Nederlandse politie koopt Kladrubers paarden

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Bereden Politie Nunspeet test Kladrubers



Afgelopen voorjaar zijn een aantal africhters van de Bereden Politie Nederland van Opleiding & Africhting Nunspeet naar Tsjechië afgereisd om mogelijk geschikte dienstpaarden te testen en te selecteren, Uiteindelijk zijn daar zeven Zwarte Kladrubers aangekocht: 5 Hengsten, 1 ruin en 1 merrie. (De hengsten zijn in Tsjechië geruind)

De Kladruber is een zeldzaam barok paardenras wat oorspronkelijk werd gefokt als koetspaard voor de Vorsten van het Huis van Habsburg en voor Religieuze Ceremonies. De stoeterij in Kladruby Nad Labem (1579) is de oudste stoeterij ter wereld. De Kladruber is herkenbaar aan zijn convexe profiel (ramsneus), heeft Spaanse voorouders en is verwand aan de Lipizzaner. Ze zijn er in twee kleuren: Schimmels voor de Vorsten en Zwarten voor religieuze Ceremonies.

De Kladruber heeft een gehoorzaam karakter, een rustig temperament is sterk en beschikt over veel uithoudingsvermogen. Deze kwaliteiten passen zeer goed bij een toekomstig politiepaard! De zwarte lijn van de Kladrubers was overigens bijna uitgestorven en om deze kleur weer terug te krijgen werd gebruik gemaakt van de Friese Hengst Romke.

Onlangs is de ruin Sacramoso Cantinela X-17 verhuisd van de Africhtingsstal te Nunspeet naar de Operationele stal te Amsterdam waar hij verder getraind en opgeleid zal worden tot een volledig inzetbaar politiepaard. Zijn sjieke naam verwijst naar zijn voorouders. Sacramoso is een van de stamvaders van de zwarte lijn.

Bron: Bereden Politie Nederland
 
Bovenaan