Mikuláš a Vánoce v Holandsku

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

To moje tchyne a tchan uz Vanoce neslavi, ale pro me je slavily.Tatka koupil zivy vanocni stromecek, ktery nam tri dny pred stedrym dnem opadl.Takze nas stromecek vypadal jak od bezdomovcu.Na veceri jsem delala braborovy salat a maso jsme grolovaly.Ja jsem mela rybu,protoze maso nejim.Darecky jsme si dali jeste ten vecer.Bylo to super.Pohadky ma na videokazetach takze jsem si uzila.Oslavila jsem Vanoce stejne jako bych je slavila v Cechach.
 
Ja mam rada oslavy Sinterklaas. Byvala to vzdycky skvela atmosfera a je to doopravdy neco ´z meho detstvi. Myslim si ze rozdil v tom je ze jsem prisla jako trileta do Holandska, a vsechno jsem si to zazila jako dite.
Naopak Vanoce, ty pro mne nejsou proste ono kdyz nejsou v Cechach. Sice je vzdycky slavime s rodinou co nejvic po Cesku (stromecek az na 24 Pros., koledy, cukrovi, kaprik atd) ale neni to ONO!!! Je to proste jine a to ze skoro nikdy nesnezi k tomu take nepomaha...
 
Aspon nemame ten problem co vidim vsude kolem nas: bitva se kterymi rodicami stravis 1. vanocni den. Spousta jich maji radu: jeden rok to slavime u jeho rodice, druhy u jeji.
No a kdyby moje cesky tchyne + tchan tady bydleli, taky zadny problem: 24.12 s nimi, 25.12 s moji... Uz byli dvakrat tady u nas, slavily jsme 24.12 u nas a 25.12 s nimi u mych rodici. Potom jsem unaveny z tlumoceni, ale stoji to za to.
 
Ja miluju Vanoce. Dotedka jsem mel to stesti, ze jsem mohl byt s rodinou v Cechach. Jezdil jsem dotetka autem (taky v noci Bartiku!!- je to hruza a dalka), tento rok poletim.

Mikulase mam rad jen v Cechach. K Mikulasi patri orechy, ovoce, cokolada a taky nejaky ty brambory a uhli!!
A hlavne: MIKULAS MA CERTY (a ne nejaky cerny petry).
Sinterklaas je kravina. Je mi velmi lito holanskych deti, bohuzel ani nevi o co prichazi kdyz nemaji jeziska.

Jen jednou jsem ztravil vanoce v Holansku (kvuli praci) a NIKDY VICE. Jeste jsem snad v zivote nebyl vice nestastny nez tenkrat. Je to hruza jak se tu lidi stavi ke svatkum klidu. Taky mi tu chybeli typicky Ceske filmy v televizy.
 
Mela jsem tento tyden navstevu s Cech. Sestrenici s bratrancem a jeste par kamosek. Taky se ptaly jak je to tu s vanocema a s mikulasem. Ani my nechteli verit ze tady chodi akotrat mikulas s cernim petrem a mysleli si ze si z nich delam legraci. Az kdyz tchyne vytahla stary fotky tak se presvedcily.
Filmi a takovy ty klasicky cesky pohadky na vanoce mi taky chybi. Tady se pro deti nedela vubec nic.
 
A co potom Sylvestr tady. To je prece stejne, taky to stoji za h...o
smiley29.gif
 
Jojo, vanoce tu nestoji za nic. Strojis stromecek, kouknes z okna a ono zpravidla prsi, po snehu ani pamatky, ceskejm pohadkam se nic nevyrovna a navic stedrovecerni vecere u me tchyne se sestava z toho co ma prumerny holandan 7x v tydnu - chleba, sunka, syr. Jenom je to na svatecne prostrenyn stole. I kdyz jsem vloni pekla par cukrovicek a delala bramborovy salat s rybou tak to nebylo ono.
Slavime jeden rok v Cechach a jeden tady a letos jedem do Cech, takze se u ohromne tesim. Jen jeste prezit tu cestu. V lete mi to nejak lip utika.
ahum.gif
 
Silvestr taky radsi travim v CR. A to hlavne proto, ze se vzdycky vyrazi s partou kamosu nejlepe nekam na chatu. Skvela banda, povida se, blbne, hraje, zpiva a pije.. ohnostroj nam nikdy nechybel!!! Tady mi to proste nic moc nerika, cuci se na televizi anebo se to travi nekde v salone se spoustou cizich lidi a jeste to stoji sileny penize!!!
 
Zdenda schreef:
A co potom Sylvestr tady. To je prece stejne, taky to stoji za h...o
smiley29.gif

Mam vyhodu v tom, ze si muzu poradat vlastniho silvestra. Holandani pak musi DOSLOVA tancit tak jak ja hraju HA HA HA HA HA
Mozna pristi rok poradat silvestra pro cleny tohoto fora? Kdo vi!
cheer.gif
 
No, to by bylo fakt dobry, ale co poustis Holandanum a co bys poustel nam? :-)

A na letosni Silvestr uz mas teda Holandany?
bye.gif
 
Jo letosni silvest je zapykanej. Takovehle plany se delaji minimalne rok dopredu. Jinak slibuji ze spojim s Pasqualem a skusime na pristi rok neco udelat. Co se muziky tyce: Cesky silvest je Cesky silvestr! (jinymi slovy:neboj se!)
 
Ja jsem jeste nikdy neslavila Sinterklaas v Holandsku. Ale slysela jsem o tom, jak to tam chodi. Kdyz jsem byla mala, tak jsem mela rada Mikulase, ale ted je to tak trochu uz o necem jinem. V nasem malem ceskem meste na ty "oslavy" radeji koukam jen z okna. Vidim nekolik "Mikulasu" a jejich sluzebnicku a za nimi pruvody deti a teenageru, kteri na ne hazi tak akorat petardy. Uz to neni takove jako to byvalo. Ale pro ta decka to JE udalost, at uz v Cechach nebo v Holandsku.
Na Vanoce jsem (a vzdycky budu) doma v Cechach v kruhu rodinnem. Pritel a jeho rodina Vanoce vubec neslavi. Pouze posledni Vanoce jsem odjela z Cech uz 26.12. do Holandska. Bylo mi to moc lito. Stravila jsem tenkrat svatky vanocni na cestach. V NL jsem zustala i na Silvestra a musim rict, ze jsem se tam strasne nudila.
 
Ja stravila vloni Stedry vecer ve vlaku, protoze jsem nesehnala na jiny den mistenku. A letos konci detem skola 23.12. takze to bude zase honicka dostat se vcas do Cech. Vanoce na cestach uz rozhodne prozit nechci.
58.gif
 
Jsem ráda, že se tu rozběhla diskuze o Mikuláši a Vánocích. Také spíše tíhnu k Vánocům, ale to bude tím, že jsem je zažila jako dítě v Čechách.
Hrozně ráda bych atmosféru českých Vánoc přenesla i na mého syna, ale nevím, jestli se mi to zde v Holandsku podaří. Je to tu prostě úplně o něčem jiném (většina Holanďanů ani neví, co se Vánocemi slaví - dost ostuda!). Slavit Vánoce v Čechách se nám jen tak nezadaří, protože s manželem oba pracujeme v obchodě a v prosinci si nesmíme vzít dovolenou.
Doteď jsme s Larsem (náš syn) slavili jen Vánoce, ale tento rok začínáme i s Mikulášem. Je to holandská tradice, a jelikož v Holandsku žijeme a Lars má holandského tatínka, nemůžeme ho ignorovat. Rozhodli jsme (no teda spíš já), že uděláme malý kompromis. Na Mikuláše budeme dávat menší dárečky (jen pro děti) a pamlsky (čokoládové písmeno pro dospěláky bez básničky, protože nejsem básnické střevo) a na Vánoce bude na Štědrý den nadělovat Ježíšek. Tento rok to bude poprvé, co to budeme praktikovat, tak jsem zvědavá, jak to všechno dopadne.

Teď nás ale nejdřív čeká Sint Maartenovská koleda. S Larsem jsem vyrobila lampión. Manželovi jsem nakázala, aby ho naučil nějakou koledu (je to jeho tradice). Jak to tak ale vypadá, budu se do toho muset vložit sama, protože jinak to dopadne bledě (koleda se koná ve čtvrtek večer).
bye.gif
 
Mikulas se mi tu moc neliby, halvne to ze nevi kdo mikulas byl a co delal. Delam to jen ve skole, no to tedy delaj vsichni. Jinac se to neda.

Nejradeji mam vanoce, to slavime presne jako v Cesku. Cukrovy, darecky, kapr a salatek, stromecek kterej strojim kazdej rok co prijedu k mame a kterej stoji do 3 kralu (a ne jen 2-3 dny). De se do kostela, pak se divame na ceske vanocni pohadky - pijeme caj s medem a citronem a pojidame cukrovy, aby ta sfera byla prijemnejsi. Vanoce sou pro me dulezitejsi nez Mikulas.

Chyby mi tady ty Ceske tradite, halvne ty vanocni. Des po sidlisti a vsude vidis stromecky, vsude to voni po cukrovy, vsude se rozbaluji darecku. Opravdu super.

Kvetinka

P.S. TIP pro ty co tu budou slavit poprve! V Groningen na trhu, no v podstate na kazdem velkem trhu sou kapri, jen si je kup ted - pred vanoci jsou uz vyprodani.
 
Bovenaan