Nieuws in kort....

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

De 2 landingsbanen op het Praagse vliegveld Ruzyne krijgen uitgebreid onderhoud. De hoofdbaan gaat dicht van 5 april tot 16 mei, de andere baan sluit van 17 mei tot 14 juni.


Voor een supermarkt in Usti nad Labem op 4 april vond een vuurgevecht plaats tussen de politie en een stel drugscriminelen, van wie 1 gedood werd. Drie politiemensen raakten gewond.


De prijzen in de restaurants zijn gemiddeld met 5 % gestegen sinds januari. In mei wordt een verdere stijging verwacht omdat de BTW van 5 % naar 19 % gaat.


Negen van de tien Tsjechen vinden de financiele voorwaarden om kinderen te krijgen slecht, 80 % vindt de omstandigheden om werk te vinden matig en 50 % vindt de mogelijkheid om een woning te krijgen onbevredigend, volgens 2 opiniepeilingen, de laatste op 26 maart.
Afgelopen jaar gingen er 1000 mensen meer dood dan er geboren werden, het geboortecijfer behoort tot het laagste ter wereld. Dankzij immigranten nam de bevolking nog iets toe.
 
Heee dit vind ik wel een hele leuke rubriek Rontje. In het kort, (dus geen ellenlange verhalen) nieuws uit Tsjechie.
smiley20.gif
 
De VS zal het Věra opsporingsradarsysteem, dat de regering eerder dit jaar aan China wilde verkopen, van de Tsjechen overnemen. De deal werd afgeblazen omdat de VS bezwaren maakte. Tsjechische wapenbedrijven willen met minister Svoboda spreken over de zwaardere restricties bij wapenleverancies aan het buitenland sinds de toetreding tot de EU.
Een levering van pistolen aan Colombia door Česká Zbrojovka verkreeg onlangs geen vergunning.

Het referendum over de Europese grondwet zal samenvallen met de parlementsverkiezingen in 2006, aldus premier Gross.


Een Amerikaanse student in Praag werd ruim een jaar geleden op het Wenceslasplein in zijn zij geschoten terwijl hij daar liep te wandelen. Hij klaagt erover dat de zaak nog steeds niet opgelost is, terwijl er meer dan 30 getuigen waren. Hij beschuldigt de politie zelfs van het aannemen van smeergelden van maffialeden om vervolging te voorkomen. Er waren dat jaar nog 984 andere schietincidenten. Het aantal moorden bedroeg 232, waarvan 87% opgelost is. Het aantal geregistreerde geweldsmisdrijven bedroeg ruim 22000, waarvan ruim 76% opgelost werd. Van de bijna 69000 inbraken werd een kwart opgelost. Van de ruim 166000 berovingen werd bijna 19% opgelost.
 
De Tsjechen hebben weinig vertrouwen in hun politici. Allerlei voorbeelden van corruptie bereiken de pers. Als een politicus beschuldigd wordt van corrupte praktijken komt meteen een tegenaanval dat een andere partij dit doet om je in diskrediet te brengen, ja zelfs de pers wordt dan beschuldigd in een complot te zitten.
Het parlementslid Kořistka beschuldigde medewerkers van ODS - voorzitter Topolánek van het aanbieden van smeergelden als hij tegen het nieuwe kabinet zou stemmen.
De benadering wordt erkend, echter niet het aanbieden van geld. De affaire zou dienen om de ODS voorman te beschadigen.
Een ander voorbeeld betreft 4 zakenmensen in Brno, die een ODS-voorman beschuldigen schenkingen aan de partijkas in zijn eigen zak gestoken te hebben. De voorman zou de zakenlieden privileges aangeboden hebben in ruil voor de schenkingen. Het verweer stelt dat met het oog op de regionale verkiezingen gepoogd wordt de ODS te beschadigen.
 
Frisdrankproducent Kofola wil een fabriek in Polen bouwen, 250 arbeidsplaatsen.
Men ziet goede afzetmogelijkheden op de Poolse markt.


Sigaretten kunnen volgens analysten binnen 3 jaar wel 50% duurder worden, vanwege de hogere belastingen tengevolge van Europese regels.
 
Aleš Šulc, voormalig dissident en hoofd van de veiligheidsdienst van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, is het nieuwe hoofd van het kabinet van de premier. Hij vervangt Přibil, die op 20 augustus ontslag nam wegens zijn rol in het onderdrukken van de studentenprotesten in 1989. Ook rondom deze affaire waren weer vele complottheorieen. Zo zou premier Gross zich omringen met oud communisten en leden van de voormalige geheime dienst vanwege de kennis die zij hebben.
 
De toekomst voor een etische code voor de gemeenteraad van Praag is onzeker nu een aantal leden tegen is. De code, opgesteld door de gemeentelijke anti-corruptie commissie, draagt de raadsleden op jaarlijks opgave te doen van hun nevenverdiensten en vermogen.


Sinds de toetreding tot de EU hebben 1500 Tsjechen zich gemeld voor werk in Ierland, veel meer dan in Engeland, dit vanwege de sterke economie en lage werkeloosheid in Ierland. Beide landen hebben geen voorbehoud voor arbeid.
 
Volgens het Tsjechisch nieuwsagentschap is PricewaterhouseCoopers de belangrijkste accountantsmaatschappij in Tsjechie. KPMG klom van de vierde naar de tweede plaats, Erst$Young de derde en Deloitte neemt de vierde plaats in. Gezamenlijk maken zij 84% van alle accountantsverklaringen van de bedrijven in Tsjechie.


Op 21 augustus werd op de hoofdvestiging van de Tsjechische radio een openbare herdenkingsdienst gehouden voor de slachtoffers van de inval in 1968.
Beeldhouwer David Černý won de wedstrijd om een beeld te maken in de wijk Klárov in Praag om het verzet in de tweede wereldoorlog te herdenken. Het beeld wordt van metaal, vol met gaten en schaduwen.
 
Sommigen beschouwen het bezoek aan de Vreemdelingenpolitie in de Olšanská-straat in Praag als een bezoek aan de hel. In juli stonden er gigantische rijen wachtenden om verblijfs-en/of werkvergunningen te verkrijgen, chaotische taferelen en zelfs geweld waren het gevolg. De politie erkent de toestand als mensonwaardig, maar kampt met te weinig ruimte en staf(105) om de vele applicanten(in juli 4000) vlot te verwerken.
 
Een plan om een moskee te bouwen in Teplice gaat niet door. De gemeente weigerde een vergunning nadat 4000 inwoners een petitie getekend hebben tegen het project wegens angst voor terrorisme.


Vergeleken met 10 jaar geleden zijn er tweemaal zoveel buitenlanders met een verblijfsvergunning in Tsjechie volgens het bureau voor de Statistiek. Het gaat om ongeveer 250000 personen.
 
Twee politieagenten hielpen op 5 augustus een vrouw bevallen op het perron van Praag-Smíchov. Zij vertelden dat zij wisten hoe het moest omdat zij bij de bevalling van hun eigen kinderen geweest waren.


De politie treedt hard op bij het vervolgen van het toenemende drugsgebruik.
Ruim 3000 mensen werden vervolgd afgelopen jaar, aldus het Openbaar Ministerie.


Een reddingsteam heeft op 3 augustus de lichamen gevonden van 3 Tsjechische bergbeklimmers.
Twee andere worden nog vermist in Kyrgyzstan, allen waren slachtoffers van een lawine op de Khan Tengri pas.
 
De nieuwe regering van Stanislav Gross wil binnen 2 jaar 100000 banen scheppen door kleine ondernemingen fiscaal te steunen. De werkeloosheid is rond 10%.


In juli stegen de consumentenprijzen voor het eerst in 2 jaar met 2%, de Nationale Bank zal daarom de rente gaan verhogen. De gestegen olieprijzen wakkeren de inflatie aan.
 
Re: Krátké zpravy - Kort nieuws

Po nedávné návštěvě německého kancléře Gergarda Schrödera se do České republiky na oficiální cestu chystá německý prezident Horst Köhler. Přicestuje v pátek 15. října.

----------------------------

Na het recente van bezoek van Kanselier Gerhard Schröder aan Tsjechië, is de weg geëffend voor een officieel bezoek van Duits President Horst Köhler. Op vrijdag 15 oktober


******************************************

Jednatřicetiletý muž skočil z okna bytu ve třetím patře domu v Alšově ulici v Plzni. Byl na místě mrtvý. Podle policie šlo s největší pravděpodobností o sebevraždu.

--------------------------------------------


Een 31-jarige man sprong uit een raam in een huis boven in de Alsove straat in Plzen. 1 overleed. Volgens de politie was het met de grootste zekerheid zelfmoord.

********************************************

Zřejmě dva ozbrojení lupiči přepadli pobočku České spořitelny v Sokolovské ulici na Balabence v Praze 9. Drama se odehrálo v přítomnosti klientů, řekl ČTK důvěryhodný zdroj. Z banky si podle něj lupiči odnesli přes 200 000 korun.

-------------------------------------------------

Zeker 2 gewapende overvallers hebben toegeslagen in een Tsjechische spaarbak in Sokolovské straat in district Balabence, Praag. Het drama het plaats in 't bijzijn van enkele kliënten, meldt CTK uit vertrouwelijke bron. Volgens de bank stalen ze meer dan 200 000 Kc.
 
Bovenaan