Nu een huis kopen in Tsjechië

Topic in 'Onroerend Goed' gestart door Luigi, 25-11-2019.

 1. Beste mede forum genoten.

  Kennissen van ons willen ook graag een huis kopen in Tsjechië.
  Is dit met de huidige stand van zaken nog mogelijk?
  Een hypotheek hebben ze niet nodig.

  Groet Luigi,
   
 2. huidige stand van zaken nog mogelijk?

  begrijp ik niet ?
  als je geld hebt kun je bijna alles kopen..
   
 3. Oke duidelijk.
  Ik vroeg me af of er nog het een en ander veranderd is sinds wij ons huis gekocht hebben.
  Toen hadden we het idee dat ze het voor buitenlanders moeilijker wilden gaan maken.

  Groet Luigi.
   
 4. Leg eens uit wat bedoel je?
   
 5. Er was ooit eens sprake van om het voor buitenlanders moeilijker te maken een huis te kopen om te voorkomen dat die massaal huizen als vakantiehuis kochten die bijna het hele jaar leeg stonden terwijl er woningnood is. Dat deze huizen meestal op plaatsen staan waar niemand het hele jaar wil wonen werd voor het gemak maar even vergeten. Maar in de EU regels staat dat je je overal mag vestigen, dus er zou geen probleem moeten zijn. Als ik hier ( het forum) lees dat de SRO niet meer hoeft, kan je er van uit gaan dat je gewoon een huis kan kopen.
   
 6. Klopt. Ik heb mijn bezit in 2003 pas kunnen kopen toen ik een s.r.o. heb opgericht. Eerst met een Tsjechische jednatel die bij een ongunstige situatie je bezit weer kon verkopen en het geld naar zijn eigen rekening zou kunnen laten gaan. Na enkele jaren werd ik zelf jednatel. Nu zijn dergelijke constructies niet meer nodig en kun je gewoon kopen.
   
 7. Ik kan me herinneren dat toen wij ons huis kochten, je een verblijfsvergunning nodig had. Om die te krijgen, moest je een binding hebben met Tsjechië. Toen was er (net zoals Kobus schrijft) sprake van dat ze het moeilijker zouden gaan maken. Het verkrijgen van een hypotheek was toen al vrijwel onmogelijk. De banken wisten dat vaak nog niet, vandaar ze allemaal een hypotheek aanboden en uiteindelijk niet konden verlenen.

  Groet Luigi.
   
 8. Alle restricties m.b.t. het kopen van een huis zijn al (jaren)lang opgeheven. Als EU-onderdaan mag je in de hele EU onroerend goed kopen, je hebt nergens een verblijfsvergunning nodig, of een SRO-constructie.

  Een hypotheek verkrijgen is een heel ander verhaal. Omdat banken zoveel mogelijk risico's (moeten) vermijden, zul je met een buitenlands inkomen in een ander land nauwelijks in aanmerking kunnen komen voor een hypotheek. Dat is niet alleen in Tsjechie zo, maar door de gehele EU.
   
  Azum, Plantage Bohémien en Pelhřimov vinden dit leuk.
 9. Ik weet niet wat Radka hierboven nu precies bedoelt, maar de RABO, ABNAMRO en later ook de SNS verstrekken echt al vele jarenlang gewoon hypotheken voor buitenlands onroerend goed. Dat geldt helaas niet voor alle landen en volgens mij ook niet voor Tsjechië. Maar bijvoorbeeld wel voor Spanje, Frankrijk, Italië en ik denk ook voor Duitsland. Wel met de kanttekening erbij dat je dan alsnog vaak een flink stuk eigen geld moet meenemen voor de aankoop en je ook een goed inkomen moet hebben.

  Het kon vroeger ook door je hypotheek te verhogen van je huis in Nederland en de opbrengst hiervan te benutten voor de aankoop van je woning in het buitenland. Dit heb ik zelf verschillende keren gedaan. Ook voor Tsjechië. Met de huidige huizenprijzen kun je dit misschien nu ook wel weer doen. Toen het slecht ging (recessie) kon dit natuurlijk niet, maar inmiddels hoor ik ook weer geluiden dat dit soms inmiddels wel weer kan. Maar er bestaan ook nog altijd allerlei constructies waarbij je je eigen huis kunt "opeten" waardoor je wat extra geld ter beschikking hebt. Misschien kun je dit geld ook wel gebruiken voor de aankoop van een buitenlandse woning.

  Dus om nu te zeggen dat het nog nauwelijks mogelijk is vind ik wel erg kort door de bocht. Het hangt gewoon van een heleboel factoren af en erg gemakkelijk is het inderdaad niet meer maar daarom niet onmogelijk. Er hangt bijvoorbeeld veel af of je al een eigen huis (vermogen) in Nederland hebt of niet en het hangt heel erg veel af van je inkomen (dit laatste vooral). In Tsjechië een hypotheek aanvragen met een buitenlands inkomen lijkt me inderdaad niet of nauwelijks mogelijk. Maar kijk zelf maar eens op internet en zoek op "buitenlands 2e huis financieren" en dan begrijp je wat ik bedoel. Daarbij gelden vaak 3 hoofdregels, namelijk vermogen, inkomen en leeftijd. Ben je oud en heb je wel wat vermogen maar niet veel inkomen, dan wordt het volgens mij al een heel stuk moeilijker. Dit is een situatie die ik redelijk vaak tegen kom (o.a. op dit forum) bij mensen die een huis willen kopen in Tsjechië (huizen zijn er goedkoop) en dit gedeeltelijk ook nog moeten financieren.

  Radka heeft zeker wel een punt dat het na de bankencrisis allemaal een stuk moeilijker is geworden. Dus als je een hypotheek aanvraagt in hetzelfde land dat ook je inkomen uitkeert, dan is het volgens mij toch een wat minder groot probleem. Het geld wat je hiermee vervolgens verkrijgt kun je daarna gebruiken voor de aankoop van een huis in het buitenland. Een bank kan je hier prima over informeren voor welke landen dit allemaal mogelijk is. Soms hangt het er namelijk ook van af of deze bank waar je de aanvraag doet een "zuster" bank heeft in het betreffende andere land. Dan is het gewoon dezelfde bank, soms in een wat ander "jasje" verpakt.
   
  Laatst bewerkt: 06-12-2019 om 09:34

Deel deze pagina