk", zegt Rana al-Jamal. "Wij willen weten hoe de moord uitgevoerd is."
Jamal al Jamal was al ambassadeur in Praag op het einde van de vorige eeuw. Hij had de kluis toen ook al gebruikt, zegt zijn dochter. De kluis was leeggemaakt, voor ze naar de nieuwe Palestijnse residentie in hetzelfde gebouw werd verplaatst. "De kluis was open en mijn vader was bezig er documenten in te leggen toen de explosie plaatsvond", zegt de dochter. Volgens haar moeder, die ter plekke was in Praag, is de kluis niet zwaar beschadigd.
Bron: deredactie.be.
Zie ook haar reactie op reuters.com.

Volgens onbevestigde berichten zijn er 70 automatische geweren gevonden.
aktualne.cz schrijft over netwerk van wapenleveranties aan Schengen-gebied.
 
on suspicion of illegal arms possession as they have found some unregistered weapons in the embassy building.
Ambassade is Palestijns grondgebied, dus kunnen de wapens nooit illegaal zijn.
Het is noodzakelijk dat elke ambassade zichzelf moet en kan verdedigen.
 

Vodnik

† In Memoriam
Nee curious, dit gebouw was nog niet tot palestijns gebied verklaard, daarom kon de politie ook naar binnen. De ambassade is net gebouwd in Praag-Suchdol maar de "kolodace" heeft nog niet plaatsgevonden.

Ook voor ambassades bestaan er overigens verboden wapens, ook mag niet alles zonder medeweten van het gastland vervoerd worden.
 
ook vreemd ,engelse versie zegt embassy building !
maar het lijkt me toch niet verstandig zulke dingen in de media te publiceren.
het blijft een ambassadeur. en of het gebouw nog geen koloudace heeft zegt meer over de traagheid van de cz overheid.
beter deze dingen intern oplossen. zeker als het gaat om zulk soort landen.
 

kuurgast

Donateur
Meer explosieven in Palestijnse residentie Praag.

De Tsjechische politie heeft explosieven gevonden in de residentie van de Palestijnse vertegenwoordiging in Praag.
Ambassadeur Jamal al-Jamal kwam daar op nieuwjaarsdag om het leven door een ontploffing.

Een dag na de explosie trof de politie ook al wapens aan in het gebouw. De Palestijnse uitleg daarvoor luidde dat de twaalf vuurwapens dertig jaar geleden aan hun organisatie PLO waren geschonken door het communistische Tsjechoslowakije.

De residentie was pas sinds kort in gebruik. Vooralsnog gaat de politie ervan uit dat de ambassadeur per ongeluk een explosief heeft laten afgaan toen hij een oude kluis in het gebouw wilde openen. Van een gerichte aanslag zou geen sprake zijn. Waarom er kennelijk een springstoflading op de kluis zat is nog niet opgehelderd.

Omdat het gebouw nog geen officiële diplomatieke status had gekregen, kon de Tsjechische politie er zonder problemen een onderzoek beginnen. Normaal gesproken mogen landen ambassades en diplomatieke residenties niet doorzoeken.
Bron:nu.nl.

Zie ook ceskenoviny.cz/news (over boek en Semtex?) en aktualne.centrum.cz/czechnews.
 

Ad Verschoor

Donateur
Raadsels rondom dood Palestijnse ambassadeur Tsjechië

De Palestijnse ambassadeur in Tsjechië Jamal al-Jamal die op 1 januari in het gebouw van de Palestijnse diplomatieke missie in Praag overleed, is toch niet door een explosie van een valstrikbom in een kluis om het leven gekomen.

Dat hebben Tsjechische politieonderzoekers maandag gezegd. De Tsjechische autoriteiten meldden dat de explosie die de ambassadeur het leven kostte, niet uit de kluis kwam. Het is nog onduidelijk waardoor de ontploffing wel veroorzaakt werd. De politie zegt nog enkele weken nodig te hebben om het onderzoek af te ronden. De dood van de ambassadeur wordt onderzocht als een geval van nalatigheid.

De politie vond eerder al twaalf verboden wapens in het nieuwe complex, dat de ambassade en ambassadeurswoning omvat. De Palestijnen hebben officieel excuses aangeboden nadat het Tsjechische ministerie van buitenlandse zaken om opheldering had gevraagd.

De Palestijnse autoriteiten hebben uitgelegd dat ze de wapens eertijds cadeau hebben gekregen van functionarissen van het vroegere communistische Tsjechoslowakije. Dat onderhield, toen het nog deel uitmaakte van het Sovjet-blok, warme banden met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO. De wapens zijn volgens de Palestijnen niet gebruikt.
 
Bovenaan