Overleden olifant Kito naar nieuwe Naturalis.

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Museum Naturalis – Aankoop Afrikaanse olifant Kito.

Afrikaanse-olifant-correct-gespiegeld-750x562.jpg


Naturalis heeft een Afrikaanse olifant met de naam Kito aangekocht. De olifant komt uit de Tsjechische dierentuin ZOO Dvůr Králové en overleed in maart dit jaar. De olifant is een cruciale aanvulling op de collectie van Naturalis en een verrijking van de Collectie Nederland: geen van de andere natuurhistorische musea in Nederland heeft een Afrikaanse olifant. De olifant zal een centrale rol vervullen in de presentatie in het nieuwe Naturalis en kan een rol spelen in de bewustwording met betrekking tot de afnemende biodiversiteit. Hierbij spelen iconische objecten een belangrijke rol, de Afrikaanse olifant is een symbool om deze problematiek aan de orde te stellen.

Naturalis heeft een olifant in de collectie, een bijzonder, historisch exemplaar uit Zuid-Afrika, verzameld in 1835. Deze is echter zo fragiel dat hij niet meer tentoongesteld kan worden. Het is echter niet eenvoudig om een nieuwe olifant te vinden. Toen in Tsjechië de olifant Kito in de dierentuin overleed ontstond een zeldzame kans om een prachtig exemplaar te verwerven.

Kito moet het pronkstuk worden van het nieuwe Naturalis dat nu nog in aanbouw is. In de loop van 2019 gaat de nieuwbouw open, waarin niet alleen het museum maar ook alle onderzoeksafdelingen een plek zullen krijgen.
Bronnen mondriaanfonds.nl + trouw.nl.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan