Het Kasteel in Švihov

Topic in 'Cultuur & Geschiedenis' gestart door camyl, 16-08-2019.

 1. Kort over de geschiedenis van het Švihov-kasteel
  Synoptische samenvatting van de historische ontwikkeling van het kasteel van de oudheid tot heden

  [​IMG]
  Kasteel Švihov werd gebouwd aan het einde van de 15e eeuw door de koninklijke rechter Půta Švihovský, een van de belangrijkste mannen van de familie Rýzmberk. Vaardig verplaatst in het hof van koning Vladislav II. Jagiellonian en kreeg aanzienlijke invloed en eigendom. Naast het kasteel Švihov voegde Půta ook de kastelen Rábí, Horažďovice en Prácheň toe aan het landgoed Rožmberk. Roudnice nad Labem in Noord-Bohemen en het Prinsdom Kozel in Silezië waren ook eigendom van de koning als onderpand voor het uitlenen van een bepaald bedrag.

  Vanuit het oorspronkelijke idee was Švihov Castle samengesteld als een kunstmatig eiland. De gebouwen in de centrale lay-out vormden de kern van het kasteel met zijn paleizen, een kapel en een traptoren, die de vierkante binnenplaats omsluiten. Ze werden beschermd door een strook binnenmuren met vier hoekbastions en de eerste gracht. De tweede gordel van muren, ook met een slotgracht, omringde de kern van het kasteel en versterkte de verdedigingsmogelijkheden. Deze tweede bouwfase werd echter pas voltooid na de dood van Peter (1504), aan het begin van de 16e eeuw. De bekende laatgotische architect Benedikt Ried (Rejt) droeg ook aanzienlijk bij aan de voltooiing. Beide grachten werden gevoed met water uit de rivier Úhlava.

  Na de dood van Puta erfden zijn twee zonen, Václav en Jindřich, het kasteel. Ze slaagden er echter niet in het landgoed te onderhouden en moesten geleidelijk afstand doen van hun eigendom. Kasteel Švihov werd verkocht aan Heralt Kavka uit Říčany en Štěkeň in 1548, wiens twee zonen het kasteel vijftig jaar later in 1598 kwijtraakten. Deze keer was de koopman Humprecht Černín van Chudenice.

  [​IMG][​IMG]

  De noodlottige periode voor het kasteel komt in de eerste helft van de 17e eeuw, toen het zijn oorspronkelijke functies verloor. Tijdens de Dertigjarige Oorlog verzette hij zich tweemaal tegen de aanvallen van de Zweedse troepen, maar na de oorlog werd het bevel van de keizer uitgegeven om het met het land te vergelijken. Ferdinand III. Habsburg wilde een decreet vernietigen dat betrekking had op een aanzienlijk aantal Tsjechische kastelen om de mogelijkheid te elimineren om forten te bezetten door overvallers, die een van de gevolgen waren van een langdurige oorlog. Svihov verloor in die tijd en naar de wil van de koning een groot deel van de buitenste vestingwerken en beide grachten.

  De familie Černín slaagde erin de sloop van het kasteel te annuleren. Het kasteel werd echter nog steeds alleen voor economische doeleinden gebruikt. Beide paleizen werden graanschuren en vestingmuren. Het kasteel werd dus tot de eerste helft van de 20e eeuw onder leiding van de beheerders gebruikt en het onderhoud ervan bleef beperkt tot het meest noodzakelijke werk, totdat het in 1926 in officiële bestanden als 'ruïnes' werd aangeduid. Vier jaar later vond Eugen Černín echter een relatie met het kasteel, die de basisstappen nam om het gotische monument te redden, inclusief het repareren van het dak.

  Het kasteel overleefde de Tweede Wereldoorlog als boerderij zonder veel schade en werd na de oorlog in beslag genomen als onderdeel van het landgoed Černín. In 1947 nam de nieuw opgerichte Nationale Culturele Commissie het kasteel over. Břetislav Štorm, ing. Arch.

  Na het eisen van reconstructies van gebouwen, ontstond de kwestie van interieurinstallaties, wat werd bemoeilijkt door het feit dat heel weinig van de oorspronkelijke uitrusting werd bewaard. Daarom werd gekozen voor de zogenaamde hint-installatie, die de bezoeker de indruk zou moeten wekken van een bewoond laat-middeleeuws aristocratisch verblijf.

  Tegenwoordig wordt het kasteel beheerd door het National Heritage Institute en wordt het gepresenteerd aan het grote publiek via verschillende rondleidingen en speciale rondleidingen.

  [​IMG]

  Bron: https://www.hradsvihov.cz/cs/tipy-na-vylet/9356-prochazka-po-pamatkach-svihova (google vertaling)
   
  kuurgast, dennuzzz, hgmw en 2 anderen vinden dit leuk/interessant.
 2. camyl vindt dit leuk/interessant.

Deel deze pagina