Michal Kovac (86), grondlegger van onafhankelijk Slowakije, overleden

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Grondlegger Michal Kovac van Slowakije overleden

De voormalige president van Slowakije Michal Kovac is woensdag in Bratislava op 86-jarige leeftijd overleden. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van het onafhankelijke Slowakije, dat zich in januari 1993 losmaakte van Tsjechië.

michal_kovac_0118044_0.jpg


Kovac overleed aan de gevolgen van hartfalen. Hij werd sinds vrijdag in een ziekenhuis in Bratislava verzorgd. De huidige Slowaakse president Andrej Kiska bracht hulde aan Kovac als verdediger van de democratie in een 'gecompliceerd tijdperk'. Volgens Kiska was Kovac een man wiens inzet en karakter Slowakije 'naar de toekomst heeft geleid'.

Kovac was van 1993 tot 1998 de eerste president van het land. Hij was van huis uit econoom en werkte in de jaren zestig in de bankwereld, onder meer in Cuba en Londen. Hij geldt als een van de drijvende krachten achter de losmaking van Tsjechië.

Als president wordt Kovac gezien als de man die van de Slowaakse Republiek een stabiele en democratische natie maakte. Bovendien is hij een van de wegbereiders van Slowakijes gang naar de Europese Unie en de NAVO in 2004. Dit ging niet zonder slag of stoot. Notoir is zijn politieke strijd met zijn kameraad en latere politieke rivaal Vladimir Meciar, die als premier niks moest hebben van de EU en de NAVO.

Kovac probeerde in 1999 wederom president te worden, maar verloor de verkiezing. Sindsdien trok hij zich uit de actieve politiek terug.

Bron: volkskrant.nl
 
Bovenaan