Loupacek?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Heeft iemand een recept danwel bakvoorschrift + de juiste spelling (háček?) van iets dat volgens mij tussen een broodje en een buchta inbungelt: de loupacek? Overigens, een vertaling is natuurlijk altijd fijn voor alle Nederlandse lezertjes, maar zelfs met een Tsjechische versie ben ik al blij.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Is het een "croissant" zoals ik hieruit ongeveer kan afleiden ?

Nejslavnějším příkladem překládaného těsta je croissant[kroasán]– loupáček, který Francouzi milují k snídani.

Benodigd voor 15 stuks
  • Verse gist: 20 g
  • Lauwe water: 2 dl (= 0,2 liter)
  • Tarwemeel (de Franse aanduiding daarvoor is type 55): 600 g (= 1 liter)
  • Zout: 3 koffielepels
  • Suiker: 40 g (= 3 tot 4 soeplepels)
  • Lauwe melk (37°C): 1,5 dl (= 0,15 liter)
  • Boter: 300 g
  • Een geklopt ei om de croissants mee te bestrijken
Bereiding



  • Het rijsmiddel voorbereiden door de gist in 1 dl lauw water te laten weken
  • Vervolgens 150 g meel toevoegen en mengen.
  • De schaal door een vochtige doek bedekken en in bij een temperatuur van 15 ~ 18°C gedurende 12 uur laten rusten
  • In een schaal 450 g meel, het zout, de suiker, de melk en 1dl (= 0,1 liter) lauw water mengen.
  • Het gerezen deeg van de vorige dag toevoegen.
  • Het geheel kneden totdat het deeg soepel en glad is.
  • Een bol vormen, en deze opnieuw met een natte doek bedekken en twee uur laten rijzen op een warme plek.
  • Het deeg vervolgens in de ijskast zetten gedurende minstens 3 uur.
  • Het afgekoelde en opgesteven deeg uitrollen over een met meeel bestoven werkblad.
  • De boter in het midden plaatsen.
  • Het deeg in drie delen opvouwen.
  • Door rollen het deeg weer plat maken en in vieren vouwen
  • Weer rollen en opnieuw in drieen vouwen.
  • Het in de ijskast 30 minuten laten rusten.
  • Het deeg opnieuw in een groot vierkant rollen
  • Drie repen snijden in het vierkant, en elke reep in regelmatige driehoeken verdelen
  • Deze driehoeken oprollen door aan de lange zijde, de basis, te beginnen.
  • De croissants op een bakplaat leggen
  • Ze enigszins buigen.
  • Ze bestrijken met het losgeslagen ei
  • Opnieuw met een natte doek bedekken en 1 uur laten rijzen. De oven voorverwarmen op stand 8 (240°C).
  • De croissants bij deze temperatuur 5 minuten midden in de oven bakken.
  • De temperatuur van de oven iets verlagen tot stand 7 (200°C) en de croissants nog 15 minuten laten bakken.
  • De croissants op een rooster laten afkoelen.
  • Proeven :eten:
bron wikipedia
 
Bovenaan