Film Il Boemo, eerherstel vergeten Tsjechische componist Mysliveček

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Historisch drama Il Boemo van Petr Václav vanaf 14 december in de bioscopen

Componist Josef Mysliveček was getalenteerd en daarnaast onweerstaanbaar charmant.

Het biografische drama van Petr Václav over de 18de-euwse muzikale superster Josef Mysliveček beleefde de première eerder dit jaar tijdens IFFR.
Vanaf 14 december kun je de veel besproken en gelauwerde film zien over deze componist, tijdgenoot van Mozart, die in Italië succesvol is geworden en de bijnaam Il Boemo (De Bohemer) kreeg. Deze film met internationale cast is prachtig geschoten en de muziek van Mysliveček is adembenemend vertolkt door het ensemble Collegium 1704.


1149321.jpg

Venetië, 1764. De Tsjech Josef Mysliveček (1737-1781) droomt van een carrière als operacomponist, maar in een stad vol talenten en gevestigde namen lijkt dat onmogelijk. Op zoek naar werk als violist komt hij in contact met een rijke jonge vrouw, die zorgt dat hij in salons kan spelen. Zijn echte kans doet zich voor wanneer hij de minnaar wordt van een markiezin. Zij leert hem zijn provinciaalse manieren af en introduceert hem in haar hedonistische kennissenkring. Getransformeerd krijgt hij een unieke opdracht: een opera componeren voor San Carlo, destijds het grootste theater van Europa. In een paar jaar tijd groeit Il Boemo (de Bohemer, de Italianen konden zijn naam niet uitspreken) vervolgens uit tot de productiefste en beroemdste componist van zijn tijd. Een slopende ziekte, veranderende mode en armoede betekenen echter het begin van zijn onvermijdelijke ondergang.

Vojtěch Dyk speelt de hoofdrol in Il Boemo van Petr Václav, een rijk aangekleed, historisch drama met prachtige muziek over het tragische leven van de achttiende-eeuwse componist Josef Mysliveček. Nu is hij vrijwel vergeten, maar destijds was hij de populairste operacomponist van zijn tijd. Hij was inspiratiebron en vriend van de jonge Wolfgang Amadeus Mozart.

Italiaans, Tsjechisch gesproken en Nederlands ondertiteld.

Let op, de film 'Il Boemo' is soms maar een enkele dag te zien in:

Filmhuis Alkmaar
Focus Filmtheater Arnhem
Gigant Apeldoorn
Theater de Speeldoos Baarn
Chassé Breda
Filmhuis Bussum
Filmhuis Lumen Delft
De Verkadefabriek Den Bosch
Filmhuis Den Haag
Theater Dakota Den Haag
MIMIK Deventer
Forum Groningen
Filmhuis Harderwijk
Filmtheater Hilversum
Aan de Slinger Houten
Slieker Film Leeuwarden
Filmtheater Lumiere Maastricht
LUX Nijmegen
Lantaren Venster Rotterdam
Springhaver Utrecht
Filmhuis Veenendaal
Filmtheater De Fabriek Zaandam
Filmhuis Zevenaar
Filmtheater Fraterhuis Zwolle

Bronnen oa rotterdam.czechcentres.cz + filmvandaag.nl + moviemeter.nl + filmkrant.nl.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bovenaan