Hladka, polohruba en hruba mouka (meel)

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Haloo,

Kan mij iemand uitleggen hoe je kan bakken met Nederlandse meel??? In Tsjechie heb je haldka, polohruba en hruba mouka (meel) en sommige gebakjes zijn eigenlijk van een van deze meel. Heb al geprobeerd maar elke keer gaat het mis. Of is die te hard of te zacht (als ik daar weer minder meel doe). Hoe kan je dat dan goed doen???
 
Hoi Kvetinka,

Helaas, in Nederland hebben we maar 1 soort meel en dat meel lijkt inderdaad helemaal niet op wat in Tsjechie gebruikt wordt. Hollands meel is echt alleen geschikt voor hollandse taarten of cakes. Daarvan kan ik je wel wat recepten geven, laat maar weten als je interesse hebt.

Ik heb begrepen dat Hollands meel anders gemalen wordt dan Tsjechisch meel, fijner geloof ik. Hoe dat precies zit, kan ons culinaire specialist misschien wel uitleggen?

Als je heel erg heimwee hebt naar Tsjechisch gebak, kun je hier een kilo polohruba halen. Ik ga binnenkort weer boodschappen doen in Tsjechie!

groetjes,

Judith
 
Dat bakken levert mij steeds problemen op. Belgische en Nederlandse recepten lukken me echt niet geweldig met Tsjechische mouka, dus ben ik begonnen met invoer uit Belgie. Tsjechische recepten in Belgie heb ik nog niet geprobeerd, maar ik geloof dat er in Belgie wel in bepaalde winkels een uitgebreid assortiment meelsoorten is (aveve bijvoorbeeld). Mijn ervaring met Nederland doet mij vrezen dat de enige mogelijkheid invoer uit Tsjechie is.
 
Als direct belanghebbende (groot liefhebber van Tsjechisch gebak) vraag ik me af of hier in NL ergens hruba en hladka mouka te kopen is. We hebben het een poosje uit Tsjechië meegebracht, maar dat was te beperkt houdbaar en helaas wordt er bij ons thuis niet zo vaak gebakken...
 
Wat maken ze het in Nederland weer ingewikkeld. Je zoekt naar meel en dit is het resultaat:

Boekweitmeel
Boekweit wordt eerst gemalen en dan uitgezeefd. De dopjes worden voor kussenvulling gebruikt. Het uitgezeefde meel voor pannenkoeken, balkenbrij en bakleverworst.

Griesmeel
Griesmeel is het tussenproduct van het fijne bloem en de grove zemelen. Als graansoort gebruikt men tarwe. Wordt gebruikt voor griesmeelpap/pudding.

Roggemeel
De gemalen rogge wordt gebruikt als toevoeging aan andere meelsoorten of voor licht roggebrood.

Maismeel
Is gemalen mais. Wordt gebruikt als toevoeging aan andere meelsoorten en voor maiskoeken.

Tarwebloem
Tarwebloem word gemaakt door volkorenmeel te builen. Builen is het zeven van meel. Het fijnste is dan de bloem.

Tarwebloem extra wit
Deze bloem is nog fijner uitgebuild. Zeer goede bakeigenschappen.

Speltmeel
Spelt is een tarwe ras die rond 1920 verbouwd werd. Door veredeling was deze tarwesoort verdwenen. De laatste jaren wordt spelt weer verbouwd om zijn typische eigen smaak.

Speltbloem
Speltbloem wordt gemaakt door speltmeel te builen. Het grovere zemeltje en het griesmeel wordt dan uitgezeefd.

Volkorenmeel
Volkorenmeel is gemalen tarwe met alle bestanddelen van de korrel er nog in. Zeer voedzaam en vezelrijk. Geeft bij broodbakken een iets minder hoog brood, maar is voller van smaak.
 
Bovenaan