Kerstmarkten in Brno

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Dit zijn de Kerstmarkten in Brno in Tsjechië

Maak een uitstapje naar Brno in de wintermaanden, wanneer de kerstmarkten zijn geopend en de stad ruikt naar peperkoek en warme drank. Je zult een authentieke sfeer en keuken tegenkomen. Bewonder originele souvenirs en geniet van een proeverij van de beste gerechten uit Brno en omgeving, inclusief drankjes die voor gezelligheid en warmte zorgen.
tsjechie-brno-kerst-tram.jpeg


Vriendelijke sfeer in de kleinste metropool van Moravië
Brno ligt in Zuid-Moravië en is vanaf Wenen en Praag uitstekend te bereiken per trein en auto. De tweede grootste stad van Tsjechië transformeert in december tot een plaats waar je ten volle kunt genieten van de kerstsfeer en dat zonder alle drukte zoals in Praag. Trams versierd met kerstverlichting rijden door de straten. Lokale warme drankjes zoals Turbomošt en gebakken kerstkoekjes worden aangeboden bij knusse kraampjes. Kerst in Brno is niet beperkt tot kerstmarkten. Tijdens advent kun je genieten van een rijk cultureel programma. Bovendien is er een schaatsbaan en kun je ontspannen bij de spa en wellnesscentra Rašínova Spa en Infinit Maximus.

Kerstmarkten op alle pleinen
In Brno zijn er kerstmarkten op vier pleinen. Op het grootste plein van Brno, het Vrijheidsplein (Náměstí Svobody), zal een verlichte kerstboom staan. Het was in Brno waar de traditie begon om kerstbomen op dorpspleinen in Tsjechië te plaatsen. De traditie begon meer dan negentig jaar geleden door de schrijver en journalist Rudolf Těsnohlídek. Dankzij hem werd de eerste kerstboom verlicht op het Svobody-plein van Brno in 1924. Dit jaar zal op vrijdag 29 november de kerstboom worden verlicht in combinatie met een lichtshow, muziekuitvoeringen en videomapping. Met deze gebeurtenis zijn de kerstmarkten op de pleinen Svobody, Dominikánské, Moravské en Zelný Trh officieel geopend. De markten zullen voor meer dan een maand blijven.

Kerststal op het plein Dominikánské
Op het Dominikánské plein staat een levensgrote houten kerststal met honderden dieren en religieuze figuren. De stal bevindt zich voor het feestelijk verlichte nieuwe stadhuis. Kinderen kunnen zich ook verheugen op het zien van levende dieren. Het plein heeft een eigen brievenbus voor brieven aan Ježíšek, de Tsjechische kerstman. Smaakpapillen worden gewekt door lokale en internationale gerechten bij Gourmet Christmas. Bedrijven uit Brno en omgeving bieden met name vis- en gevogelte-specialiteiten, maar ook karperfrietjes, exotische curry’s of kerstpizza.

Ambachtsmarkt, schaatsbaan en een reuzenrad
Een gezellige markt gericht op ambachten en traditie staat op de groentemarkt (Zelný trh) in Brno. Je vindt er meer dan 100 kraampjes met onder andere handgemaakte kerstcadeaus, decoraties, zelfgemaakte siroop, peperkoek, kaarsen, keramiek en smeedwerk. Kinderen kunnen genieten van een draaimolen en een trein. Op de kerstmarkt op het Moravische plein (Moravské náměstí) vind je naast lekker eten een programma dat vooral gericht is op gezinnen. Tijdens de advent verandert de fontein in het midden van het plein in een verlichte bar. Op het plein is er tevens een schaatsbaan, gelegen rondom het ruiter standbeeld. De baan is 860 m² en geschikt voor maximaal 80 schaatsers. De belangrijkste attractie is het 33 meter hoge reuzenrad. Het uitzicht vanaf die hoogte biedt een magisch en uitzonderlijk perspectief op Brno in kerstsfeer.
brno-kerst-schaatsbaan-1024x683.jpeg


Lokale kerstdrank Turbomošt
Brno Christmas zou niet compleet zijn zonder de lancering van een nieuwe collectie eco-cups. Er zijn twee soorten recyclebare bekers; keramische mokken (70 Kč) en plastic bekers (50 Kč). De herbruikbare bekers zijn door hun mooie design ook een leuk souvenir. De bekers zijn overal verkrijgbaar in de stad en zijn uitermatie geschikt voor het lokale kerstdrankje Turbomošt. Het is hete appelcider gekruid met kruidnagels, steranijs en kaneel, vergezeld met een klein shotje appellikeur.
brno-kerst-gluhwein-1024x683.jpeg


Oudejaarsavond en nieuwjaar in Brno
Zelfs na Kerstmis verveel je je niet in Brno. De kerstmarkt op het centrale plein blijft open, zelfs na de vakantie. Na Kerstmis kun je alsnog genieten van een Turbomošt of glühwein. Waar vind je een echt oudjaarsfeest? Er zijn veel clubs en restaurants om uit te kiezen. Om middernacht is het Vrijheidsplein het middelpunt van actie. Als je het einde van het jaar rustiger wilt vieren, probeer dan het theater. Het Nationale Theater Brno en Brno Stadstheater bieden regelmatig oudejaarsvoorstellingen. Bovendien verwelkomt Brno altijd het nieuwe jaar feestelijk met een nieuwjaarsconcert door het Brno Philharmonisch Orkest en een concert in de kathedraal van St. Peter en Paul.

Bron: verkeersbureaus.info
 

kuurgast

Donateur
Kerst-reuzenrad op Moravske namesti, dit jaar vroeg open.

ruske-kolo-brno4.jpg.aspx


Dit jaar gaat het reuzenrad open vanaf 7 oktober, afhankelijk van het weer, waardoor je veel langer de spectaculaire panorama's kunt ervaren vanaf de top van de populaire feestelijke attractie van Brno.

Vorig jaar was het 33-meter hoge reuzenrad op Moravske namesti een van de hoogtepunten van de kerstvieringen in Brno. Vanwege het succes van vorig jaar is het dit jaar vanaf 7 oktober in gebruik voor bezoekers, afhankelijk van het gunstige weer. Het wiel is gebonden aan twee verjaardagen die het stadsdeel Brno-střed graag wil vieren: het 100-jarig jubileum van de oprichting van Groot-Brno en het 30-jarig jubileum van het beschermde natuurgebied van Brno.

Een ritje kost 100,- Kč waarbij kinderen tot een meter lengte gratis mogen reizen. Elk ticket bevat een kaart van het panorama, met de belangrijke oriëntatiepunten die zichtbaar zijn vanuit de gondels. Een fototentoonstelling op het plein zal de transformatie van het stedelijk monumentenreservaat in de afgelopen 100 jaar documenteren.

Vojtěch Mencl, burgemeester van Brno-střed, verwelkomde de vroege opening van het reuzenrad, in combinatie met de fototentoonstelling: “Ik ben erg blij dat, in samenwerking met het Nationaal Instituut voor het behoud van historische monumenten en de afdeling voor het behoud van historische monumenten van de stad Brno, zijn we erin geslaagd om deze sightseeing-mogelijkheid voor het publiek, samen met historische informatie, vanaf begin oktober te openen. We zullen de opbrengsten van het wiel gebruiken om onze culturele evenementen en voorzieningen te financieren. ”

Het reuzenrad zal in werking zijn tot 10 november, wanneer het zal sluiten zodat de rest van de kerstmarkt kan worden opgezet en op 22 november weer open gaat. Het reuzenrad zal weer sluiten op 23 december, hopelijk om volgend jaar terug te keren!
Bron brnodaily.com.
 

kuurgast

Donateur
De stad Brno wil dit jaar geen groots vuurwerk afsteken maar ipv daarvan iets doen met lasershow of videomapping.
Er zal extra controle zijn in het centrum dat mensen niet zelf vuurwerk gaan afsteken.
Ook Praag wilde van het traditionele vuurwerk afstappen, maar dat gaat op korte termijn niet lukken.
Bron irozhlas.cz.
 
Bovenaan