Man door zijn eigen leeuw gedood

Topic in 'Het Archief' gestart door Ad Verschoor, 05-03-2019.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Man door eigen leeuw gedood, politie doodt leeuw en leeuwin

  Een 34-jarige man in Tsjechië is door zijn eigen leeuw aangevallen en gedood. Hij hield het dier samen met een (drachtige) leeuwin in een kooi bij zijn huis in het dorp Zdechov, in het oosten van het land. Speciale eenheden van de politie schoten beide dieren dood om bij de man in de kooi te kunnen komen.

  [​IMG]
  Getty Images/iStockphoto Illustratiebeeld.

  “De politie zag zich genoodzaakt om beide dieren af te maken om bij het lichaam van de man te geraken”, zei een politiewoordvoerster. Dokters konden vervolgens alleen nog de dood van de man vaststellen. Er is een onderzoek ingesteld om de omstandigheden van het incident te achterhalen.

  Onrust
  De 9-jarige leeuw van de dertiger was overigens geen onbekende in Tsjechië. Vorig jaar viel het dier tijdens een wandeling met zijn baas een fietser aan, wat tot de nodige publiciteit leidde. De fietser raakte gewond, maar overleefde doordat hij met zijn fiets de leeuw wist af te weren.

  De aanwezigheid van de leeuwen was in ieder geval een grote zorg voor het dorp. De lokale burgemeester zou geregeld klachten hebben ontvangen van bange burgers omdat de dertiger met zijn leeuwen aan een leiband door de straten trok.

  Geen toestemming
  Het houden van wilde dieren is in Tsjechië niet ongewoon. Volgens cijfers van het ministerie van Milieu worden in het land zeker 44 leeuwen, 98 luipaarden, 49 poema’s, 20 tijgers en 15 ocelotten (ook een katachtige) in privé-dierentuinen gehouden.

  Het slachtoffer bracht de leeuw sinds 2016 groot en de leeuwin sinds vorig jaar. De man had naar verluidt wel geen vergunning om de dieren te houden. Hij hield ze zonder toestemming van de lokale veterinaire diensten op een afgebakend terrein zonder een bouwvergunning. Meerdere pogingen van de autoriteiten om ze weg te halen, hadden geen effect.

  Bron: hln.be
   
  Plantage Bohémien en bruinh vinden dit leuk/interessant.
 2. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  Een 34-jarige Tsjech is gedood door zijn eigen leeuw.
  Michal Prášek hield het dier samen met een drachtige leeuwin in een kooi bij zijn huis in het dorp Zdechov, in het oosten van het land. De leeuwen overleefden het niet. De leeuwenliefhebber, die op video’s te zien is terwijl hij de dieren aanhaalt, betrad ‘s ochtends het verblijf en werd direct door de 9-jarige leeuw Fufik aangevallen. Prášek werd omstreeks zeven uur in het hok in de achtertuin gevonden. Toegesnelde politieagenten moesten beide leeuwen doodschieten om bij het lichaam van de fokker te komen.

  "We kunnen bevestigen dat de fokker om het leven is gekomen en dat de twee leeuwen door agenten zijn gedood’’, verklaart een woordvoerder aan lokale media. ,,Dat werd als veiligste optie om binnen te komen gezien. Er is geen gevaar voor omwonenden geweest, want de dieren zijn nooit buiten de omheining gekomen.’’

  Fietser aangevallen
  "Een autopsie zal nu uit moeten wijzen wat de precieze doodsoorzaak is’’, luidt het. De recherche heeft het verblijf afgesloten en doet onderzoek. De leeuw die de man aanviel, was geen onbekende in Tsjechië. Vorig jaar zomer viel het dier namelijk tijdens een wandeling met zijn baas nog een fietser aan. Dat werd in de Tsjechische pers breed uitgemeten. De fietser overleefde het.

  De om het leven gekomen eigenaar hield de wilde dieren zonder vergunning. Prášek , destijds woonachtig in Slowakije, werd in 2012 ook door leeuw Fufik aangevallen. "Het was mijn eigen schuld", vertelde de man toen. "Hij gedroeg zich normaal, maar ik maakte een fout." Klaarblijkelijk rook ‘s mans jas naar zijn honden.

  Al eerder gebeten
  De Tsjech werd al een eens eerder gebeten, schrijft nieuwssite Idnes.cz. Dat gebeurde toen Prášek de kooi binnenstapte van de destijds 2-jarige mannetjesleeuw Fufik. "Hij begon toen direct te bijten." Door tussenkomst van een leeuwin, die Fufik wegjoeg, bracht de leeuwentemmer het er wonderwel levend af. "Het lukte om mezelf los te trekken en om hulp te roepen."

  De aanvaring met de leeuw leverde hem diepe bijtwonden aan armen en benen op. Sinds de zomer van 2016 woont Prášek in het dorp Zdechov. Hij nam uiteraard zijn leeuwen mee. Dat leidde tot grote onrust onder zijn buren. Hoewel de leeuwen illegaal werden gehouden, zagen de autoriteiten geen kans de dieren af te nemen.

  bron AD.nl
   
  Plantage Bohémien en bruinh vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina