Loupacek?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Heeft iemand een recept danwel bakvoorschrift + de juiste spelling (háček?) van iets dat volgens mij tussen een broodje en een buchta inbungelt: de loupacek? Overigens, een vertaling is natuurlijk altijd fijn voor alle Nederlandse lezertjes, maar zelfs met een Tsjechische versie ben ik al blij.
 
Arthur, hier is je recept. Helaas in het Tsjechisch. Lijkt me niet echt moeilijk het is wel een zoete versie, zoute heb je ook nog.

De juiste spelling is: Loupáček
 

Freddy2005

† In Memoriam
Is het een "croissant" zoals ik hieruit ongeveer kan afleiden ?

Nejslavnějším příkladem překládaného těsta je croissant[kroasán]– loupáček, který Francouzi milují k snídani.

Benodigd voor 15 stuks
  • Verse gist: 20 g
  • Lauwe water: 2 dl (= 0,2 liter)
  • Tarwemeel (de Franse aanduiding daarvoor is type 55): 600 g (= 1 liter)
  • Zout: 3 koffielepels
  • Suiker: 40 g (= 3 tot 4 soeplepels)
  • Lauwe melk (37°C): 1,5 dl (= 0,15 liter)
  • Boter: 300 g
  • Een geklopt ei om de croissants mee te bestrijken
Bereiding



  • Het rijsmiddel voorbereiden door de gist in 1 dl lauw water te laten weken
  • Vervolgens 150 g meel toevoegen en mengen.
  • De schaal door een vochtige doek bedekken en in bij een temperatuur van 15 ~ 18°C gedurende 12 uur laten rusten
  • In een schaal 450 g meel, het zout, de suiker, de melk en 1dl (= 0,1 liter) lauw water mengen.
  • Het gerezen deeg van de vorige dag toevoegen.
  • Het geheel kneden totdat het deeg soepel en glad is.
  • Een bol vormen, en deze opnieuw met een natte doek bedekken en twee uur laten rijzen op een warme plek.
  • Het deeg vervolgens in de ijskast zetten gedurende minstens 3 uur.
  • Het afgekoelde en opgesteven deeg uitrollen over een met meeel bestoven werkblad.
  • De boter in het midden plaatsen.
  • Het deeg in drie delen opvouwen.
  • Door rollen het deeg weer plat maken en in vieren vouwen
  • Weer rollen en opnieuw in drieen vouwen.
  • Het in de ijskast 30 minuten laten rusten.
  • Het deeg opnieuw in een groot vierkant rollen
  • Drie repen snijden in het vierkant, en elke reep in regelmatige driehoeken verdelen
  • Deze driehoeken oprollen door aan de lange zijde, de basis, te beginnen.
  • De croissants op een bakplaat leggen
  • Ze enigszins buigen.
  • Ze bestrijken met het losgeslagen ei
  • Opnieuw met een natte doek bedekken en 1 uur laten rijzen. De oven voorverwarmen op stand 8 (240°C).
  • De croissants bij deze temperatuur 5 minuten midden in de oven bakken.
  • De temperatuur van de oven iets verlagen tot stand 7 (200°C) en de croissants nog 15 minuten laten bakken.
  • De croissants op een rooster laten afkoelen.
  • Proeven :eten:
bron wikipedia
 
Bovenaan