Nostalgie...

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
20 jaar na dato: Tsjechen ontdekken de wereld

In 1989, na de val van het communistische regime, gingen bussen vol Tsjechen naar Europese hoofdsteden om andere culturen en consumptiegewoontes te leren kennen. De Tsjechische krant Lidové Noviny blikt terug naar deze tijd, waarin de Tsjechen verwonderd en onbevangen kennis maakten met de westerse wereld.

Twintig jaar geleden was op de stadspleinen het gerinkel van de sleutels van de demonstranten nog bijna te horen [nvdr: anti-communistische demonstranten hadden de gewoonte met het gerinkel van hun sleutels hun aanwezigheid kracht bij te zetten]. Resten prikkeldraad, dat plechtig was doorgeknipt, zwierven nog altijd langs de grens. Op sommige grensovergangen naar het Westen, waaraan de kameraden van de communistische partij toestemming voor hadden gegeven, stonden al lange rijen bussen vol nieuwsgierigen. Twintig jaar geleden gingen we op ontdekkingsreis naar een wereld die we tot dan toe alleen nog maar van foto’s kenden.

Bij de grens, gedurende de eerste jaren van ”vrij toerisme”, hebben zich heuglijke taferelen afgespeeld. Reizigers die, in het donker tussen de uitlaatgassen, hun Tsjechische varkensschnitzel met brood opkauwden, terwijl ze vanuit hun ooghoeken naar andere reizigers keken die het geluk hadden dat hun reisbureau een bus voor hen op de kop had weten te tikken. Een heel oude bus, dat wel, maar het was toch mooi een Mercedes. ”Wat zitten we lekker in die Mercedes, hè !”, hoorde je vaak. Maar ook : ”Vorige week was het nog een rijdende SRV-wagen. Ik heb mijn tas onder mijn stoel gelegd en nu stinkt die naar rotte wortels.”

Toch was deze vrijheid om overal naar toe te kunnen reizen een onvoorstelbare luxe. Een paar maanden eerder moesten hele families, gewapend met geduld en een flinke dosis geluk, nog ingezet worden om elkaar in een eindeloze rij voor reisbureau Čedok af te lossen, in de hoop een stedentrip met een naam als ‘Mist boven Hollandse molens’ in de wacht te slepen waarvoor een half jaarsalaris neergeteld moest worden.

De gaten in de Karosa [een merk bus] of de 20 cm beenruimte in de Mercedes stelden niets voor vergeleken met het bedelen om ”uitreisvoorwaarden ” en ”toekenning van vreemde valuta”, bureaucratische rompslomp waar men voor die tijd mee te maken had als men het land uit wilde. Bureau’s leverden nu paspoorten binnen 24 uur. De vernederende ondervragingen van achttienjarige met mitrailleurs gewapende douanebeambten behoorden tot het verleden. Het tij was gekeerd. Na heerlijke jaren van nietsdoen, doorgebracht met het ondoordringbaar houden van die grens van prikkeldraad, waren het nu de douanebeambten die zweetten.

Net zo snel als ze hebben leren reizen, hebben de Tsjechen geleerd om toeristische reizen aan de man te brengen. In 1990 telde Tsjechië 6.000 reisbureau’s. Er zijn er maar liefst 5.000 bijgekomen in de loop van de jaren '90. Net na de Revolutie was er een eerste golf van reizen, die je grofweg kan onderverdelen in twee types. De eerste was in de stijl van ” "Europa in vier dagen”. We wilden, in een zo kort mogelijke tijd, alles te weten komen van wat we de afgelopen vijftig jaar hadden gemist. ‘s Nachts werden we wakker van de stem van onze reisleider : ”We zijn nu in Zwitserland. Als u naar links kijkt, ziet u de lichten van de stad Sion [West-Zwitserland]”.
Het tweede type reis waren steden reizen per bus naar Venetië, Wenen, München of andere grote steden. De toeristen kregen zo de gelegenheid om overdag de Sint Etienne kathedraal in Wenen of het Sint Marco plein in Venetië van dichtbij te zien. Maar vaak namen ze niet eens de tijd om daar te stoppen. Hun echte doel waren de winkelcentra of markten met goedkope waar. In het ‘Shopping City Süd’ van Wenen, liepen ze rond, met wijd opengesperde ogen, ze duwden hun winkelwagentjes die ze twee uur later leeg terugzetten, en beantwoordden de vragende blikken van de verkoopsters met een schouderophalen. Je had er ook Mexiko Platz, waar je een pak koffie van drie kilo kon kopen en een Chinese telefoon met druktoetsen, blikjes frisdrank en wasmiddelen die niet alleen schoonwasten maar ook nog lekker roken !

Na de zomer van 1990 zijn we op ontdekkingsreis gegaan naar andere onbekende gebieden. Bulgarije was een van de favoriete bestemmingen van de Tsjechen, maar toen al begonnen de Italiaanse stad Bibione, de Costa Brava van Spanje en de Griekse kusten hun voorkeur te krijgen.

Een paar jaar later echter, zakte het enthousiasme van het begin in. In 1997 ging het reisbureau Travela [nvdr: een van eerste grote reisbureau’s in Tsjechië] failliet. De vakantieroes vermengde zich toen met de vraag of je wel thuis kon komen of dat je bleef vastzitten op het vliegveld. De altijd lachende Kroaten begonnen te klagen over die paté-vretende Tsjechen, en in Oostenrijkse winkels maakten de briefjes met ”Wij spreken Tsjechisch” plaats voor andere, minder gastvrije : ”Tsjechen, niet stelen !”.

Gelukkig zijn de low-cost luchtvaartmaatschappijen ons te hulp geschoten, waardoor we ons vakantiebudget snel hebben kunnen verlagen. We zijn er ook achter gekomen dat de prijs van brood bijna overal ter wereld hetzelfde is, en dat verse groenten beter smaken dan soep uit een zakje. Reisbureau’s gaan nog wel eens failliet, maar omdat ze een verplichte verzekering hebben, lopen we minder risico dan eerst om onze vakantie verplicht met 14 dagen te moeten verlengen. Kortom, als we onze situatie van twintig jaar geleden met die van nu vergelijken, kunnen we zeggen dat reizen geen hachelijk avontuur meer is, tenzij we het zelf hebben opgezocht.

Gepubliceerd op Juli 16 2009 | LIDOVÉ NOVINY

karosa-autocar.jpg


presseurop.eu
 
En o zo herkenbaar, begin jaren 90 heb ik veel Tsjechische groepen begeleidt op hun reis naar Nederland. De allereerste bus reed er 36 uur over, op de autobaan reed deze maximaal 60 en na een stoppauze moest ie op gang geholpen worden door de inzittenden, 50 Tsjechen die hun bus duwen op de autobaan, nu 20 jaar later niet meer voor te stellen.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Grensprostitutie heeft zijn 'goede' tijd gehad

De Tsjechische bordelen die welig tierden aan de grens met Oostenrijk en Duitsland, verdwijnen in een rap tempo. Door lokaal beleid en de economische crisis, blijven de meeste klanten weg. Bovendien hebben veel Roemeense en Bulgaarse prostituees hun heil gezocht in andere West-Europese landen sinds zij vrij kunnen reizen.

"Willkommen im Lovestory". Als je indertijd door Dubí reed, een dorp in Noord-Tsjechië, kon je niet om het verlichte bord met groene en gele neonletters om dat midden in het dorp stond. Het hing boven de etalage waarachter altijd enkele meisjes met hun heupen stonden te wiegen, het verlichtte al jaren de straat. Tijdens het hoogtepunt van zijn ontwikkeling telde de stad Dubí, symbool van de grensprostitutie, niet minder dan vijftig bordelen. Nu zijn er nog maar vier. Ze leiden een kwijnend bestaan. Waarschijnlijk gaan ze binnenkort dicht. Ongeveer een maand geleden is het bord veranderd. Nu staat er: “Drogist, schoonmaakmiddelen”. Achter de etalage zijn de meisjes van plezier vervangen door shampoos en op een bord staat dat de winkel onlangs is geopend. Sinds vorig jaar is het aantal nachtclubs en prostituees aan de Tsjechische grens sterk gedaald. De financiële crisis heeft klanten gekost die hoofdzakelijk uit de Duitse en Oostenrijkse grenssteden kwamen. Het is het einde van een tijdperk. Bijna twintig jaar lang hebben bovendien de Tsjechische dorpen alles in het werk gesteld om een einde aan de prostitutie te maken. Sinds de afgelopen maanden worden het langzaamaan weer gewone dorpen.

“De opening van een snelweg over de grens die de meeste buitenlandse chauffeurs nu nemen, was een eerste klap voor de plaatselijke prostitutie”, legt de burgemeester van Dubí, Petr Pípal, uit. “Dankzij een onlangs genomen besluit kunnen we bovendien identiteitscontroles uitoefenen onder bezoekers van de nachtclubs. Dit blijkt efficiënt te zijn. De economische crisis heeft de rest gedaan – er komen geen klanten meer op zoek naar bordelen".

Politie en deskundigen die zich met de sekshandel bezighouden, bevestigen dat de meeste prostituees van de grensstreek verder naar het westen zijn getrokken – richting Duitsland en Spanje. Bovendien kwamen de meeste meisjes die in Dubí of Rozvadov hun lichaam verkochten niet uit Tsjechië. De meesten waren Roemeens of Bulgaars. Hana Malinová, van de belangenvereniging Rozkoš bez rizika ["Plezier zonder gevaar"] merkt op: “Met de toetreding van hun landen tot de Europese Unie kunnen ze nu op het hele continent vrij reizen. Ze zijn dus vertrokken naar de plaats waar het meeste geld valt te verdienen”. De stichting begeleidt al jaren prostituees.

Er zijn nog maar weinig bordelen open zoals seksclub Kiss, Venezia of Libido. Nachtclub Sauna is alleen nog in het weekend open. “Ik herinner me de tijd dat er alleen al in Dubí 400 prostituees waren”, vertelt een chef van de zedenpolitie voor de streek Noord-Bohemen. “Nu zijn er nog maar een stuk of twintig, dertig, ongeveer vier per bordeel”. Degenen die blijven verdienen minder dan voorheen, hooguit 40 euro voor een uurtje seks, ofwel iets meer dan ongeveer duizend kronen. De prostituees die hun diensten rechtstreeks op straat aanbieden vragen maar de helft. “Ik heb vaak niet eens één klant per dag”, vertrouwt Ilona een prostituee van 28 jaar, ons toe. Ze zegt dat ze vroeger in een van de bordelen van Dubí werkte en nu liever ‘tippelt’ op de weg tussen Dubí en Teplice. Zo is ze “dichter bij de klanten” zegt ze.

De exploitanten van bordelen zijn veranderd. De uitbaters zijn geen Bulgaren meer of mannen uit voormalig Joegoslavië, maar plaatselijke ‘ondernemers’. Volgens de chef van de zedenpolitie “toont dat aan hoezeer de seksmarkt in Dubí een crisis doormaakt. Als er nog steeds veel geld werd verdiend, dan waren de Bulgaren en Albanezen uit Kosovo wel gebleven”. De burgemeester van Křimov is het duidelijk met hem eens: “De klanten waren voor 99% Duitsers. Maar dat is afgelopen. Er zijn nog maar drie van die clubs open, tegenover twintig indertijd. Het is een duidelijk gevolg van de financiële crisis”.

Jan Vaca

dubi-love-story.jpg


Vandaag in presseurop.eu

Dit wordt ook een soort van nostalgie.
 
Overal zag je de meiden.

Net over de grens.

Keuze genoeg.

Wilde je omasex?

Of kleutersex?

Alles van jong tot oud werd schaamteloos tentoongesteld.

Ze zijn allemaal verdwenen, nergens zie de kinderen, volwassenen en oma's.

Het waren vaak gewoon de Tsjechische meiden die geld nodig hadden.

Misschien speelt mee dat een hoger inkomen en werk de prostitutie heeft doen verminderen.

Of is het massaal achterkamertjeswerk geworden?

Ik zoek me gek op mijn bata schoentjes maar gelukkig: geen meidenparade meer.
 
Ik vind het wel leuk en interessant om even aan de oude tijden te denken maar verder ben ik blij dat het voorbij is. Inmiddels is er al een generatie jongeren die er helemaal niets van af weten...
 
Is dit echt zo? Je zou toch denken dat de oudere generatie het een en ander verteld over vroeger? Dat is toch heel menselijk? (hoe de jongelui die verhalen ervaren is iets anders...)
 
Toch kunnen zich al mensen van bijv. midden in de twintig maar zeer moeilijk voorstellen hoe dat vroeger ging. Dat je niet ging studeren omdat het niet mocht en niet omdat je niet goed leerde/geen zin had. Dat je naar de Oostzee met vakantie ging waar het lucht 18 graden was, water 15 of andersom, en niet naar Griekenland of Tunesië. Dat je in de winkel kocht wat er was (als het er was) en niet zeuren.
 
Bovenaan