Meer radiostations via DAB+ in Praag

Topic in 'Radio & TV ontvangst' gestart door Ad Verschoor, 06-08-2014.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië: Meer radiostations via DAB+ in Praag

  Het aantal radiostations dat in de Tsjechische stad Praag via DAB+ is te ontvangen, is afgelopen week flink uitgebreid. Afgelopen donderdag heeft telecombedrijf Czech Radiokomunikace 12 nieuwe radiozenders toegevoegd aan de testmultiplex op kanaal 10D. Hierdoor zijn nu alle landelijke publieke zenders, alsmede veel populaire commerciële zenders via DAB+ te ontvangen.

  [​IMG]

  Tsjechië telde tot voor kort slechts twee multiplexen: Teleko en RTI. Beide multiplexen verzorgen maar een deel van het land. Daarnaast maken deze multiplexen gebruik van zowel band III (die ook in Nederland en elders in Europa wordt gebruikt) als de L-Band.

  Laatstgenoemde zou in Nederland eerst ingezet gaan worden voor lokale omroepen in Nederland, maar deze plannen zijn van de baan. Veel DAB+ontvangers ondersteunen de L-Band niet eens.

  Sinds maart van dit jaar is er in derde multiplex in de lucht. In de stad Praag test Czech Radiokomunikace op kanaal 10D met een uitzendvermogen van 126 W. Aanvankelijk waren er slechts vier radiostations te ontvangen, namelijk de publieke zenders CRo Radio Wave (jongerenzender) en CRo Vltava (kultuur), alsmede de commerciële zenders Europe 2 (hitzender) en Rockzone.

  [​IMG]

  Onlangs is het aanbod met 12 nieuwe zenders uitgebreid. Zo zijn nu ook de overige landelijke publieke zenders CRo Radiozurnal (nieuws), Dvojka (wetenschap, cultuur en historisch), Plus (analyses en achtergronden), Junior (kinderen), D-Dur (klassiek) en Jazz te ontvangen.

  Ook zijn er commerciële radiostations toegevoegd. Dit zijn Frekvence 1 (popmuziek), BBC Worldservice en Pigy Radio (kinderzender) van de Franse mediagroep Lagardère, almede Radio Impuls (popmuziek en tevens de populairste zender van het land), zusterstation Ceský Impuls AM en Radio Dechovka (blaasmuziek) van mediagroep Londa.

  De multiplex van Czech Radiokomunikace heeft een potentieel bereik van 800.000 luisteraars. Dit is ongeveer tweederde van de inwoners van Praag.

  Bron: nieuws.be
   
  Bewerkt door een moderator: 01-03-2015
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische publieke radio officieel gestart met DAB+

  Ook Tsjechië staat aan de vooravond van de digitalisering van de radio.

  Al enige tijd wordt er in Tsjechië getest met DAB+. Dit gebeurt zowel op de L-band als op band III. Laatstgenoemde band wordt in vrijwel alle landen waar via DAB(+) wordt uitgezonden gebruikt. De testuitzendingen vinden overigens plaats met laag vermogen.

  Afgelopen donderdag is de publieke radio CRo officieel gestart met uitzenden via DAB+. Hiervoor is in de 185 meter hoge TV-toren in Praag een nieuwe zender aangezet op kanaal 12C. Uitgezonden wordt met een vermogen van 20 kW, waardoor ontvangst in heel de stad Praag en een groot deel van Midden-Bohemen mogelijk is. Verdere uitrol van het netwerk staat in de planning.

  Via het DAB+net van de CRO zijn negen radiostations te ontvangen, alsmede vijf testkanalen. De radiostations die te ontvangen zijn, zijn CRo Radiozurnal (nieuws), Dvojka (wetenschap, cultuur en historisch), Plus (analyses en achtergronden), Junior (kinderen), D-Dur (klassiek), Wave (jongeren), Jazz, Sport en Vltava (cultuur en klassiek). Uitgezonden wordt met een bandbreedte van 96 kbps.

  [​IMG]

  Via de testkanalen zijn enkele van de eerder genoemde stations uitgezonden, maar dan met een lagere bandbreedte.

  De komende jaren wil de CRo de dekking van DAB+ flink gaan uitbreiden. Onder meer Brno en Ostrava staan op de planning om binnen twee jaar te voorzien van DAB+dekking.

  De commerciële radiostations in Tsjechië hebben vooralsnog geen plannen om te starten met DAB+ en houden het nog beperkt tot enkele testuitzendingen. De reden hiervoor is het bekende kip en ei verhaal. De kosten zijn te hoog, omdat er te weinig luisteraars een DAB+ontvanger hebben. Maar om luisteraars over te halen een DAB+radio zal er eerst een flink aanbod aan radiostations moeten komen. [Radio.NL]

  Bron: radio.nl
   

Deel deze pagina