Noodweer

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Doden in Polen, Duitsland en Tsjechië door noodweer
De storm die deze week al Denemarken, Duitsland en Polen heeft aangedaan en vrijdag Tsjechië heeft bereikt, zorgt voor heel wat slachtoffers en schade.

In Polen vielen in 48 uur tijd minstens 9 dodelijke slachtoffers door stormwinden die snelheden tot 140 kilometer per uur haalden. Vandaag stierf er nog een man toen een tak vol sneeuw afbrak en op zijn hoofd terechtkwam. Donderdag waren al 8 Polen omgekomen door het noodweer, onder wie een 6 maanden oude baby, die stierf toen een afgebroken tak op zijn kinderwagen belandde.

In Duitsland kwamen minsten drie mensen om door het noodweer bij talrijke ongevallen op de gladde wegen. Vrijdag zorgden storm en sneeuw er ook voor heel wat verkeersproblemen.

In Tsjechië kwam een man om het leven toen een muur omverwaaide. Een koudefront zorgde er voor sneeuw en sterke windvlagen. Bomen werden ontworteld en daken vlogen weg. De storm raasde door de bergen in het noorden van Tsjechië en ging daarna naar het centrum van het land, waar ook de hoofdstad Praag ligt. Zaterdag wordt in heel het land sneeuw verwacht.

In Oostenrijk raakte een voetganger zwaar gewond toen hij een dakpan van de kerktoren op zijn hoofd kreeg. De storm rukte ook heel wat bomen uit en deed daken wegwaaien.
19/11/04 19u03
 

Pelhřimov

Donateur
Het schijnt in Slowakije ook erg geweest te zijn, want het onderstaande bericht las ik op www.vnts.nl:

Catastrofe in de Hoge Tatra
25 november 2004

--------------------------------------------------------------------------------

Windsnelheden werden gemeten van 107.5 mph ( zo'n 170 km per uur), de ergste stormen sinds 1936.De Slowaakse minister van Landbouw schat dat zo'n 3 miljoen m3 aan bomen is geknakt of ontworteld. Bomen kwamen terecht op wegen, spoorlijnen, huizen en hotels.

Het bekende Tatranská Lomnica is het zwaarst getroffen, Štrbské Pleso ontsnapte aan de zwaarste stormen. Ook andere gebieden zijn erg beschadigd; niet alleen de flora (door de ontwortelde bomen) maar ook de fauna ( in het wild levende beren, wolven en andere wilde dieren) zijn getroffen. Er is enorme materiële schade, ook zijn er enkele slachtoffers. Men zegt dat dit de ergste ramp is sinds 100 jaar.

Gevreesd wordt dat aan de zo belangrijke toeristische sector onherstelbare schade is toegebracht. De bevolking van de Hoge Tatra's, een van de mooiste en meest populaire toeristische gebieden (ook VNTS-ers zijn er vaak te gast geweest), vraagt u dit gebied nu en in de toekomst niet in de steek te laten.

Brandweer, leger en vrijwilligers werken met man en macht aan de opruimwerkzaamheden. Minister van Financiën Ivan Mikloš heeft al € 2,51 miljoen vrijgemaakt uit het staatsbudget. De Slowaakse minister van Buitenlandse zaken Eduard Kukan heeft de EU een verzoek om hulp gedaan; zij kunnen een beroep doen op het Europees Solidariteisfonds dat speciaal voor dit soort calamiteiten in het leven geroepen is. Tijdens de EU-top in Brussel is deze hulp toegezegd.

In de buurlanden zijn hulpacties gestart, het Tsjechische Rode kruis collecteerde in Brno, Pardubice (partnerstad van Vysoke Tatry) stuurt hulpgoederen en geld. De Tsjechische minister van Buitenlandse zaken Svoboda heeft zwaar materieel en financiële hulp van de Tsjechische staat toegezegd.

De Ambassadeur van Slowakije doet een beroep op uw solidariteit bij het herstel van de schade. Zij hebben daarvoor hun bankrekeningnummer opengesteld: ABNAMRO 428189016 te Den Haag.

Bankrekening van het Slowaakse Rode Kruis: VUB Bank in Slovakia: SWIFT SUBA SK BX IBAN SK2302000000350008437012

Bankrekening van de stad Vysoke Tatry: SWIFT KOMA SK 2X IBAN SK 9456000000001670490007
 

Pasqual

Forumleiding
Administrator
Ik heb laatst de volgende foto's van mijn vriendin opgestuurd gekregen. Inderdaad een catastrofe...
 

Bijlagen

  • 35411-DSCN4950.JPG
    35411-DSCN4950.JPG
    104,5 KB · Bekeken: 4
Oooh wat erg. Alsof er een grasmaaier over die bomen heen is gegaan.
shocked.gif
 
Bovenaan