Land kopen in Tsjechië

Topic in 'Onroerend Goed' gestart door EddyB, 17-11-2017.

 1. Ik ben me langzaam aan het orienteren op het kopen van een stuk land met de volgende voorwaarden:
  - afgelegen (geen geluid van buren of wegen)
  - minimaal 5000m2
  - deels bouwgrond (voor 150m2 woning)
  - mag circa 500.000 czk kosten
  - ongeveer een uur rijden vanaf Zizkov, Praag
  - bosrijke omgeving met agrarisch land in de buurt

  Ik vroeg me eigenlijk gewoon af wat jullie hiervan vinden. Stel ik teveel eisen of juist te weinig? Is de prijs realisitisch of kom ik dan in een hele arme buurt terecht?

  Zo heb ik de laatste tijd veel gekeken naar het volgende object:
  https://www.sreality.cz/en/detail/s...-tri-dvory-/3687375196#img=0&fullscreen=false

  Ik heb het vermoeden dat ik het allemaal iets te simpel zie dus ik vraag me gewoon af wat jullie, mensen met meer kennis op dit gebied, denken dat ik moet weten?
   
  Saman en JanAverink vinden dit leuk/interessant.
 2. Wij hebben vorig jaar een stuk grond erbij gekocht, in de buurt van het dorp waar we nu wonen. 8000 m2, waarvan 5700 m2 bouwgrond en 2300 m2 bosgrond. Het is ook gelegen midden in het Boheems paradijs, net als waar we nu wonen. Doel is om de bouwgrond in twee delen te herverkavelen en op een kavel een huis te laten bouwen. De andere laten we braak liggen, vooralsnog. Het boskavel van 2300 m2 grenst aan het perceel wat we willen bebouwen. Uiteindelijk schenken we dit huis aan onze zoon.
  Tot die tijd willen we het gaan verhuren.

  Nu de prijzen.
  Voor de bouwgrond hebben we 700 kc betaald. Een zeer acceptabele prijs voor deze omgeving en eigenlijk nog aan de goedkope kant. De bosgrond was 250 kc per m2 en dat is redelijk standaard. Veel bomen, dus veel stookhout... Al met al 4.4 mio kc en dan komt het huis wat we willen (laten) bouwen er nog bij... Ik moet wel zeggen dat de voorzieningen (riolering, electra e.d.) al wel in de grond zitten.

  Als ik kijk waar jij wilt gaan kopen, ga je dit voor 100 kc per m2 in het gebied wat je wenst, nooit redden. De grondprijzen in Tsjechie stijgen bijna wekelijks en die stijging gaat nog wel even door. Zelfs voor landbouwgrond betaal je al 150 a 200 kc per m2.

  De advertentie waar je op doelt met 78 kc m2 is verdacht goedkoop. Ligt er geen vuilnisbelt bij? Is het wel bouwgrond? Indien niet, onderschat dan de procedure tot het omzetten naar bouwgrond niet. Die is vreselijk namelijk. Kijk goed naar de omgeving en laat je goed voorlichten over de toekomstplannen van het gebied. Er worden hier en daar nogal wat wegen bij gebouwd en je wilt niet over vijf jaar met een snelweg in je achtertuin zitten. Kortom, de prijs is verdacht goedkoop. Ik proef een nestje adders ander het gras.
   
  Saman, JanAverink, zapalky en 1 andere persoon vinden dit leuk/interessant.
 3. Bedankt voor je reactie! 8000m2 klinkt als een droom, succes met de bouw.

  Mag ik vragen in welk gebied jullie (willen gaan) wonen? Is het gebruikelijk een stuk bouwgrond te kopen en aansluitend een stuk bosgrond te kopen om zo de kosten te drukken?
   
 4. Wij wonen bijna tien jaar in het Boheems Paradijs, nabij Jicin. De grond die we nu erbij gekocht hebben is puur als investering bedoeld en als erfenis voor onze zoon. We wonen in Samsina en hebben in Strelec deze grond erbij gekocht. Dat is ongeveer 8 km verder, hemelsbreed. Het was alles of niets. Dus of alle 8000 m2 kopen inclusief bosgrond of niets. Na enig nadenken (en rekenen..) hebben we het gedaan.
  Of het gebruikelijk is weet ik niet eerlijk gezegd. Het kwam zo op onze weg.
   
 5. Bedankt voor de uitleg, klinkt als een mooie investering. Ik kan me goed voorstellen dat je zoon je later heel erg dankbaar zal zijn. Zeker als de grondprijzen blijven stijgen.

  Ik had niet verwacht dat bouwgrond 700 kc kostte, ik begrijp dat dat meer rond 400 kc zat. Maar goed, de Tsjechische economie is goed in beweging, dat is ook mooi.

  Een brutale vraag, je geeft zelf aan dat je een flink stuk land hebt gekocht van 8000m2. Een snelle rekensom brengt mij op ruim 4,5 miljoen kc. Dat is zeker voor een gemiddelde Tsjech een ongelooflijke smak geld. In welke industrie werk je?
   
 6. Grijns, inderdaad een vrij impertinente vraag... Ik werk in Nederland, woon in Tsjechie dus vlieg wekelijks tussen Praag en Amsterdam heen en weer. Werk als hoogleraar mathematische fysica op de Rijks Universiteit Groningen. Financieel is dat echter meer een hobby.
  Mijn vrouw werkt als medisch specialist in het Academisch ziekenhuis Praag. Dat is financieel wel een echte baan.
   
  JanAverink en zapalky vinden dit leuk/interessant.
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Eddy je zou eens kunnen kijken op bioreality.cz , dat is iets wat jullie zoeken incl huis.
   
 8. 8.000.000 kc? Groot gat vanaf 500.000 kc
   
  Kohout vindt dit leuk/interessant.
 9. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Wij bieden bosgrond in het dorp Tři Dvory v lokalitě Pod Vinicí slechts een kilometer van de grens wijk van Kolín, langwerpige rechthoekige vorm van het land, de totale oppervlakte van 7161 m², waarvan 3.900 vierkante meter bosgrond met aanhoudende volwassen dennenbos, die in overeenstemming zijn met bosbouwplan. De rest wordt voornamelijk bebost gebied van non-bos grond waarop het nieuwe bestemmingsplan voor een begane grond huisje te bouwen. Naadloze toegang en aankomst is mogelijk aan beide uiteinden van het perceel na de verharde weg. Googel vertaling van reality.idnes.cz.

  8.000.000 is inderdaad groot gat , maar daar staat al een meer verdiepingen huis en heel mooi uitzicht. ;)
   
  JanAverink vindt dit leuk/interessant.
 10. Het is echt mijn bedoeling zo snel mogelijk te verhuizen naar Tsjechië. 500.000 is het doel, 700.000 is het plafond.

  8.000.000 betekent nog jaren sparen
   
 11. Wat je hebt gevonden grenst aan een crossbaan, lijkt me sowieso niet erg rustig...
  Ik zou je adviseren om op huizen te zoeken (slechte staat, rijp voor de sloop, dat kun je selecteren bij sreality.cz).
  Zo weet je in ieder geval, dat er een stuk bouwgrond bij zit. Het zal heel moeilijk zijn om midden in een bos, waar geen toegangsweg is een stuk bouwgrond te vinden.

  Zie als voorbeeld deze zoekopdracht:
  https://www.sreality.cz/en/search/f...d,for-renovation&min-price=0&max-price=700000
   
  JanAverink, Olivier en kuurgast vinden dit leuk/interessant.
 12. Een bouwvergunning kan ook een hoop gezeik en gezeur opleveren en een eeuwigheid kan het duren voordat je de vergunning hebt. Waag het niet met bouwen te beginnen en denken dat het wel goed komt voordat je de vergunning hebt, want de kans is levensgroot dat je het dan weer af kunt breken. Een bestaand huisje kopen wat je aanstaat is handiger, ook al is het een krot, dan kun je onder het mom van renovatie een hele hoop doen en als je wat handig bent hoeft dat allemaal geen vermogen te kosten.
   
 13. Het verbaast me iedere keer weer, en eerlijk gezegd ben ik er ook bijna voor gegaan. Een mega stuk grond op een afgelegen rustige plek. Een mooi huis erop en van niemand last. Tot tijdens een verblijf in een pension onder Hrad Trosky het kwartje viel. Die 4000 M2 omheinde tuin is toch wel groot, je moet het ook onderhouden. En lekker rustig, je moest bijna met de auto naar de dichstbijzijnde kroeg. En dan was het nog zomer dus geen sneeuw en ijs.
  Ben je jong, dan heb je er ook nog een baan bij en of je dan nog zin hebt om het allemaal bij te houden?
  Ben je oud, kan je het dan allemaal nog bij houden?
  Koop dan liever een klein huisje met een 1000 M2 grond waar je niet jaren aan moet opknappen, op loopafstand van de winkel, dokter en kroeg. Gewoon in een dorp of kleine stad.
  En bekijk iedere aanbieding op maps met satelliet. Dan had je zelf gezien dat het naast een crossveld ligt, wat de makelaar vergeten was te vermelden.

  Maar ja, dit is mijn mening. En die zal ongetwijfeld anders zijn dan de jouwe.
   
  Plantage Bohémien, zapalky, Josef en 1 andere persoon vinden dit leuk/interessant.
 14. Misschien iets ter overweging: het klinkt misschien romantisch om achteraf een mooie stek te gaan bouwen, maar dat werd ons toendertijd (2005) door Tsjechen grondig afgeraden: veel te geïsoleerd en dus niet te bewaken/echt onveilig!
   
 15. Dit is overigens standaard in Tsjechië is mijn ervaring.
  De makelaar laat je alleen maar zien wat hij wil dat je ziet.
  Wij hebben best veel huizen gezien en zijn ook vaak verrast.
  Huis in een rots gebouwd met 900 M2 grond?? niet op de foto te zien maar de grond lag elders op een steile helling van een berg.

  Suc6 Luigi.
   
 16. Kobus heeft daar wel een punt, ik weet zat romantische huisjes op prachtige plekjes, maar............ Zomerdag is het te doen met een normale auto. Winterdag is een 4WD een must en als je een beetje pech hebt kun je zelf de hele route met een sneeuwfrees sneeuwvrij maken tot aan een doorlopende weg omdat ook je 4WD het niet managen kan. Woon je er niet permanent, loop je de kans op ongenode gasten, ligt er een beetje aan de omgeving waar het huis ligt. Ik heb zelf een aardige kast van een huis met een halve hectare grond, dat man ik in mijn eentje al niet meer, daar moet ik hulp voor vragen met het bijhouden, zowel van het huis als van de tuin en dan mag je blij zijn met goede vrienden die je een handje helpen, zolang ze dat zelf nog kunnen. Ik had de keuze voor buitenaf op de berg, of wat meer in het dorp, wat meer in het dorp bevalt toch beter, goede sociale controle, er hoeft echt geen vreemde rond te struinen want de babushka's zien alles, beter dan camera controle. Mocht je wat ouder zijn, ga voor een kleiner huisje. liefst alles gelijkvloers met een paar leuke buren, is echt een aanrader.
   
  A.Smit, elske, Boya en 3 anderen vinden dit leuk/interessant.
 17. Helemaal mee eens!
   
 18. Wees erg voorzichtig inderdaad met wat je koopt ( Kobus heeft zeker gelijk).
  En ik heb nu van 3 mensen meegemaakt wat het betekent om een bouwvergunning te krijgen, 9 - 12 maanden en veel geld voordat alle vergunningen en tekeningen klaar zijn is geen uitzondering. En bouwen voordat de vergunningen er zijn is niet toegestaan.
   
 19. Meneer, Olivier,
  Schrijft u werkelijk 700 kr. Per meter?
  Ik heb een wonderlijk mooi huis met een grote tuin die ik wil verkavelen naar bouwgrond.
  De makelaar denkt aan 250 kr per meter. Aan de straat maar nog geen nutsleidingen voorzien.
  Is wel een groot verschil.
  Huis en grond zijn in het reuzengebergte.
   
 20. even een belletje naar de stavebni urad en je weet het.....
  De makelaar denkt aan 250 kr per meter, hoezo makelaar ?????
   

Deel deze pagina