Oblíbené holandské jídlo

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ahoj, ráda bych se vás zeptala, co vám nejvíc chutná z holanských jídel a bez čeho už byste nemohli být.
Já mám ráda samozřejmě místní sýry, jinak rookworst, ryby, hlavně kibbeling a haring a gehaktballen. Ale zeleninu, tu zase moc nemusím, když už tak nějaký míchaný salát.
Jsem zvědavá na vaše pochoutky.
smile.gif
 
Cauky, ja jsem si oblibila ty jejich snacky, frikandel, krokety, o syrech ani nemluvim - uz od malicka jsem vyrostla na syrech, takze tady si opravdu pochutnavam.. Taky rada posnidam sauseisebroodjes (je to uplne neco jineho nez to ceske sladke pecivo).. A vubec, celkove muzu rict, ze holandska strava mi chutna, ale samozrejme ze mi chybi i ta ceska kuchyne, takova svickova s knedlikem a spoustu dalsich ceskych mnam mnam..
 
Svíčkovou snad není problém udělat? Všechno, co potřebuješ, se dá tady koupit. Na knedlíky si akorát musíš přivézt hrubou mouku.
Co se týče těch snacků, jsou sice dobrý, ale já se jim radši vyhýbám, když nevím, co v tom je. Někdy slyším opravdu hrozné věci, hlavně o frikandelech.

58.gif
 
Mozna neni problem udelat svickovou.. ale priteli moc knedliky nejedou.. Kdyz mu moje maminka uvarila vybornou domaci rajskou s knedlikem, tak mi pozdeji rekl, ze je to jako rajska polevka s chlebem.. A jen pro sebe delat knedliky, to se mi opravdu nechce..

Taky jsem slysela sileny veci o tech frikandelech, ale asi je to neco jako ceske parky, tam jsou taky jen zbytky a buh vi co vsechno.. Clovek o tom nesmi moc premyslet kdyz to ji, to by pak nejedl skoro nic..
 
Já vím, mýmu Holanďanovi taky česká jídla nejela, jen se v tom porýpal a nebo šel ten den do snackbaru. Pak jsme spolu celý den nemluvili. No, teď jsem šťastně rozvedená a vařím si, co chci.

59.gif
59.gif
59.gif
 
Ja musim rict, ze ten muj sni vsechno z ceske kuchyne, ale s cim jedinym jsem pohorela to byly bramboraky. Do dneska to nemuzu pochopit, proc mu to nechutna. Takova dobrota. Kazdej Cech miluje bramboraky, ne?
 
Jedna se tady o Holandske jidlo!
Moje tchyne + tchan vubec nemaji rad nase 'hutspot'. A uplna hruza je, dat na tom predsnidavku (appelmoes); proste ovoce na vecere, to nejde. A mate pravdu, holandske porce & zpusob zelenin se jim taky moc nelibi.
Jinak, ty harinkies, krokety a holandske hranolky jim moc chutnavaji. 'Nase' cinu taky maji moc radi (a to je uz jakztakz 'holandse' jidlo...).
Moje milá uz je holandanka v tom jidlo, takze ona uz neni representativni na ceskou chut'e.
 
Já bramboráky taky miluju. Myslím, že to Holanďanům nechutná kvůli česneku. Tady ho v kuchyni moc nepoužívají.
No a k těm přesnídávkám. Dávají si jí tady i k hranolkům, nějak se mi to nehodí slané a sladké dohromady. Taky jsem slyšela, že to dávají na spruitjes. Díky, nemusím mít všechno.
wink.gif
 
S bramborakama to mame to samy, ja je miluju a muj holandanek ohrnuje nos. A je pravdou, ze je to kvuli tomu cesneku. Nevi, co je dobry
smile.gif
 
Tak to mam ohledne bramboraku velky stesti. Vzdycky jsem je mela rada a kdyz sem sla samenwonen, bylo nejak tezky si zvyknou na to co a jak se bude varit. Jednou jsem udelala bramboraky a hned se to chytilo. Ne ze jsem tim nakazila jak sveho pritele, tak i jeho rodice a sestru. Mozna mam jenom stesti ze cela rodina miluje cesnek ( u holandanu rarita) ale bramboraky delame minimalne jednou do mesice s celou rodinkou. A jina ceska jidla memu priteli taky chutnaji. Svickova atd. Jediny nad cim ohrnul nos byly ptacky. Kdyz je dostal na talir tak se mne zeptal co jeto za maso. Ja mu to doslova prelozila jako 'vogels' a on odsunul talir a rekl ze to jist nebude. Mohla jsem se potlouct smichy a az kdyz jsem mu vysvetlila ze se nejedna o ptaky jako takovy tak se odvazil je snist.
A co mne nejvic chutna s holansky kuchyne. Stampot boerenkool a jinak o tech frikadelen. Lidi rikaji ze se do tohodava akorad odpad, ale neni to pravda. Jsou to normalni kusi masa nebo neco jako mlety. A o tom appelmoes. Nedokazu pochopit ze si holandani davaji teba k hranolkam nebo i pres normalni brambory. Jednou jsem to vyzkousela ale nechutna mi to. V mich ocich zustane appelmoes furt jako detska presnidavka a ne jako neco co se ji s bramborama
 
Z holandskeho jidla me chutna Boerenkoolstampot met speklapjes, hachee a gehakballen met rode kool.
 
Holandska kuchyne mi chutna, frikadeli moc nejime, ale fascinujeme me to mnozstvi zeleniny, ktere se tu ji. To se u nas ji daleko mene. Taky mi chutnaji vsechny ty baami a nasi a sate, ale to je spis indoneska kuchyne.
Co moc nemusim je herink a rajcatova polevka, ale tu jsem nejedla ani u nas.

Jinak bramboraky tu snad maji jako aardapel panekoeken, uz jsme to podle jejich receptu v Praze zkouseli, ale nedavaji tam cesnek. Ten pritelova rodina snad vubec nepouziva, ja ho naopak davam skoro vsude
smile.gif
Jsem si myslela, ze cesnek je jako cibule, univerzalni a pouzivaji ho vsude.
Taky si na ty jejich bramboraky davaji strouhany syr, coz se u nas moc nedela..

Minuly tyden tu byli rodice a mama udelala vyborne kure na paprice. Pritel si ho vesele preplacal tim indoneskym ketjapem, coz jsem nepochopila. Ale rikal, ze kdyz mi si tam davame citron, on si tam da neco jineho na dochuceni.
 
Jeste jsem zapomnela dodat, ze tu jsou snad vsichni posedli palacinkama, slane, nebo sladke to je jedno. Na druhou stranu tu moc nedelaji omelety. Ale to jsou jen prvni postrehy.
 
Mne holandske jidlo take chutna. Boerenkool je takova ta zelena bramborova hmota s parkem a appelmoes ? To jsem mela jednou a bylo to dobre. Mam rada kombinaci slaneho se sladkym, takze appelmoes mi k tomu sel. Taky miluju syry a Holandsko je uplne syrovy raj. To same s rybama - kibbeling - mnam.

Take je fajn, ze jsou v Holandsku k dostani snad vsechny druhy kuchyni - i netradicni, ktere v Cechach tezko najdete. Dost casto si kupujeme cinu (ta sice v Cechach je, ale ne tak dobra). Mame bistro hned naproti baraku
smile.gif


Taky maji spoustu sypani, karamelu, cokoladovych hmot na palacinky (ikdyz oni to spise pouzivaji k snidani na chleba). Ted jsem zrovna objevila takovou medovo-cokoladovou hmotu a to je na palacince uplna slast.

Jeste k tem kroketam... Nemam rada burakove maslo a tak jsem ze zacatku nechapala, jak mohou jist treba sate kroket. Pote, co jsem ji ochutnala, tak jsem nazor zmenila. Je to dobry. Ale burakovy maslo stejne nejim
30.gif
 
Je to fakt, Holanďani zkazí kažké jídlo různými omáčkami. Už se nad tím ani nepozastavuji.

ooo.gif
 
Me chutna dost holandskych jidel, mam rada predevsim na ruzne zpusoby pripravenou zeleninu na ruzne zpusoby, predevsim i witlof, ale to je belgicke, jak sjem se tak docetla v jedne kucharce.
Krome toho jsem si hned oblibila na mlsani ruzne orisky, v Cesku takovy vyber ani nebyl..cashew, macadania, atd..atd
A to pak predvsim jeste teple z trhu...
 
barbie schreef:
Je to fakt, Holanďani zkazí kažké jídlo různými omáčkami. Už se nad tím ani nepozastavuji.

ooo.gif
Ceske jidlo taky zna dost omacek, bych rek vic nez holandske? Svickova, Rajcata, .. Holandske jidlo ma spis 'jus' z masla.
Pripominam 'UHO' (Universalni Hnedy Omacka) co jsem dostal u kazde jidlo na koleje v Praze...

Witlof se sunkou taky delame tady v NL (aspon moje mama...) tak nevim jestli je to typicke belgicke. Ale ceske to neni..
 
Bartíku, myslela jsem tím různé kečupy, kerrie, curry, whisky, cocteil a tak podobně. To se na česká jídla opravdu nehodí.
A jídlo na koleji nebo kdekoliv v kantýně nemůžeš srovnávat s domácí kuchyní.


30.gif
 
Bovenaan