Otazky a odpovedi ohledne EU

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

20 největších obav ze vstupu Česka do Evropské unie


Porostou po vstupu do EU daně? Zdraží všechno? Budeme moc podnikat v EU? Změní se starobní důchody? Co se doopravdy stane po našem vstupu do EU si přečtete právě v tomto článku.



1. Po vstupu do EU porostou daně

Porostou některé sazby DPH, ale ne kvůli vstupu do unie. Daňová politika je oblastí, kde rozhoduje příslušná členská země sama bez nějaké bruselské direktivy. Žádná evropská daň sice neexistuje, ale v rámci EU dochází ke koordinaci přístupů k daňové politice. Upraveny jsou spotřební daně a DPH, mimo proces harmonizace zůstanou zřejmě déle daně z příjmů fyzických a právnických osob. Peníze vybrané na daních samozřejmě zůstávají českému státu.

2. Výše nájemného, ceny nemovitostí a pozemků porostou

Rozhodující bude nabídka a poptávka na trhu, tak jako dosud. V prvních letech po vstupu není důvod čekat nějaké zásadní změny proti současnému vývoji. Po roce 2007 se ceny nemovitostí poněkud zvýší, neboť vyprší přechodné období na DPH ze stavebních prací pro účely bydlení. Ceny všech položek porostou zřejmě s rostoucí prosperitou, vyššími mzdami a vyrovnáváním cen.

3. Mzdy po vstupu neporostou

Mzdová úroveň v ČR je výrazně nižší než v EU hlavně kvůli rozdílu v cenových hladinách a nižší výkonnosti české ekonomiky. V ideálním případě by měla průměrná mzda růst asi o 2 až 5 procent ročně. Rychlost ale nelze přesně odhadnout.

4. EU nechrání spotřebitele

Naopak, unie klade na kvalitu výrobků na trhu požadavky, aby zajistila ochranu spotřebitele. Hlavně v oblasti zdraví, bezpečnosti, ekonomických zájmů a informovanosti. Spotřebitel se může v případě škody domáhat nápravy soudní cestou, nejvyšší instancí je Evropský soudní dvůr.

5. Změní se starobní a invalidní důchody

Ne. Každý stát má vlastní systém sociálního zabezpečení, EU se pouze snaží o jejich bezproblémové propojení. Na občana EU se vztahuje systém toho státu, kde pracuje. A to i v případě, že bydlí nebo se přestěhoval do jiné členské země.

6. Zdravotní pojištění v EU neplatí

Při odjezdu na dovolenou do jiné členské země není nutné komerční zdravotní pojištění. Nutné je mít formulář E111 nebo Evropskou kartu zdravotního pojištění, které můžete v případě úrazu předložit místnímu lékaři. Případný převoz zpět do ČR však není hrazen a musíte si jej zaplatit.

7. Roky odpracované v zahraničí se nezapočtou do důchodu v ČR

Ne. Za odpracovaná léta v členských zemích EU vzniká Čechům automaticky nárok na odpovídající důchod. Bude vyplácen v zemi, kde byl občan aspoň rok sociálně pojištěn (zaměstnán).

8. Zdravotní a sociální pojištění musím platit jen v ČR

Ne. V EU platí zásada, že občan je pojištěn v té zemi, kde vykonává pracovní činnost. Platí to jak pro zaměstnané tak i samostatně výdělečně činné osoby.

9. Léky budou po vstupu do EU dražší

Trh s léčivy je v ČR řadu let funkční, není důvod se domnívat, že vstupem do EU dojde k zásadním či náhlým změnám cen nebo kvality léků.

10. Nemohu mít účet u zahraniční banky

Účet u zahraniční banky si může český občan bez omezení zřídit, pokud bude zvolený finanční ústav evidován v některém členském státě EU.

11. Nebudu moci pracovat v zahraničí

Každý občan EU má možnost hledat si práci v členských zemích EU. Záleží, jaké přechodné období s určitým státem si Česká republika dohodla. Někde tedy bude občan České republiky po určité období moci pracovat jen s pracovním povolením. Omezení se nevztahuje na samostatně výdělečnou činnost, na podnikání a na studium.

12. Všechno zboží zdraží

Některé ceny se po vstupu do EU skutečně mohou zvýšit. Například některé potraviny nebo telekomunikační poplatky. Může se ale vytvořit prostor pro pokles některých cen, neboť přestanou platit cla. Představa, že v den vstupu bude všechno o polovinu dražší, je ale nesmyslná.

13. Přijdeme o českou korunu

K zavedení eura nedojde ihned se vstupem do Evropské unie, ale až po několika letech. Zavedení společné měny je z hlediska spotřebitele pouze výměna bankovek a mincí.

14. Cizinci skoupí veškerou českou půdu

Byla přijata dvě přechodná období, která mají zabránit spekulativním nákupům. Osoby, které nemají pobyt na území ČR, nemohou nakupovat zemědělskou půdu a lesy v délce 7 let. Během třetího roku bude provedena revize, když dojde k narušení trhu se zemědělskou půdou, máme právo na prodloužení období o tři roky. Pro nabývání nemovitostí typu chat a chalup platí pro občany ostatních států EU přechodné období 5 let.

15. Čeští dopravci nebudou moci podnikat v EU

Po vstupu ČR do unie budou mít čeští dopravci možnost neomezeného přístupu na trhy jednotlivých členských států v oblasti mezinárodní silniční dopravy, letecké dopravy, námořní a vnitrozemské vodní dopravy a postupně i železniční dopravy.

Vnitrostátní nákladní silniční přepravu na území jiného členského státu (kabotáž) nemohou po přechodné období dvou let čeští dopravci v EU provozovat.

16. Živnostníci nebudou moci v EU podnikat

Osoby samostatně výdělečně činné mohou dočasně poskytovat své služby v jiném státě, a to za stejných podmínek, jaké tento stát ukládá svým vlastním příslušníkům. Výdělečnou činnost budou živnostníci vykazovat a danit v ČR. Česká osoba podnikající na živnostenský list může působit i v jiných zemích unie. Pokud se tam bude chtít usadit natrvalo a svou živnost zaregistrovat, pak musí získat příslušné povolení od úřadů dané země.

17. Po vstupu do EU bude zavedeno mýtné

Každý stát řeší zpoplatnění silniční infrastruktury individuálně. ČR nyní zvažuje, zda by nebylo výhodné zavedení výkonového zpoplatnění (platba závisí na skutečně ujeté vzdálenosti a celkové hmotnosti vozidla) namísto časového. Vstup do unie na to nebude mít vliv.

18. Po vstupu do EU budou obchodníci dál platit cla

Ne. V EU platí celní unie, veškerý pohyb zboží uvnitř je oproštěn od cel a na hranicích zboží neprochází žádnou celní kontrolou. Jako členové EU přijmeme celní sazebník, který se bude vztahovat na dovoz ze třetích zemí.

19. Po vstupu do EU nebudu moci bez víza do USA a dalších zemí

Bohužel naše členství v unii není pro třetí země žádným způsobem závazné. Vízová povinnost například do USA nebo Austrálie zrušena nebude.

20. EU zakáže svíčkovou, guláš, olomoucké tvarůžky, rum a slivovici

Ne. Co se týká omáček, trvá unie pouze na tom, aby restauratéři či hostinští dodržovali normy vztahující se k přípravě jídla, jeho skladování, vydávání a udržování kuchyně. Také výroba tvarůžků se bude muset po vstupu do EU přizpůsobit přísnějším hygienickým normám platným v zemích EU, unie je ale nechce zakázat. Problém rumu se týká jeho názvu: český "rum" musí změnit název, neboť by mohlo dojít ke klamání spotřebitele při prodeji v jiných zemích EU. Evropané totiž pod pojmem rum chápou výrobek z melasy cukrové třtiny. Český výrobek je však smíchán z čistého lihu s rumovou esencí. Nadále pak "český rum" můžete kupovat pod názvem tuzemák. Se slivovicí je to podobné.

pramen: www.euroskop.cz
 
Bovenaan