Houten voordeur

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Onze (dubbele) houten voordeur moet vervangen worden. De Tsjechische timmerman wil hem in essenhout uitvoeren. Nu lees ik overal op internet dat essenhout prima geschikt is voor meubilair, voor turntoestellen en voor de steel van een bijl, maar niet voor toepassingen buiten. Het is niet duurzaam genoeg. De timmerman en onze buurman vinden dit lariekoek. Hebben ze gelijk? De deur krijgt een dekkende kleur.
 
en waarom wil de timmerman de deur niet van een ander houtsoort maaken, heeft hij aleen essen planken bij zijn werkplaats op voorraad liggen?En zijn die ueberhaupt goed droog en oud anders trekkt de deur toch zeeker krom.Van essen maaken ze hier keukendeurtjes .Essen is een lichte houtsoort, als het nat word word die grijs en is taamelijk zwaar. Het is prima brandhout en is in Tsjechije helemaal niet zeldzaam, essen is een onkruidboom.Ik wens Jullie veel geluk met dit aanschaf want een voordeur is niet voor maar eventjes.
 
Als ik de website lees die Dieter bijvoegde zou ik voor een andere houtsoort gaan. Ik heb geen idee waar voordeuren in Nederland van worden gemaakt. ik zou in ieder geval voor een "harde" houtsoort gaan. Succes met de keuze.
 
Pas alleen even op met de term hardhout: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hardhout Samenvattend: hardhout is hout van loofbomen. De es is een loofboom (zachthout komt van naaldbomen).

Over de hardheid zegt het niets: sommig naaldhout is harder dan loofhout. Het gaat om de duurzaamheidsgraad en die is van essenhout vrij laag: http://nl.wikipedia.org/wiki/Es_(plant)
Toch leerzaam dit forum: heb ik weer wat bijgeleerd.

Aangaande de timmerman: ga er geen discussie over voeren (trap je hem ook maar op zijn timmermansziel mee), maar zeg dat je een bepaald ander hout gewoon mooier vind. Eiken bijvoorbeeld. Is wel wat duuder, maar je koopt zo'n deur maar een keer.

Nog een ding: met dubbele deur bedoel je een boven- en onderdeur? Dan zou ik zeker geen hout nemen dat al te zeer gaat werken.

Ondertussen krijg ik bij dit bericht de volgende advertenties (ik heb naar topic deuren en simkaart gekeken:
Deuren van KeurKozijn De specialist in Kunststof, Houten Aluminium en Glazen Deuren www.keurkozijn.n
 
Mischien bedoelt hij linke en rechte vleugel, dat bestaat hier in Tsjechije ook of twee deuren achter elkaar op een kozijn heb ik ook gezien....speeltoestellen die altijd buiten blijven staan, ook s'winters, zijn van acacia-hout. Dat hout rot niet heb ik gehoord.Ach wat maakt het uit, het grootste deel van de prijs komt van de maakloon niet voor die paar plankjes....
 
Zorg dat je hout van duurzaamheids klasse 1 of 2 gebruikt.
In Nederland wordt vaak merbou of meranti dark red hier voor gebruik
Ik weet niet of dat in Tjechie bekende houtsoorten zijn.
Voor Tsjechie zou eiken een goede keuze zijn (inlands houtsoort).
Gebruik bij voorkeur kwartiers gezaagd hout, dat is als de jaarringen haaks
op de breedste kant van het hout staan. Dit hout werkt nauwlijks.
Kijk ook dat de jaarringen dicht op elkaar staan, dat betekend dat de boom in een koudere
streek heeft gestaan en dus langzaam is gegroeid, dwz hard hout.
Succes.
 
Dank jullie wel voor het meedenken! Ik had natuurlijk al veel sites geraadpleegd en kwam die van jou ook tegen, dieter. Je ziet inderdaad nooit een Morris Minor met gaaf essenhout. En mazackova, het zou best kunnen dat de timmerman nog een stapeltje essenhout had liggen en dat kwijt wilde. Het is overigens wel een vakman, want hij heeft bij ons hele mooie vuren binnendeuren gemaakt. En RoJo, we hebben nergens (tropisch) hardhout of eiken in ons huis zitten, dus vinden we dat niet zo passen. We willen namelijk de binnenkant van de deur blank gelakt/gebeitst hebben. Dat past waarschijnlijk beter bij de andere deuren in het halletje.
Andrenel, jouw advies van kwartiersgezaagd hout kwam ik ook op het internet tegen, dus daar ga ik zeker op aandringen. Alleen hoe zeg je dat in 't Tsjechisch? Ik heb er wel afbeeldingen van gevonden.
Het gaat om twee naar binnen slaande deuren met raampjes er bovenin. De deuren zijn onder een dakrand van ruim een meter diep, aan de zijkant van het huis gesitueerd. Ze zijn dus redelijk beschut.
Voorlopig lijkt grenen mij het meest voor de hand liggen. Is niet de beste categorie maar ook niet de slechtste. Of raadt iemand mij dit af?
 
Maarten, grenen (borovice) is gewoon goed, werd en wordt nog steeds veelvuldig toegepast.
Wel opletten dat je zo min mogelijk knoesten krijgt en..wat hier eerder al gezegd werd, kwartiersgezaagd hout.
Essen wordt meer gebruikt voor stelen etc.
Eiken kan ook, maar is veel duurder.
Grenen dus.

Pes..valt graag met de deur in huis.:D
 

Vodnik

† In Memoriam
een goede timmerman hoef je niet uit te leggen dat je voor een deur kwartiers gezaagd hout moet gebruiken!
Voor deuren weet ik het niet maar voor ramen wordt veel grenen gebruikt wat het in dit klimaat goed doet. Wel belangrijk dat op het grenen een "isolatie laag" gesmeerd wordt anders houdt de lak/verf niet (grenen is vettig)

Ik heb een nieuwe deur laten maken en had de keuze uit mahoni, meranti of eiken. Het is mahoni geworden, Kosten waren een paar jaar gelden voor deur, kozijn, hang en sluitwerk en plaatsen ca 28.000 czk

(afmetingen, ca 110cm breed, 190cm hoog en 65 mm dik)
 
Let op: nog 'n stuk of zes houtsoorten noemen en Maarten ziet door de bomen het bos niet meer...
(en gaat dan helemaal voor kunststof (stevig, geen onderhoud, etc) en dat zou toch jammer zijn. lijkt me.)
 
Bovenaan