Nový zdravotní systém v ČR po holandském vzoru

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Vendula

Actief Lid
Asi tak nějak. Nicméně myslím, že Češi jsou národem zhýralých hypochondrů a na tuto změnu rozhodně ještě nejsou připraveni. :lmfao::lmfao::lmfao:
Dokud se budou cpát bůčkem a do toho brát léky na žlučník, tak jim nepomůže ani svěcená, natož obvoďák.
 
Ja si myslim, ze pan ministr se nikdy s nicim nelecil v Holandsku, pac to by takovou kravinu nemohl navrhnout. podle mych zkusenosti de tady v tehle zemi o zivot, i kdyz chytite jen chripku.
 
Tak prave naopak, dle me zkusenosti se tady nic neresi do hloubky, domaci doktor se na vas ztezi podiva, udela sice testy, ale ty nejzakladnejsi, a kdyz se nic neobjevi, je udajne vse v poradku. Aby vas "huisarts" poslal ke specialistovi tak musite asi umirat. A bohuzel tohle neni zkusenost jenom od jednoho lekare a netyka se jen jedne osoby. Ano, rekla bych, ze Cesi nevi, co maji, ale az to ztrati, budou litovat.
 
Nemohu nereagovat.
Zdravotni pece v Holandsku je jedna z nejlepe organizovanych na svete. Zejmena co se tyce vztahu mezi cenou, vykonem a kvalitou. Nemuzete ale ocekavat ze vas s prujmem prijde z domova vyzvednout sanitka jako je zvykem v Cechach, nebo ze vam novorozence bude vazit pediatr. Co ale taky neni zvykem, aby pacienti cekali na vymenu kycelniho kloubu anebo aby si dokonce priplaceli za vymenu v poradnicich, Pojistovna taky nemuzu zadavat limity - kolik nove diagnostikovanych pacientu s roztrosenou sklerozou muze dostat tento rok terapii. Nemocnice si muzete srovnavat na zaklade dost prisnych kriterii a jsou neustale honeni k inovacim. Je tady jasne dana struktura kontrolovani kvality jak nemocnic tak napriklad i lekaru. To vse za cenu okolo 10ti procent HDP coz je nize nez Francie, Belgie, Nemecko, Anglie, o USA ani nemluve.
 

pepo

† In Memoriam
Jestliže se někdo chce seriozně tomuto tématu věnovat, ať zde pokračuje. Nejedná se o názory na holandské zdravotnictví, ale o názory na možnou interpretaci holandského modelu v českých podmínkách. Odkaz ve zprávě #1 je potřeba si přečíst.

Individuální stížnosti na holandské doktory, jejich asistentky a jiná úskalí holandského zdravotnictví můžete dát do placu v České hospůdce v tématu Postěžujme si na holandské zdravotnictví. Většinu původních příspěvků z tohoto tématu jsem tam přemístil.

Tímto nechci zlehčovat důležitost možnosti podat zde otázku, týkající se zdravotní péče v Holandsku, nebo i v ČR.
Zvol nové téma v 'Česká místnost / Práce a život v Nizozemí'. Bude-li potřeba, pomůžu.
 
Ale Pepo, ja si nechci stezovat, ja tu jen popisuju realitu a vysvetluju ti, ze se na to diva jinak nekdo, kdo je v nouzi, ma proste lidsky strach. A kamarada holandana jsem se ptala, jak to teda vidi on, proc je jejich system tak jinej. Neozval se, skoda. A myslim si, ze se to tu s tou "cistotou" temat na tomto foru trochu prehani. To je prece normalni, ze se diskuze vyviji. A pokud je to stale to stejne tema, cesky x holandsky zdravotni system, tak proc to tu nenechat??? Tady na zacatku zadny dotaz (kde by se dala ocekavat jasna odpoved) nebyl, ale pokud si pamatuju, clanek nekde z ceskych novin. Tak o tom se snad diskutovat da a ma a forum je tu od toho. Pokud se zde zada jen otazka a odpoved, tak je asi na case to krasne nove forum prejmenovat na otazky a odpovedi nebo tak neco.

To jsem zvedava, kam me s timhle prispevkem soupnes?
 
Souhlasím s B0791. Upřímně mě taky dost překvapilo, že Pepo tu diskusi tak utnul. Navíc jsem měla pocit, že se diskuse ubírá přesně tím směrem, jaký jsem měla na mysli, když jsem to téma zakládala...
 

pepo

† In Memoriam
Ja jsem tu diskuzi neutnul, jenom jsem ji rozdelil. Puvodni téma je Nový zdravotní systém v ČR po holandském vzoru. To je prece uplne neco jiného, nez povidaní o Paracetamolu v holandském zdravotnictvi a stiznosti na holandske obvodaky.
Kdyz me jako navstevníka fora zaujme téma Nový zdravotní systém v ČR po holandském vzoru, tak tam taky ocekávám prispevky v tomto smeru. A ja jsem tady od toho, abych forova temata udrzoval prehledna, alespon ta serioznejsi. Proto jsem z tech stiznosti udelal nove tema. Kdo si chce postezovat na doktory, muze. Kdo chce psat o holandskem vzoru, muze. Chtěla-li Olinka sirsi diskuzi, jak se ted sama zminuje, mela zvolit univerzalnejsi nazev tematu, jako napr: Jaky je vas názor na holandske zdravotnictvi, nebo treba Jste spokojeni s holanskym zdravotnictvim?
Temata se na tomto foru zas tak moc necisti, to spis se deli. Kdyz chce nekdo neco vedet o krbovych kamnech a diskuze se stoci na dimenzi napajeciho elektrickeho kabelu objektu, tak z toho udelam Krbova kamna a Napajeci kabel.
Byt v tomto smeru objektivni jako moderator neni nic snadneho. Zasahne-li moderator, vzdy jsou spokojeni a nespokojeni, tak jako nyni.
 
Bovenaan