In Tsjechië bevatten de vissticks van Iglo 7% minder vis en meer water

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Voedingsfabrikant hoeft niet in heel Europa dezelfde receptuur te gebruiken
In Tsjechië bevatten de vissticks van Iglo 7% minder vis en meer water dan hetzelfde product in Duitsland. Sprite frisdrank van Coca-Cola wordt in Duitsland gezoet met suiker, maar de Tsjechische variant met fructose- en glucosesiroop en kunstmatige zoetstoffen. Activia-yoghurt met aardbeien van Danone bevat minder vet dan de Duitse variant Dat bleek uit een studie uit 2015 van de Universiteit voor Chemie en Technologie in Praag waarbij de kwaliteit van 23 voedingsproducten uit een Duitse supermarkt vergeleken met dezelfde artikelen maar dan gekocht in een Tsjechische winkel. De bevindingen leidden tot protest van Tsjechië bij de Europese Commissie. Het is echter niet zo dat de voedingsconcerns een wet overtreden.

Vorig jaar schreef Tsjechië in een nota aan de Europese Commissie dat het ‘onaanvaardbaar is dat producten onder dezelfde merknaam, van dezelfde producent, maar van mindere kwaliteit op de markt worden gebracht’. Vaak gebeurt dat zelfs tegen hogere prijzen gebeuren. De geteste Sprite, bijvoorbeeld, was in Tsjechië duurder dan in Duitsland. Voedingsfabrikanten verdedigen zich door te stellen dat ze hun producten aanpassen aan lokale smaakvoorkeuren.

Intussen hebben ook andere centraal- en Oost-Europese landen onderzoeken laten uitvoeren. Zo vergeleek het Slovaakse ministerie voor landbouw 22 producten uit een winkel in Bratislava met tegenhangers uit Oostenrijk. Hongarije deed hetzelfde met 24 producten. De resultaten waren gelijklopend met die van het Tsjechische onderzoek. Zo klaagden de Hongaren aan dat hun Nutella minder romig is dan de Oostenrijkse. Deze week hebben de landen hun onvrede nogmaals geuit in de commissie Landbouw en Visserij van de Europese Raad.

Vera Jourova, de Tsjechische eurocommissaris voor Consumentenzaken, noemt verschil in kwaliteit van voedingsproducten tussen de lidstaten, onder dezelfde merknaam, misleidend. Ze beloofde ervoor te gaan ijveren om hier een einde aan te maken. Het is de vraag of de eurocommissaris dit probleem kan verhelpen. De producenten overtreden niet de wet. Ze zijn slechts verplicht om de ingrediënten van voedingsproducten te vermelden op het etiket. Maar er is geen enkele verplichting om ook overal dezelfde hoeveelheden en receptuur te gebruiken. Om dat aan te pakken zouden verregaande wijzigingen nodig zijn binnen de Europese wetgeving rond voedingsrichtlijnen.

bron: De Standaard, 10/03/17
 
Bovenaan