Kunstige insectenhotels in Ostrava

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Insecten zijn welkom in Ostrava; lokale kunstenaars ontwerpen insectenhotels voor in de stad​


foto-archiv-mmo-730x485.jpg


Hoewel we vaak zonder muggen of vliegen zouden willen leven, zijn insecten erg belangrijk voor ons functioneren en het algehele evenwicht in de natuur. De laatste jaren nemen de aantallen echter sterk af, vooral in steden, en zijn veel soorten zelfs uitgestorven. Ook de Ostrava-vereniging Fiducia, die dit jaar het educatieve project Insects is Fine lanceerde, probeert deze ontwikkeling te helpen keren.

0-1024x681.jpg


Het doel was om in samenwerking met lokale kunstenaars en het publiek "Ostrava insectenmeubels" te creëren. Samen plaatsten de bedenkers van het project acht insectenwoningen, ontworpen door architecten, ontwerpers en visuele makers in de Noord-Moravische metropool. Naast grote insectenhotels ontwierpen ze ook kleine prototypes, bedoeld voor huisgevels of schuttingen. Geïnteresseerden kunnen samen met de kunstenaars andere insectenhuisjes maken in workshops.

1-1-1024x344.jpg

Architect Jiří Markevič creëerde een van de insectenwoningen die de openbare ruimte van Ostrava sieren. Zijn ontwerp heet The Beatles en is een parafrase van de beroemde muziekband, wiens naam kevers betekent.

6-1024x681.jpg

Een ander ontwerp is van de beeldhouwer Petr Szyroki, wiens insectenhuis, genaamd Saint Ambrose, is gemaakt van gedroogd eikenhout. Het heeft de vorm van een barokke sokkel voor het standbeeld van St. Ambrosius, patroonheilige van bijen en imkers. "De legende gaat dat toen Ambrosius een kleine jongen was, bijen in zijn mond vlogen en hem honing gaven. Nu zal Ambrož terugbetalen en de bijen een thuis geven in zijn sokkel", legt de maker uit.

4-1024x681.jpg

De beeldhouwer Josef Kukučka koos voor een ietwat onconventionele vormgeving van de opdracht. Zijn eieren vormen een systeem van verschillende kleinere insectenhuisjes, die op een lantarenpaal zijn geplaatst.

2-1-1024x683.jpg

Het insectenhotel in de vorm van een schip is uitgevonden door beeldhouwstudent Bedřich Mrkva. "Ik heb het thema van de boten gekozen omdat ik ga zeilen. Ik wilde dit plezier ook aan kevers geven", zei hij.

3-1024x681.jpg

Collectieve huisvesting. Zo heet een ander project van smid en beeldhouwer Lukáš Dvorský. Dit is het idee van de auteur van een eigentijds woonhuis.

5-681x1024.jpg

Een andere woning heet Ostrava!!! en draagt het stadslogo. “Het gebouw heeft een minimalistische rechthoekige vorm, het frame is gemaakt van houten planken die zijn verbonden door een draadstang. Steen is hier grotendeels vertegenwoordigd als basismateriaal, samen met andere materialen in het schanskorfnetwerk geplaatst", beschreef de maker Marie Seibertová.

Foto's: MMO-archief
bron: pozitivni-zpravy.cz
 
Bovenaan