Literatuur Jiří Kratochvíl: "Een bedroefde God" (Truchlivý Bůh)

Topic in 'Kunst & Literatuur' gestart door Ad Verschoor, 26-02-2019.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Een bedroefde God - knižní tip

  Boekentip! U kunt zich in mei verheugen op de nieuwe vertaling van het boek ʻTruchlivý Bůhʻ (Een bedroefde God) van de hand van Jiří Kratochvíl. Het werd in het Nederlands vertaald door Tieske Slim en zal reeds spoedig uitkomen bij uitgeverij Kleine Uil. Bovendien organiseert het ČC Rotterdam op 12 april een boekpresentatie in Groningen.

  Een_bedroefde_God.jpg

  De familieclan van de Jordáns draait met elke politieke wind mee en dat legt ze geen windeieren. Bibliothecaris Aleš Jordán haat het schaamteloze opportunisme van zijn familie. Dat is gevaarlijk, want de familieclan zorgt er zelf voor dat ieder zwart schaap uitgeschakeld wordt.

  Aan het hoofd van de clan heerst tante Zieltje. Op haar sterfbed draagt ze de macht over aan uitgerekend Aleš. Op niet mis te verstane wijze geeft hij te kennen dat hij weigert in haar voetsporen te treden. Hoe kan Aleš de druk van zijn familie ontvluchten? Een bedroefde God is een spannende en absurdistische parabel over de onmogelijkheid om als individu te bestaan onder welk systeem dan ook. Kratochvil schreef de novelle als eerbetoon aan Kundera en Borges.

  Lees meer HIER
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Boekpresentatie in Groningen: Een bedroefde God

  U bent van harte uitgenodigd voor het literaire evenement dat georganiseerd wordt rond de publicatie van de Nederlandse vertaling van de postmoderne roman van Jiří Kratochvil ‘Truchlivý Bůh‘ (‘Een bedroefde God‘ in vertaling van Tieske Slim.)

  Het Tsjechisch Centrum Rotterdam en Uitgeverij kleine uil organiseren op 12 april 2019 in het honorair consulaat in Groningen de feestelijke presentatie van de Nederlandse vertaling van de roman.

  Het boek ‘Truchlivý Bůh‘ uit 2000 wordt vanwege zijn complexe manier van vertellen gerekend tot de postmoderne romans. Het verhaal volgt het lot van een familie uit Brno die een zeer sterk verbonden gemeenschap vormt en haast trekken van een religieuze sekte vertoont. Het hoofdpersonage is de bibliothecaris Aleš Jordán, die onvrijwillig wordt verkozen tot hoofd van de familieclan.

  „Na het voltooien van dit boek realiseerde ik me dat het eigenlijk een filmverhaal voor Stanley Kubrick of Roman Polański was geworden. Kubrick is echter al aan gene zijde en Polański is voor mij al even ontoegankelijk. Wat ik echter vele malen belangrijker vind, is dat dit verhaal over een doodgewone blibliothecaris die iets afschuwelijks overkomt, is geschreven als eerbetoon aan twee van mijn meesters, Milan Kundera en J. L. Borges“, aldus de laureaat van de Jaroslav Seifert prijs over zijn boek.

  Kijk voor meer informatie over de schrijver op de site van het Czech Literary Center.

  Plaats: Groningen
  Datum: 12 april 2019
  Georganiseerd door: Ceské centrum
   
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Mensen zijn slechts de verhalen waar goden van dromen

  De Tsjechische literatuur kent een aantal schrijvers die een magistraal oeuvre op hun naam hebben staan. De wereld is rijker en mooier geworden door boeken van Franz Kafka, Pavel Kohout, Ivan Klima, Karl Capek, Milan Kundera en de mogelijk grootste Europese schrijver ooit, Bohumil Hrabal, wiens oeuvre in stille eenzaamheid helemaal bovenaan de literaire Mount Everest staat, oorspronkelijk, glorieus, geniaal.

  Jiří Kratochvil grapt in een interview met het Tijdschrift voor Slavische literatuur: ‘Ik heb ongeveer veertig trouwe lezers,’ om zijn uitspraak direct te corrigeren: ‘In werkelijkheid gok ik dat ik zo’n drieduizend vaste lezers heb.’

  Inderdaad, zijn werk is niet een van het meest toegankelijke. In vergelijking met Milan Kundera die met zijn De ondraaglijke lichtheid van het bestaan de faam van een bestsellerauteur heeft verworven, is het werk van Jiří Kratochvil veel cryptischer, vol met mythische, sprookjesachtige elementen, een lichte hang naar magisch realisme, op het eerste gezicht zonder een duidelijke vorm of structuur. Kratochvil wordt bestempeld als een postmodernistische schrijver in de Tsjechische literatuur van de jaren negentig. Zelf is hij wars van alle pogingen om zijn werk in een bepaald hokje te duwen. Hij begon te schrijven in de jaren zestig, raakte echter snel in ongenade van de socialistische machthebbers en zijn boeken werden slechts uitgegeven via het illegale samizdat. Zoals praktisch elke dissidente schrijver heeft hij de kost moeten verdienen door manuele arbeid in eenvoudige baantjes. Pas na de omwenteling in 1989 werd zijn werk uitgegeven via officiële wegen.

  In Een bedroefde God volgt de lezer een periode uit het leven van de bibliothecaris Aleš Jordán. De Jordáns bezitten een zowel belangrijke als afstotende eigenschap: zij zijn in staat te overleven onder welk politiek bewind dan ook, door zich snel en zonder enig gewetensbezwaar aan te passen aan de nieuwe omstandigheden.

  “…als we morgen zouden worden bezet door marsmannetjes, zouden jullie (de Jordáns) voor overmorgen allemaal groen zijn en gekrompen tot het formaat van een bierfles.”

  Aan het hoofd van de familieclan staat tante Zieltje die op haar sterfbed Aleš aanwijst als haar opvolger, een eer die niet geweigerd kan worden. Aleš haat het nietsontziende opportunisme van zijn familie en probeert zich aan de twijfelachtige eer te onttrekken, hetgeen niet eenvoudig blijkt te zijn. Een oud trauma speelt mee in zijn beslissingen, hoewel in de loop van het verhaal steeds onduidelijker wordt of het voorval echt was of een fantasieproduct van Aleš.

  Kratochvil maakt het de lezer niet makkelijk ondanks het feit dat hij zich in Een bedroefde God bedient van een voor zijn doen relatief eenvoudige taal. De interactie met de lezer wordt extra levendig door het wisselen van de verteller, eens Aleš in de eerste persoon dan weer een neutrale alleswetende verteller die vanuit een zijlijn toekijkt. Doordat Kratochvil besloten heeft om alle bij de dialoog horende interpunctie weg te laten, is aandachtig lezen aan te bevelen.

  De familie Jordán staat voor alles wat slecht is in een systeem (of voor het systeem zelf), of het nou om het communisme gaat of om het postcommunistische gulzig consumptieve kapitalisme. Aleš probeert een manier van leven te vinden die acceptabel is voor de waarden waarin hij gelooft. Het blijkt voor een individu echter onmogelijk om zich volledig los te worstelen van de heersende orde. Een sterke individualiteit binnen een samenleving wordt niet op prijs gesteld, in geen politiek klimaat, en blijft onherroepelijk gekooid binnen zijn eigen existentie.

  De absurde, soms surrealistische vertelling over de strijd van Aleš tegen de heersende orde, opportunisme, leugens, geweld en corruptie zou men simpelweg kunnen lezen als een korte spannende vertelling. Het is echter zoveel meer dan dat. De rebelse, waanzinnige daad van Aleš, waarmee hij probeert te ontsnappen aan de invloed van de familie, heeft gevolgen die hij niet kan overzien, laat staan dat hij ze kan aanvaarden of beïnvloeden. In een spectaculair slotstuk erkent Aleš zijn beperkingen samen met die van de goddelijke macht.

  “Mensen zijn slechts de verhalen waar goden van dromen. …Terwijl God geen verhaal en geen identiteit heeft, omdat hij geen begin en geen einde heeft, verliezen de mensen…het unieke van hun verhalen, alle identiteiten vervliegen in die veelheid van identiteiten. Dat is precies het moment waarop goden en mensen elkaar de hand reiken.”

  Er zijn niet veel werken van Kratochvil vertaald in het Nederlands, mogelijk door de ongelovelijke complexe taal waarvan hij zich in regel bedient. Zelf zegt hij hierover: ‘Mogelijk schrijf ik teksten die iets meer dan een gemiddelde concentratie vergen…ik vermoed dat mijn werk vrij lastig te vertalen zal zijn.’

  Een des te groter compliment verdient de vertaalster van dit boek, Tieske Slim, die zich meesterlijk heeft gekweten van het vertaalwerk. Een bedroefde God (de titel verwijst naar een verhaal van Milan Kundera Ik, de bedroefde God) is recentelijk uitgegeven door Uitgeverij kleine Uil in Groningen.

  Bron: hebban.nl
   

Deel deze pagina