Mikuláš a Vánoce v Holandsku

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ahoj,
ráda bych věděla, jak se vám líbí Mikuláš a Vánoce v Holandsku. Já mám přímo averzi na Mikuláše od té doby, co jsem zde. V listopadu už s tím začnou otravovat, v televizi, ve školách, všude kam se podíváš, je Sinterklaas. A děti musí do školy vyrábět nějaké hloupé surprise a složit k tomu básničku. My to vůbec neumíme a ani umět nechceme.I dospělí si dávají dárky na Mikuláše, opravdu to nechápu.

Naopak vánoce tady neznamenají vůbec nic. Ze zásady Mikuláše neslavíme a dáváme si spoustu dárků pod stromeček.
Jak to slavíte vy?
 
Ahoj,
ja tu budu Mikulase slavit poprve a docela se na to tesim. Uz vim komu budu skladat basnicku a kupovat specialni darecek. Bude to docela legrace. No a na Vanoce jedu do Cech, alespon Stedry den tam stravime. Pritel alespon pozna ceske zvyky.
A co se tyce propagace Mikulase tady tak si myslim ze to je uplne stejny jako propagace Vanoc v Cechach. Tam to taky zacina v listopadu a je to docela masivni. Zalezi prece na tom jak a s kym svatky stravis. Proc nemit svatky rad jen proto ze je velka propagace?! A taky jiny kraj jiny mrav.
Mejte se
 
Ja Mikulase slavim stejne tak, jak to delali mi rodice, kdyz jsem byla dite a to tak, ze klasicky povesim vecer, kdyz jsou me ratolesti ve vane na balkon puncochy a v nich samozrejme sladkosti a ovoce a orechy a take par tech slupek od brambor, ale nedavam detem darky, ty dostanou az pod stromeckem na vanoce.
koffie.gif
 
No a vanoce, tak ty at uz jsem tady v nl, nebo v cesku slavime stejne, a to velky ozdobeny stromecek ,plno darecku,hodne pohadek,bramborovy salat po domacku delany a rybu, hodne hodne cukrovi a cele svatky poslouchame ceskou vanocni hudbu, takze vlastne hezky cesky.
smile.gif
 
Muj syn se narodil na 4.12, takze mame malinky problem... Treba budeme slavit spis jeho svatek, ale to taky neni ono tady v NL...
 
Ja tu budu na mikulase prvnim rokem, tak jsem na to zvedava. Ale popravde receno, ani se na to moc netesim, prijde mi to strasne divny, jsem proste zvykla na ceske zvyky.. a ty bych tu chtela taky dodrzovat. Vloni jsme tu meli vanoce tak trosku na pul cesky a na pul holandsky. Letos bych chtela jet do cech, aby muj pritel videl typicky cesky vanoce, bramborovy salatek s kaprem, darecky a koledy..
 
Tak pak napiš, jak se mu to líbilo. Ale asi jste spolu ještě krátkou dobu, tak se snaží.
Já jsem vánoce v Holandsku většinou obrečela.
 
Vanoce se vubec nedavaji srovnavat. Tady slavime vzdycky s manzelovymi rodici, jde se nekam do restaurace na veceri nebo vanocni "brunch". Kouka se dost na televizi (kdyby v ni alespon bylo neco co pripomina vanocni pohodu...) a protoze se nevari, nesmazi, nepece cukrovi ( i kdybych ho tady upekla, nikdo ho nebude jist) nemam vubec pocit, ze jsou Vanoce. My slavime jeden rok tady a dalsi zase v Cechach a pro me je to proste pockat si na dalsi rok... a Sinterklaas mi taky leze krkem, ackoliv pro deti je to samozrejme udalost. Nasemu synkovi se to urcite bude libit, ja jsem zvykla na neco jineho a prijde mi to divne, to bude ale asi dospelosti...
 
Já jsem někdy na vánoce v Holandsku a napeču si cukroví, vánočku a udělám bramborový salát a rybu a stejně to není ono. I když tu byla máma. Chybí tomu něco a nevím co.

confused.gif
 
My slavime vanoce jednou v Cechach a jednou tady. Samozrejme mame rybi polevku a bramborovej salat s rybou nebo rizkem. Cukrovi bohuzel nepecu, protoze to doma nikdo neji. Jinak postavime stromecek uz tyden pred tim a sundavam ho az na Tri Krale, abychom si ho alespon trochu uzili.
 
Martina schreef:
Cukrovi bohuzel nepecu, protoze to doma nikdo neji.
Tak to pec pro nas! Tchyne vzdycky pece nejaky 12 druhu, jenze nevime jak to dostat do NL. Jednou jsme to nechaly poslat postou, tak to byly pekny drobky. Ted s detma nam chybi cas & nervy na tom makat sam.
Pravda, vanoce u nas byvala hruza. Jednou jsme meli na 24.12 u moji (NL) maminky spagety. To uz bylo konec. Potom jsme rozhodli, kazdy rok jit do restaurace; na 24.12 jsou skoro prazdny, a ma to aspon nejaky slavnostni citosty. Ale neni to ono! Sam jsem taky byl dost zavislej na NL zvyky (zpivam ve sboru ve msech); byl jsem dvakrat v CZ na Vanoce. Zajimalo me to, ale chybelo neco. Ted mam strach jit na Vanoce do CZ; bysme meli jezdit autem v noci (s detma to jinak nejde), mam proste strach ze bude snezet nebo hur.
Taky jsme parkrat rozdelili na Vanoce, taky byda. No, jednou jsme tady meli fakt tragedie, po tom uz to nam ani tolik nezajima. S detma je to taky jiny; nemas cas na styskani. Mrazik mame na video, i Popelku atd, tak to hrajeme. Kapr oboje nemame rad, to skrti jeden zvyk. Stromecku mame. Vzdycky si vemu volno na 24.12, aby to bylo slavnostni den.
Rozhodne moje manzelka se ne styska na predvanocni uklid; stale ma z toho trauma a dokud jezdi do Cech na vanoce, chce prijet po uklidech.
No, muzu napsat knizku o 12 nl-cz vanocech. Da se to rict ze je to nejtezsi rocni obdobu pro nl-cz manzelove, hlavne v tech prvnich 5 let.
 
My /tedy spise ja/ jsme se dohodli, ze se Mikulas bude slavit v Holandsku a vanoce v Cechach.Bez cukrovi, borovicky a snehu to neni ono. Holandsky Mikulas je snad za trest.Co to jenom stoji naplnit tu botu a tech mrkvi.S pritelem jsme se dohodli, ze syn muze kazdy patek""schoen zetten". A chudak pak zpiva /rve/ aby ho Sinterklaas slysel.
Jenze co naplat ve skole jsou i deti, ktere smi treba kazdy den schoen zetten, a to mu hlava nebere.Jak to,ze k nam chodi jen v patek a k jinym kazdy den?Takze jsem pro ,i toho Mikulase slavit take v Cechach. Je to jeden vecer, ale pamatuji si ho cely rok/ ze na tebe zavolam certa!!!/
 
Tak to my vsichni cukrovi muzeme. Vloni jsem si sem privezla velkou krabici od mamci a bylo toho malo. Pritel ze zacatku divne koukal, co jsem to privezla a proc jsme to delali doma a ne koupili. A pak to skoro vsechno snedl na posezeni. I jeho rodina to ma rada. Takze letos tu budu mit premieru a budu pect vanocni cukrovi pro celou holandskou rodinku
smile.gif


Barbie, urcite ti dam vedet, jak to dopadlo a jestli se mu to libilo. Mozna pak uz budeme jezdit na vanoce jen do Cech (kez by tomu tak bylo)
 
Tak to ja budu slavit Mikulase v NL poprve,ale uz jsem o tom trosku slysela. A Vanoce? Ty nebudu letos slavit poprve v Cechach,ale ani ne v Holandsku. Chystame se s pritelem jet v te dobe na dovolenou. Na jednu stranu mi je trosku lito,ze to nebudou klasicky Vanoce,ale spolecna dovolena taky neni spatna
 
Po 7 letech v holandsku si taky nejak nemuzu zviknout na to zese tady Milkulas slavi jako vanoce a vanoce se skoro vubec neslaveji. U nas to ylo vzdycky tak ze sme si na Mikulase (NL) dali jenom nejakou malou dobrutku a vanoce slavime tak jako v cechach. Sice bez vanocniho cukrovi ale salat s kaprem si dame s chuti. Vanocni cukrovi sme si jednou nechali poslat postou. Poprve a naposledi. I kdyz byla na krabyci samoepka "pozor krechke" prislo to jako krabice brobku. Takze uz jsme to nikdy neudelali. Tedka si to klasicky vanocni cukrovi snime kdyz v lete prijedeme do cech.
 
Deti jsou tady blazen do Mikulase, mne uz by to asi taky chybelo, ryze holandsky zvyk!!
Patri to k Holandsku, tak jak patri Jezisek do Cech. S tim nic neudelame a je dobre se s tim smirit a nesnazit se to obratit!
Nejlepsi kompromis je Mikulas tady a Vanoce v Cechach a hned to protahnou az na Silvestra (ten tu totiz taky stoji za houby), tak uz to provozuji leta.

A o Vanocich v Cechach se da jeste par dni lyzovat...
grin.gif
 
JA jsme na mikulase vzdycky v Holandsku a slavim to tak jak v CZ. Ovoce, sladkosti a maly darecek
smile.gif
. To je vse. Detem do bot 3 tydny dopredu taky nic nedavam. Nic me to nerika
confused.gif
.
Na vanoce jsem vzdycky u rodicu v Brne. Jednou pred 10 roky jsem zustala na vanoce tady v NL abych poznala jak se to tady slavi ale musim rici ze nic moc
shocked.gif
. Vanoce me to vubec nepripominalo. 24 prosince jsem cekala nejakou veceri ale ono nic, az zitra 25 prosince jsou prece vanoce me bylo zdeleno
mad.gif
. Tak jsem si rekla: vanoce v holandsku uz nikdy vice!
wink.gif
 
Bovenaan