Kerstmarkten 2023

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

De kersttijd komt langzaam dichterbij en daarmee ook de populaire kerstmarkten. Lasser, knutselaar en kerstversiering, kerstboom met kerststal. Wanneer en waar zijn de kerstmarkten dit jaar? We presenteren een overzicht van de data en programma's van dertien Tsjechische steden.

Brno

Kerstmarkten in de op een na dichtstbevolkte stad van Tsjechië zullen verspreid zijn over verschillende locaties: het Vrijheidsplein, de Groentemarkt, het Dominicaanse plein, het Moravisch plein, de binnenplaats van het oude stadhuis, het beursterrein en Olympia Brno. Standhouders bieden snacks aan, van geroosterde kastanjes tot snoep, handwerk, ornamenten en andere kerstsnuisterijen. Er zal een gevarieerd muzikaal en cultureel programma zijn op het Vrijheidsplein , terwijl Moravské náměstí u uitnodigt voor een rondleiding door de bezienswaardigheden. De kerstboom van Brno wordt op 24 november om 18.00 uur ceremonieel aangestoken op de Groentemarkt.

České Budějovice
De advent in de Zuid-Boheemse stad gaat gepaard met verschillende attracties, van een ijsbaan, een reuzenrad, een kindercarrousel, een peperkoekuitkijktoren tot de werkplaats van Jezus met Zuid-Boheemse ambachtslieden of een cultureel begeleidend programma inclusief een concert van Maria Rottrová. De adventsmarkten op het plein duren van 18 november tot en met 6 januari.

Český Krumlov
Dit jaar vinden de kerstmarkten in Náměstí Svornosti van Cesko Krumlov plaats van 1 december tot 1 januari. De kraampjes zullen traditionele producten, geschenken en versnaperingen aanbieden, en er zal ook een kerstcadeau zijn, zingen bij de boom, de post van de Kerstman, een levende kerststal en andere culturele programma's.

Cheb
Van 2 tot 24 december zijn er kerstmarkten op het plein van Krále Jiřího z Poděbrady. Traditionele versnaperingen zijn te vinden bij de kraampjes, kinderen zullen de workshop van Jezus en de ijsbaan waarderen. De stad zorgde ook voor een cultureel muziekprogramma.

Karlovy Vary
De colonnade van Mlýnská wordt van 2 tot 26 december versierd met kerstmarkten, van maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 20.00 uur, in het weekend van 10.00 tot 20.00 uur. Naast versnaperingen zullen de kraampjes kerstversiering en handwerk aanbieden, ook zal er een houten kerststal en een klokkentoren aanwezig zijn. Daarnaast kan men zich verheugen op een rijk begeleidend programma, het concert wordt uitgevoerd door bekende Tsjechische zangers.

Liberec
Dit jaar vinden van 29 november tot 23 december kerstmarkten plaats voor het stadhuis van Liberec en op Soukenné náměstí, maar de ceremoniële verlichting van de kerstboom zal al plaatsvinden op 24 november. Op de markten wachten tientallen kraampjes met traditionele versieringen, handwerk of diverse lekkernijen op bezoekers. Het omvat ook een rijk cultureel begeleidend programma.

Olomouc
In Olomouc duren de kerstmarkten dit jaar van 19 november tot 24 december. De kraampjes bieden traditionele versnaperingen, inspiratie voor geschenken en keramiek, adventskransen, kerstversieringen en -decoraties, smidse, textiel- of houten producten, bijenproducten en meer. Op de markt kom je dit jaar ook een ijsbaan en een reuzenrad tegen, Olomouc Christmas biedt ook een punchparcours en een wandelroute langs de monumenten van de stad, een kerstcadeau, het postkantoor van Jezus en workshops voor kinderen.

Opava
Dolní en Horní náměstí in Opava zullen van 24 november tot 23 december de locatie zijn van kerstmarkten. Uit het rijke programma kunnen mensen verschillende concerten kiezen en op de markten is een ruim aanbod aan versnaperingen, versieringen, geschenken en bomen te vinden.

Ostrava
Kerstmis in Ostrava vindt dit jaar plaats op vier podia. Het Masarykplein zal het hoofdtoneel zijn met een rijk begeleidend programma en traditionele markten, waaronder het reuzenrad. De tweede scène gaat over Jiráskovo náměstí met een programma speciaal voor kinderen, als clubscène die gratis uitnodigt tot de ijsbaan, náměstí Dr. Edvard Beneš en Prokešovo náměstí met feestelijke verlichting en adventsconcerten van de Tsjechische televisie vormen de laatste artistieke scène. De kerstmarkten in Ostrava duren van 25 november tot 1 januari. De verlichting van de kerstboom van dit jaar op het Masaryk-plein zal plaatsvinden in het eerste weekend van de advent op 25 november, ook zal de band BUTY optreden.

Pilsen
Frisdrankjes, inspiratie voor kerstcadeaus en voorbeelden van volkstradities en ambachten gericht op Kerstmis en kerstthema’s. Dit is precies wat de kerstmarkten in de náměstí Republiky van Plzeň bieden, die hier plaatsvinden van 23 november tot 23 december. Door de tijd heen zullen de markten vele muzikale optredens bieden, waaronder bekende Tsjechische zangers en bands.

Praag
Ook dit jaar worden er op meerdere plaatsen kerstmarkten in de hoofdstad gehouden. Zie onderstaande link voor de specifieke data van de markten op het Oude Stadsplein, het Wenceslasplein, het Republieksplein, de Praagse Burcht, het Vredesplein, Malá Strana of het Tylovaplein.

Zlín
Ook dit jaar zal Zlín doordrenkt zijn van de kerstsfeer. Van 2 tot en met 23 december vinden hier kerstmarkten plaats. De markten bieden een traditioneel kerstassortiment zoals punch, mede, glühwein, zabijačka of trdelníky. Er komen kraampjes met handwerk, kerstworkshops, een bioscoop en een kersttrein voor kinderen. Het rijke culturele programma wordt gevuld door diverse bekende zangers en bands en andere artiesten.

bron: novinky.cz
 
Kerstmarkten in Praag

Oude Stadsplein
Misschien wel de bekendste Praagse kerstmarkten, waar toeristen van over de hele wereld naar komen kijken en die regelmatig voorkomen in verschillende reistips voor kerstreizen door Europa, beginnen op 2 december en eindigen op 6 januari 2024, dus op Drie Koningen .
Op het Oude Stadsplein vind je op dit moment tientallen magische houten kraampjes met souvenirs en diverse snacks, waaronder warme svarak, appelcider of snoepjes. Kinderen zullen zeker een kerststal, een demonstratie van volksambachten en een mini-dierentuin willen zien, terwijl volwassenen trdelnik en punch willen proeven. De verkoopkramen zijn geopend van 10.00 tot 22.00 uur.

Wenceslasplein
Markten in hartje Praag beginnen eveneens op 2 december en eindigen op 6 januari 2024. De openingstijden van de kramen zijn dezelfde als op het Oude Stadsplein, namelijk van 10.00 uur tot 22.00 uur. Houten kramen bieden kerstversieringen, versieringen, hoeden en sjaals, delicatessen en gekruide glühwein, en natuurlijk traditionele kerstgerechten

Plein van de Republiek
De kerstmarkten op Náměstí Republiky beginnen ook op 2 december, maar eindigen al op 30 december. Het zal elke dag geopend zijn van 10.00 tot 22.00 uur. Op de markt kunt u uit een ruim assortiment een adventskrans, warme kastanjes, kerstkoekjes of iets anders kopen.

Praagse Burcht
Kerst beleven op het Kasteel? Waarom niet! Van 23 november tot 6 januari 2024 kun je ook de kerstmarkten op het U svatého Jiří-plein bij de Praagse Burcht bezoeken. Van maandag tot en met donderdag zijn de stands geopend van 10.00 tot 18.00 uur, van vrijdag tot en met zondag van 10.00 tot 19.00 uur. Op eerste kerstdag, 24 december, daarna in verkorte tijd van 10.00 tot 15.00 uur. Het bijbehorende programma en winkels vol traditionele kerstartikelen en lekkernijen vind je achter de Sint-Janskathedraal. Welkom, Václav en Vojtěch.

Náměstí Miru
In de Sint-Ludmilakerk worden van 20 november tot 24 december elke dag kerstmarkten gehouden van 10.00 tot 19.00 uur. Je kunt er dingen als maretak, kaarsen, speelgoed, adventskalenders of kunstnijverheid kopen en genieten van traditionele kerstlekkernijen. Ook het bijbehorende programma kunt u hier bekijken.

Tylova náměstí
Zoetwaren, kerstsnacks en producten van traditionele kunst en ambachten wachten op u bij Tylova náměstí, vlakbij de halte IP Pavlova. Van 26 november tot en met 24 december vinden hier de kerstmarkten plaats. De met hout versierde stands zijn geopend van 10.00 tot 19.00 uur.

Mala Strana
Ook de Malostran-kerstmarkten in Kampa op het plein onder de Karelsbrug trekken bezoekers met een versierde boom en kraampjes met versnaperingen en volkskunstwerk. En op eerste kerstdag kun je kerstliederen komen zingen. Hier zijn de markten geopend van 3 december tot 1 januari 2024 van 10.00 tot 20.00 uur.

bron: novinky.cz
 

Vijf ton en 22 meter. Praag heeft al een kerstboom​

Dinsdagavond werd op het Oude Stadsplein van Praag een kerstboom opgericht. De 22 meter hoge boom komt uit Českolipsk en moet zaterdag voor het eerst ceremonieel worden aangestoken.

De boom, die volgens de jaarringen ruim 50 jaar oud is, weegt 4,7 ton en werd vanuit een privétuin in Pertoltice pod Ralskem naar de metropool gebracht, waar hij zaterdag werd gekapt.
Het Technologiebedrijf van de stad Praag (THMP) verankerde het op het plein en toen kon de decoratie beginnen, waarbij gebruik zou worden gemaakt van ruim acht kilometer lichtkettingen, 342 ballen en 50 sterren.
Van zaterdag tot en met 6 januari is de boom telkens verlicht van 16.00 uur tot middernacht. De takken komen dan in de Praagse dierentuin terecht, de stam wordt in planken gesneden en de leerlingen gaan er meubels en andere producten van maken.

bron: novinky.cz
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan