Koolmonoxide- en rookgasmelders

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Door vuil, spinnenwebben, vogelnesten en dergelijke kan een schoorsteenkanaal verstopt/vernauwd raken.
Hier ligt een grote vijand op de loer, namelijk koolmonoxidevergiftiging.
Je ziet en ruikt dit niet, en kunt het niet proeven.
Het begint vaak met lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid en gapen, daarna volgt bewusteloosheid. Hopelijk komt de visite op tijd om het op te merken.

Koolmonoxide is een gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende stoffen, zoals olie, gas en hout.
Dit gebeurt als er onvoldoende zuurstof in een ruimte is en de verbrandingsgassen van een gastoestel niet goed worden afgevoerd. Oude gaskachels en open geisers zijn voorbeelden van gastoestellen met een verhoogd risico op koolmonoxidevergiftiging.

Bron: https://www.rivm.nl/binnenmilieu/verbrandingsproducten/koolmonoxide-co

Als er geveegd gaat/moet worden, maak dan een deal voor alle schoorsteenkanalen.

 
Ik denk, dat de regel voor het vegen van de schoorsteen uit de Europese hoge hoed komt: in Nederland heb je zo'n bewijs al jaren nodig voor de verzekering. Kost ong. 45 euro. Onze buren dachten het goedkoop (zelf vegen) te doen: schoorsteenbrand. Best eng, want wij wonen knusjes onder 1 kap...
In Tsjechie willen wij (en moeten wij nu) de schoorstenen laten vegen. We hebben nu ook koolmonoxidemelders hangen. Tja, alle beetjes helpen.:(
 
Mensen koop gewoon zo'n CO melder, het redt echt mensenlevens, ook als de schoorsteen geveegd is. Vanmorgen in Hellevoetsluis 15 mensen uit hun huizen i.v.m. CO vergiftiging, gelukkig waren ze er op tijd bij.
Gr. Hans
 
Koop echt een CO melder, wij hebben vroeger ook eens last gehad van CO doordat de kolenkachel slecht trok. Leen kwam thuis en rook het buiten maar als hij een uur later thuis gekomen was had ik hier waarschijnlijk niet meer gezeten. Je ruikt het als je er in zit echt niet maar valt gewoon in slaap.

A3.
 
Bij de OBI liggen ze in het schap, naast de rookmelders.

Hier is hij nog niet afgegaan, wel jaarlijks controleren op de werking.

Heb gehad dat door de koude de batterijen ontladen waren zonder dat de rookmelder het aangaf.
 
Je kan een CO melder vaker controleren door een knopje in te drukken. Dit is ook zo bij een rookmelder en als je een goede hebt, geeft hij zelf aan als er iets mis met de melder. Wat trouwens ook werkt, is een vogeltje laag bij de vloer neerzetten; als het van zijn stokje valt, moet je op gaan passen. CO stapelt zich namelijk op vanaf de vloer.

A3.
 
Bovenaan